Λίγους μήνες μετά την ενθρόνιση του ο νέος βασιλιάς της Βρεττανίας Κάρολος Γ’, αφήνει το λαμπρό καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στην Ελλάδα, κάνοντας μια έκθεση ζωγραφικής στο St.George Lycabettus, με πρωτοβουλία της Ελληνίδας φίλης του, γνωστής για το φιλανθρωπικό της έργο Χρυσάνθης Λαιμού.

Πιο συγκεκριμένα, η Χρυσάνθη Λαιμού εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα λίγους μήνες πριν την ενθρόνιση του στον Κάρολο, και  είναι γεγονός πως η ιδέα άρεσε πολύ στον τότε Πρίγκιπα!

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας διακρίνεται για την αγάπη του για την Ελλάδα και για την ζωγραφική!

 

Άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη του βασιλιά Καρόλου  για την Ελλάδα, αλλά και για την ζωγραφική!


Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας,  ασχολήθηκε μόνο με ακουαρέλλα από μικρός, από τη δεκαετία του 1960, όταν μυήθηκε στην ζωγραφική από τον Ρόμπερ Γουεντέλ στο οικοτροφείο Gordonstoun στη Σκωτία, (ενώ στη συνέχεια εντρύφησε στην τέχνη  με τον βρετανό Έντουαρντ Σίγκο και με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Ντέρεκ Χιλ, ο Τζον Γουόρντ και ο Μπράιαν Όργκαν), απορρίπτοντας το χόμπυ της μητέρας του που ήταν η φωτογραφία και ακολουθώντας το χόμπυ της προ-προ-προγιαγιάς του, της βασίλισσας Βικτώριας Α ´.
Ο Κάρολος είναι «ενθουσιώδης ερασιτέχνης ζωγράφος», όπως αυτοαποκαλείται και εκθειάζει τα οφέλη της ζωγραφικής, θεωρώντας την χαλαρωτική, θεραπευτική και αναζωογονητική για την ψυχή και ότι τον «μεταφέρει σε άλλη διάσταση».


Παλαιότερο έργο του βασιλιά Καρόλου όταν ήταν Πρίγκιπας

Έχει ζωγραφίσει κάστρα, τοπία και φύση της Ελλάδος, όπως το Άγιο Όρος, αλλά και την φύση της Γαλλίας, της Σκωτίας και τις ελβετικές Άλπεις, όπως και τα κτήματα της βασιλικής οικογένειας, ανάμεσα στα οποία το κάστρο Balmoral και το Sandringham House κ.α

Παλαιότερο έργο του βασιλιά Καρόλου όταν ήταν Πρίγκιπας


Ο Κάρολος αρεσκόταν να ζωγραφίζει στην ύπαιθρο και αυτό το κάνει ειδικά όταν επισκέπτεται το Άγιο Όρος.  

Ο βασιλιάς Κάρολος θεωρεί την ζωγραφική αναζωογονητική και όταν ήταν Πρίγκιπας χαλάρωνε ζωγραφίζοντας στην ύπαιθρο!

Θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους ζωγράφους ακουαρέλας στην Αγγλία και τα έργα του βρίσκονται πολύ υψηλά στο χρηματιστήριο της τέχνης και γίνονται ανάρπαστα με αποτέλεσμα να υπάρχουν κέρδη από τις κάθε φορά πωλήσεις πολλά εκατομμύρια δολλάρια, τα οποία διατίθενται για το ίδρυμα του, το The Prince’s Foundation
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1994, τα Βασιλικά Ταχυδρομεία της Βρετανίας παρουσίασαν πίνακές του σε μια σειρά γραμματοσήμων για τα 25 χρόνια από την τελετή κατά την οποία αναγνωρίσθηκε επίσημα ως Πρίγκιπας της Ουαλίας.
Χαρακτηριστικές είναι για τα 50 του χρόνια η έκθεση στο Hampton Court Palace το 1998 και για τα 70 του χρόνια η έκθεση στην  Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας. 
Τέλος η πρώτη «πλήρης έκθεση έργων του» με 79 ακουαρέλες, έγινε το 2022 από το Ίδρυμά του το The Prince’s Foundation στο παρεκκλήσι Garrison στο Λονδίνο.

Ο βασιλιάς Κάρολος μπροστά από τις λιθογραφίες του!

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η προσωπική του συνεργάτιδα και γκαλερίστρια εκ Λονδίνου Anna Hunter, επιμελήτρια της Έκθεσης “A.Hunter της γκαλερί Belgravia, που έχει το exclusivity των έργων του βασιλιά.

