Άλλο ένα σημαντικό βραβείο, ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ για το έτος 2017 απονεμήθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ. Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα η Πρόεδρος του πανελλήνιου αθλητικού σωματείου γυναικών “Καλλιπάτειρα” και πρέσβυς της Ελλαδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή, και το “Ευ Αγωνίζεσθαι”, κ. Κατερίνα Παναγοπούλου βραβεύτηκε για την προσφορά της στη διεθνική πολιτιστική συνεργασία, συμβάλλοντας στην διάδοση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος και στην ενίσχυσή του με τις αρχές του ολυμπισμού, των ελληνικών αξιών και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
 Σε μία πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη στην κα Παναγοπούλου και στους δύο ακόμη νικητές. Οι εθνικοί νικητές του βραβείου για το 2017 είναι η κα Κατερίνα Παναγοπούλου και οι συλλογικές οντότητες – ΜΚΟ “PRAKSIS” και “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”. H τελετή απονομής των μεταλλίων στους 50 συνολικά βραβευθέντες θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2017.
 
Το μετάλλιο στην κα Παναγοπούλου παρέδωσε η Ευρωβουλευτής, κα Ελισάβετ Βόζενμπεργκ Βρυωνίδη, η οποία προλόγισε την νικήτρια και εξήρε το πλούσιο έργο της. Η Ευρωβουλευτής επισήμανε τον ανιδιοτελή χαρακτήρα της κοινωνικής προσφοράς της κας Παναγοπούλου, καθώς και τις άοκνες προσπάθειές της για ανάδειξη της Ελλάδας και των αξιών που πρεσβεύει ως χώρα.
  
 Η κα Παναγοπούλου στην αντιφώνησή της, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που της κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές να την βραβεύσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ως Έλληνες «έχουμε πάρει εντολή και όχι κληρονομιά» και ως εκ τούτου έχουμε ευθύνη να είμαστε ενεργοί πολίτες. Τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για την διάδοση της Ολυμπιακής Ιδέας και των Ελληνικών Αξιών. Σημείωσε πως αισθάνεται τυχερή που έχει κοντά της τις 3.000 γυναίκες, αναφερόμενη φυσικά στις Καλλιπάτειρες και υπογράμμισε τον ρόλο και τη λειτουργία του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα” του οποίου προεδρεύει, δίνοντας έμφαση στα 41 χρόνια λειτουργίας του και στην αυτοχρηματοδοτούμενη δραστηριοποίησή του. Ο δρόμος είναι ένας και δεν είναι άλλος από τη συλλογική δράση ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ευχαρίστησε την κα Βόζενμπεργκ για την επιλογή της αλλά και τους κ.κ. Παπαδημούλη, Κύρκο και τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της. Η ομοφωνία της επιλογής του Ευρωπαίου Πολίτη στο πρόσωπό της στάθηκε αφορμή για να επισημάνει την αναγκαιότητα της ομοψυχίας και της συνεργασίας με στόχο η Ελλάδα να βγει ξανά μπροστά. Η κα Παναγοπούλου ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της και τους συνοδοιπόρους που πλαισιώνουν το έργο της. Ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή της, η νικήτρια του Βραβείου έκανε λόγο για το νέο εγχείρημα της, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, το οποίο έχει πλαισιωθεί από καταξιωμένους Πανεπιστημιακούς και έδωσε το έναυσμα για το νέο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το 2018.
 
 
 Τα μετάλλια στις δύο συλλογικότητες παρέδωσαν οι Ευρωβουλευτές κ. Μιλτιάδης Κύρκος και η τέως Αντιπρόεδρος του ΕΚ κα Ροδή Κράτσα, εκ μέρους του Αντιπροέδρου του ΕΚ κ. Δημήτριου Παπαδημούλη που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. Την εκδήλωση προλόγισαν οι επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου δέχτηκε προ ημερών και τα συγχαρητήρια του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων ( ΕΟΠΕ), στον οποίο η Πρόεδρος της Καλλιπάτειρας και εθνική πρέσβυς της Ελλαδος είναι επίτιμο μέλος, ο οποίος στην ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: “Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων ΕΟΠΕ – HAPScσυγχαίρει θερμά την κα. Παναγοπούλου! Αποτελεί μεγάλη τιμή και για τον ΕΟΠΕ η αναγνώριση έργου Επίτιμου Μέλους. Η κα Αικατερίνη Παναγοπούλου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην ανάπτυξη του γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα ενώ αξιοσημείωτο είναι το φιλανθρωπικό της έργο. Είναι Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι. Το προσωπικό έργο της κας Παναγοπούλου επικεντρώνεται σε τρείς βασικούς άξονες: τον Αθλητισμό, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό. Έχει προωθήσει τον εθελοντισμό ως πανευρωπαϊκή αξία με πλήθος δράσεων και ομιλιών σε σχολεία και ιδρύματα. Έχει βραβευθεί διεθνώς για τις πρωτοπόρες ιδέες της και τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Σημαντικές πρωτοβουλίες της αφορούν σε κατασκευές και ανακατασκευές αθλητικών ή άλλων υποδομών σε ευαίσθητες οικονομικά περιοχές της Ελλάδας, καθώς και τη δημιουργία του πρώτου κέντρου διάγνωσης και πρόληψης υγείας νέων αθλητών, και παροχή αθλητικού και ιατρικού εξοπλισμού. Ή κα Παναγοπούλου έχει συνδράμει σημαντικά στην οικονομική ενίσχυση του ολυμπιακού μουσείου και του εκπαιδευτικού του έργου, καθώς και την στήριξη αθλητών με ειδικές ανάγκες, αθλητικών και κοινωνικών συλλόγων ΑΜΕΑ, μέσω φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και οργάνωσης αθλητικών γεγονότων. Οι δράσεις της κας Παναγοπούλου εκτείνονται ακόμα στη στήριξη άπορων οικογενειών, κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών με μικρά παιδιά.”
 
Λίγα λόγια για το βραβέιο “ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”: Κάθε έτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη». Το βραβείο αυτό απονέμεται σε πολίτες, ομάδες, σωματεία ή οργανώσεις που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτα επιτεύγματα και/ή εξαιρετική προσήλωση στους ακόλουθους τομείς: 1) Δραστηριότητες για την προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης σύνδεσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 2) Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία συμβάλλοντας στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος. 3) Σχέδια που συνδέονται με το εκάστοτε Ευρωπαϊκό Έτος. 4) Δραστηριότητες που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.