Για πρώτη φορά το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτζου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη συμπράττουν, συνδιοργανώνοντας στις 19 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη αναδρομική έκθεση, προς τιμήν του σπουδαίου ζωγράφου, χαράκτη, ακαδημαϊκού και σκηνογράφου Γιάννη Μόραλη (1916-2009), που γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμπαράσταση της οικογένειας του μεγάλου ζωγράφου!
Ο Γιάννης Μόραλης, μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη γκαλερί Ζουμπουλάκη είχε κάνει ο μεγάλος ζωγράφος το Νοέμβριο του 2006, στα 90 του χρόνια, τα εγκαίνια της τελευταίας μεγάλης του έκθεσης!
Η έκθεση θα περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του ιδωμένο από μια νέα σκοπιά, σε μια «πλούσια» παρουσίαση, η οποία θα περιλαμβάνει εικονογραφημένη έκδοση και θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις (οπτικοακουστικό υλικό, ομιλίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κτλ), φέρνοντας το φιλότεχνο κοινό σ´ επαφή με τα σημαντικά έργα του ζωγράφου, έργα που χαρακτηρίζονται από αφηρημένες, κυβιστικές συνθέσεις, γεωμετρικές επιλογές, αφαιρετική διάθεση και γενικά από μια αφηρημένη εξπρεσιονιστική τεχνική.
Την έκθεση και την έκδοση επιμελείται ο κ. Νικόλαος Παΐσιος, επιστημονικός συνεργάτης της Πινακοθήκης Γκίκα.
Επιμέλεια: Ν.Π. Παΐσιος Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, ΕΠΜΑΣ, ΜΙΕΤ, Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) Εγκαίνια: 19 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 20:00 Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου 2018 – 5 Ιανουαρίου 2019