Πέρα από την σημαντική καλλιτεχνική χροιά του γεγονότος, υπάρχει και η φιλανθρωπική του διάσταση, μια που μέρος των εσόδων από την έκθεση αυτή και πιο συγκεκριμένα το ποσό των 1000 Ευρώ από κάθε πίνακα που θα πουληθεί, θα δοθεί για τους σκοπούς του Make a Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος).

Η εμπνεύστρια της έκθεσης Χρυσάνθη Λαιμού, γνωστή για την έντονη φιλανθρωπική της δράση

 

Η επιλογή αυτού του σωματείου από την Χρυσάνθη Λαιμού δεν ήταν τυχαία και στο σημείο αυτό νιώθω πως έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι, μια που, όπως μου είπε, τα κατά καιρούς άρθρα μου  για το Make a Wish την είχαν συγκινήσει και εμπνεύσει!

Σίσσυ Παπαγεωργίου(sissysworld), Χρυσάνθη Λαιμού

« Όπως ξέρεις η πραγματοποίηση ευχών ήταν το αντίστοιχο έργο που εκτελούσα στο Λονδίνο μαζί με την Πριγκιπισα Daiana» έγραφε στο μήνυμα που μου είχε στείλει η Χρυσάνθη Λαιμού επ´ ευκαιρία κάποιας άλλης εκδήλωσης του Make a Wish που είχε διαβάσει μέσα από το άρθρο μου και συνέχιζε: «Θυμάμαι το Make a Wish είχε στείλει στο Λονδίνο ένα άρρωστο κοριτσάκι που είχε την επιθυμία να  γνωρίσει  την Πριγκίπισσα Νταιάνα. Εκείνη λοιπόν το καλωσόρισε στο Kensington Palace μαζί με τα δυο αγόρια της. Περάσαμε ένα ευχάριστο απόγευμα! Δεν θα ξεχάσω το χαμόγελο του παιδιού αυτού,και την δική μας ευχαρίστηση που δώσαμε χαρά και ικανοποίηση στο αίτημα αυτό».

Η CEO του Make a Wish Σάντρα Ζαφειρακοπούλου

Το επόμενο μου βήμα ήταν να φέρω σε επαφή την μεγάλη κυρία της φιλανθρωπίας, την Χρυσάνθη Λαιμού με την CEO του Make a Wish Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, προκειμένου να βγει κάτι πολύ καλό,  όπως και έγινε και όπως συνήθως συμβαίνει όταν οι χημείες κάποιων ανθρώπων με περίσσεια θετική ενέργεια και διάθεση για προσφορά μπλέκονται όμορφα μεταξύ τους!

Η δραστήρια γενική Διευθύντρια του Make a Wish Σάντρα Ζαφειρακοπούλου

«Όταν μου είπες Σίσσυ μου ότι ήθελες να μας φέρεις σε επαφή με την κα Χρυσάνθη Λαιμού, αναφέροντας μου αυτό που είχε στο μυαλό της, συγκινήθηκα» λέει αποκλειστικά στο sissysworld η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, CEO του Make a Wish και συνεχίζει: «Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή της προσπάθειας μας το να σε εμπιστεύονται άνθρωποι που δεν σε γνωρίζουν προσωπικά. Βέβαια γνώριζα το σημαντικό της έργο και  μάλιστα ήξερα ότι η ίδια είχε συμμετάσχει σε εκπλήρωση ευχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως σου είπα σε μία από τις συχνές μας επικοινωνίες, φέτος βιώνουμε μια αύξηση των αιτημάτων εκπλήρωσης ευχών κατά 50%. Δεν έχουμε σταματήσει να εκπληρώνουμε κάθε ευχή που φτάνει στο γραφείο μας αλλά η αγωνία να συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό, είναι μεγάλη.
Ανυπομονούμε να αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία της κυρίας Λαιμού που πραγματοποιείται με την αμέριστη υποστήριξη της κυρίας Ειρήνης Βασιλοπούλου του Saint George Lycabettus, να πουληθούν οι πίνακες και να καλύψουμε το κόστος 3 ευχών παιδιών αλλά και το ενοίκιό μας για 3 μήνες. Σε ευχαριστώ Σίσσυ μου, σε ευχαριστώ που μας έχεις πάντα στο μυαλό σου».

