Τα 100 χρόνια διεθνούς παρουσίας  γιόρτασε στην Αθήνα το International Chamber of Commerce (ΙCC), σε μια εκδήλωση με σπουδαίους ομιλητές για το μέλλον του διεθνούς επιχειρείν, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο πρόσφατα και τελούσε υπό την Αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.

Paul Polman, Πρόεδρος ICC Candace Johnson, Αντιπρόεδρος, NortStar Earth and Space Νικόλαος Α. Βερνίκος, Πρόεδρος ε.τ. , Μέλος ΔΣ ICC Ελλάς Λουκάς Παπαδήμος, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, τ. Πρωθυπουργός, Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, πρόεδρος της soya Mills International και πρόεδρος του ICC WOMEN INITIATIVE HELLASΆδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και ΕπενδύσεωνΠέτρος Δούκας, Πρόεδρος ICC Ελλάς, Δήμαρχος Σπάρτης

Την συνδιοργάνωση ανέλαβαν η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς), o διεθνής φορέας του ICC και το Ζάππειο Μέγαρο που φιλοξένησε την εκδήλωση. Η επετειακή αυτή συνάντηση εντάχθηκε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους New York Times.

To Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1919 μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με το πρωτοποριακό όραμα της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία των κρατών. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός οργανισμός στον κόσμο με έξι εκατομμύρια μέλη από 90 χώρες. Βασική του αποστολή παραμένει η παγκόσμια προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων.

Νικόλαος Α. Βερνίκος, Πρόεδρος ε.τ. , Μέλος ΔΣ ICC Ελλάς Λουκάς Παπαδήμος, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, τ. Πρωθυπουργός, Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, πρόεδρος της soya Mills International και πρόεδρος του ICC WOMEN INITIATIVE HELLASΆδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος ICC Ελλάς, Δήμαρχος Σπάρτης

Στην εμβληματική του ομιλία στην Αθήνα, ωστόσο, ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Paul Polman της Unilever υπογράμμισε πως το ICC θα στοχεύει και στην μελλοντική υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις ενός ηθικού πλαισίου λειτουργίας που θα τους δώσει θέση-κλειδί στην αναμόρφωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Paul Polman Πρόεδρος ICC

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση από το ICC του πρώην πρωθυπουργού, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Λουκά Παπαδήμου για την προσφορά του προς την πατρίδα. Στην ομιλία του, ο βραβευθείς αναφέρθηκε στις απειλές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ανάπτυξη σε ένα ρευστό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. «Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν έγκαιρα τις προκλήσεις του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης» προσέθεσε για να καταλήξει πως χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομική νομισματική ένωση.

Νικόλαος Α. Βερνίκος, Πρόεδρος ε.τ. , Μέλος ΔΣ ICC Ελλάς Paul Polman, Πρόεδρος ICC Λουκάς Παπαδήμος, Μέλος Ακαδημίας Αθηνών, τ. Πρωθυπουργός, Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος ICC Ελλάς, Δήμαρχος Σπάρτης

Τους ξένους και Ελληνες προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ICC Ελλάδος και δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, λέγοντάς τους ότι βρίσκονται στον γεωγραφικό χώρο όπου έζησαν και έδρασαν οι σπουδαίοι αρχαίοι ΄Ελληνες φιλόσοφοι και πολιτικοί.

Πέτρος Δούκας, Πρόεδρος ICC Ελλάς, Δήμαρχος Σπάρτης

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως η χώρα μπορεί να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και πως η κυβέρνηση θα είναι φιλική προς το επιχειρείν και το εμπόριο κάνοντας εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα αποβούν προς όφελος της.

Άδωνις Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Paul Polman, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κρίση του 2008 δεν αφορούσε μονάχα την οικονομία αλλά τις αξίες. «Αντιληφθήκαμε ότι το οικονομικό σύστημα που συνδέθηκε με την ανάπτυξη μάλλον δεν ήταν βιώσιμο και πως αν δεν το αναμορφώναμε θα είχαμε χειρότερες συνέπειες. Ο τρόπος που προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα πράγματα όμως, είχε τεράστιο κόστος και απέκλεισε πολλούς ανθρώπους. Και όποιο σύστημα αποκλείει πολλούς ανθρώπους δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει. Ο καπιταλισμός όπως τον γνωρίζουμε θα πρέπει να αλλάξει για να προσαρμοστεί στις επιταγές της σημερινής κοινωνίας».

Νικόλαος Α. Βερνίκος, Πρόεδρος ε.τ. , Μέλος ΔΣ ICC Ελλάς

Ακολούθησε συζήτηση για το μέλλον των θεσμών που δημιουργήθηκαν με την συνδιάσκεψη του Bretton Woods αλλά και του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Συντονίστρια ήταν η κα Μαρία Λιβανού – Cattaui, η οποία έχει χρηματίσει γενική Γραμματέας του ICC και ομιλητές,o κ. Αλέξανδρος Φέσσας, γενικός Γραμματέας του Διαιτητικού Δικαστηρίου του ICC , η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Orestia, κα Maria Fernanda Garza και η οικονομολόγος, κα Μιράντα Ξαφά.

Οι δικηγόροι Ελένη Γιαννοπούλου και Φένυ Χατζηαθανασιάδου και η οικονομολόγος Μαριάνθη Καφετζή, μέλη του ICC Ελλάδας, με την Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Πρόεδρο της Soya Mills International και Πρόεδρο του ICC WOMEN INITIATIVE HELLAS

Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα σε αυτά τα 75 χρόνια η παγκόσμια οικονομία έχει αλλάξει πολύ και πως οι παγκοσμίου βεληνεκούς θεσμοί χρειάζονται αναμόρφωση. Άλλη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε είχε να κάνει με το διάστημα και την ψηφιακή οικονομία σε μια εποχή όπου οι δορυφόροι κατασκευάζονται και μπαίνουν σε τροχιά πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ότι στο παρελθόν. Με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, αυξάνονται ραγδαία οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι κρατικές φιλοδοξίες όπως υπογράμμισε η Αντιπρόεδρος της NortStar Earth & Space, κα Candace Johnson.

Επίσης, η Δρ Χριστίνα Γιαννόπαππα εκπροσώπησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ανέλυσε τη θέση της Ελλάδας στα ζητήματα αυτά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νικόλαος Δένδιας

Η εκδήλωση έληξε με την ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νικόλαου Δένδια ο οποίος έδωσε έμφαση στην στρατηγική θέση της Ελλάδας και την οικονομική διπλωματία. To ICC έδωσε το «Παρών» σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου του Athens Democracy Forum.

ΠΗΓΗ: studio panoulis