Η δυναμική Πρόεδρος του Make a Wish Υβέτ Κοσμετάτου

Ήδη η Πρόεδρος του Οργανισμού Υβέτ Κοσμετάτου και η CEO του Σάντρα Ζαφειρακοπούλου είχαν επανειλημμένες συναντήσεις με την Χρυσάνθη Λαιμού, την ιδιοκτήτρια του St.George Lycabettus Ειρήνη Βασιλοπούλου για το στήσιμο της έκθεσης και τον Γ.Κλουβάτο της S.G.Lycabettus gallery

Η δραστήρια ιδιοκτήτρια του St.George Lycabettus Ειρήνη Βασιλοπούλου 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρίες Κοσμετάτου και Ζαφειρακοπούλου, σεβόμενες την δράση του βασιλιά Καρόλου για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφάσισαν να διατεθεί μέρος των κερδών του σωματείου «Make a Wish» από αυτή την έκθεση στο σωματείο «κίνημα», υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η έκθεση και το οποίο, με Πρόεδρο την Κατερινα Ανδρουτσου, ενεργεί για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ό, τι δηλαδή πράττει και ο βασιλιάς Κάρολος στην Αγγλία.  
Η πολυαναμενόμενη έκθεση ζωγραφικής περιλαμβάνει 17 λιθογραφίες, είναι περιορισμένης έκδοσης και υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον Κάρολο όταν ήταν Πρίγκιπας. Οι τιμές τους ξεκινούν από 2.500 Ευρώ και φτάνουν τις 16.000 Ευρώ και αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα, μια που θα πουληθούν με βάση την τιμολόγησή που τους είχε γίνει όταν ο Κάρολος ήταν ακόμα Πρίγκιπας.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτά θα είναι τα τελευταία έργα του βασιλιά,  γεγονός που πολλαπλασιάζει την επενδυτική τους αξία!
Η έκθεση αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 28 Ιουνίου από τον Βρεττανό Πρέσβη Mr. Matthew Lodg, θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, αλλά μόνο με ονομαστική κατάσταση, δηλαδή μόνο για τους εγγεγραμμένους. 
Για την εγγραφή σας καλέστε στο 
6936649396
Αναμένονται πολλοί υψηλοί προσκεκλημένοι, επιφανείς Έλληνες, εκπρόσωποι από το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου, ενδεχομένως μέλη της βασιλικής οικογένειας και εκπρόσωποι από το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου.

Οι νεράιδες του Make A Wish και παιδιά ευχής θα υποδέχονται τους καλεσμένους, δημιουργώντας μια συγκινητική ατμόσφαιρα!

Η Χρυσάνθη Λαιμού απέφυγε να διοργανώσει επίσημο gala επ´ευκαιρία της έκθεσης, λόγω του πένθους που βιώνει  από την προ 3 ετών απώλεια του συζύγου της Παναγιώτη, όπως αναφέρει στο sissysworld.


Η συγκλονιστική θέα από το εστιατόριο του St.George Lycabettus

Η πρόσκληση ωστόσο αναγράφει ότι όποιος από τους επισκέπτες της έκθεσης θέλει, μπορεί, επικοινωνώντας απευθείας με το ξενοδοχείο, να κλείσει από μόνος του τραπέζι για φαγητό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου με την πανοραμική θέα της Αθήνας, όπου θα υπάρχει συγκεκριμένο menu και  fix τιμή 85 Ευρώ το άτομο.

Η συγκλονιστική θέα από το εστιατόριο του St.George Lycabettus

Από την ήδη υπάρχουσα μεγάλη ζήτηση πάντως, αναμένεται ότι την πολυαναμενόμενη βραδιά των εγκαινίων, την συγκλονιστική θέα του εστιατορίου του St.George Lycabettus, που περιλαμβάνει από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τις παρυφές του Λυκαβηττού μέχρι και την θάλασσα του Αργοσαρωνικού, θα απολαύσουν δεκάδες υψηλοί καλεσμένοι και ότι ενδεχομένως εντός των προσεχών ημερών η κράτηση των τραπεζιών θα γίνει sold out!


Η Χρυσάνθη Λαιμού, ιδρύτρια και Πρόεδρος του Life Action Trust διακατέχεται από έντονη καλλιτεχνική και  κοινωνική ευαισθησία


Είναι η δεύτερη φορά που η δραστήρια Χρυσάνθη Λαιμού δείχνει την καλλιτεχνική και  κοινωνική της ευαισθησία με αφορμή τους πίνακες του Βασιλιά Καρόλου.
Πριν αρκετά χρόνια  είχε διοργανώσει ανάλογη έκθεση με έργα του Καρόλου πάνω  στο κότερο της το  ονομαζόμενο τότε «Mistral Blue». Τότε είχε ακολουθήσει δεξίωση και τα έσοδα από τα έργα είχαν δοθεί στο “Μουσείο  Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης  της Άνδρου”, μια που η Ειρήνη Βασιλοπούλου, ιδιοκτήτρια St George Lycabettus και του Μουσείου και φυσικά παρούσα εκείνη την βραδιά, είναι επιστήθια φίλη της.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2003 ο ΕΟΤ, με πρόεδρο τότε τον κ. Γιάννη Πατέλη, οργάνωσε μαζί με την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και τον Σύνδεσμο Ελληνίδων στον Τουρισμό έκθεση με τα έργα του Κάρολου, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα υπήρξε σκέψη τότε να εκτυπωθούν ορισμένα έργα του τότε Πρίγκιπα ως  καρτ ποστάλ, ωστόσο, η ιδέα δεν προχώρησε.

Η Χρυσάνθη Λαιμού και ο  αείμνηστος σύζυγός της Παναγιώτης Λαιμός ήταν πολύ αγαπητοί στον κύκλο των εστεμμένων

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Χρυσάνθη Λαιμού αφήνει έμπρακτα το χρυσό αποτύπωμα ενός συνδυασμού της κοινωνικής αλλά και της καλλιτεχνικής της ευαισθησίας!
Η ίδια, όπως και ο προ 3ετίας εκλιπών και εξαιρετικού ήθους σύζυγός της, ο οποίος προερχόταν από τις πιο επιφανείς οικογένειες του εφοπλιστικού λόμπυ του Λονδίνου,  Παναγιώτης Λαιμός, βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο όσους ομογενείς είχαν την ανάγκη τους στο Λονδίνο, γεγονός που όλοι στην ελληνική κοινότητα το γνωρίζουν και το εκτιμούν.
Μάλιστα για την επίτευξη των φιλανθρωπικών της στόχων το 1993 η Χρυσάνθη Λαιμού,  η οποία ήταν ήδη ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή για την δράση της τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και στον κόσμο των ευγενών, ίδρυσε τον σύλλογο «Life Action Trust», στον οποίο προεδρεύει, ο οποίος  απευθύνεται στην αφρόκρεμα του Λονδίνου και την παροτρύνει να προσφέρει εμπράκτως για να στηρίξει τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, προσφέροντας υποτροφίες σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες, σπουδαστές της κλασικής μουσικής στο Λονδίνο, καθώς και σε νέους που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.
Η κα Λαιμού, διοργάνωνε φιλανθρωπικά γκαλά για τον σκοπό αυτό, όπως και για τα προγράμματα του Ιδρύματος του πρίγκιπα Καρόλου, με καλεσμένες δημοφιλείς Ελληνίδες τραγουδίστριες όπως η Μαρινέλλα και η Αννα Βίσση.
Χαρακτηριστικό μάλιστα τότε ήταν το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο αείμνηστος Παναγιώτης Λαιμός  στη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε η σύζυγός του Χρυσάνθη στο Royal Opera House του Κόβεντ Γκάρντεν  στον ρυθμό του τραγουδιού που τραγουδούσε η Αννα Βίσση!


Η Χρυσάνθη Λαιμού και ο  αείμνηστος σύζυγός της Παναγιώτης Λαιμός, ιδιαίτερα αγαπητοί στην ελληνική παροικία του Λονδίνου για την βοήθεια που προσέφεραν στους ομογενείς, ήταν εδώ και πολλά χρόνια προσωπικοί φίλοι του τότε Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Daina

 


Εξάλλου είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσάνθη Λαιμού και ο σύζυγος της Παναγιώτης, όσο ζούσε, ήταν
προσωπικοί  φίλοι του τότε πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, του πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ και άλλων εστεμμένων.
Αξίζει δε να αναφερθεί πως το ζεύγος Λαιμού   είχε φιλοξενήσει  την πριγκίπισσα Νταϊάνα  πολλές φορές στο σπίτι του στην αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου Belgravia. Ακόμη, με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ο Παναγιώτης και η Χρυσάνθη Λαιμού είχαν έρθει και μαζί στην Ελλάδα και είχαν κάνει διακοπές στο Αιγαίο με τη θαλαμηγό «Στροβίλη».
Ο Κάρολος μάλιστα θέλοντας να  βοηθήσει την Χρυσάνθη Λαιμού σε ένα φιλανθρωπικό gala που είχε οργανώσει κατά το παρελθόν, της είχε παραχωρήσει το παλάτι «St James Palace», στο οποίο είχε παρευρεθεί όλη η αφρόκρεμα του Λονδίνου και της Ελλάδας. Σε εκείνο το γκαλά, το οποίο είχε τον τίτλο «Βραδιά όπερας», είχαν τραγουδήσει ο Μάριος Φραγκούλης και η Μαρινέλλα.
Ο Παναγιώτης Λαιμός με την σύζυγό του, Χρυσάνθη, ήταν άλλωστε ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες προσκεκλημένους στον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον το 2011.