Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την καινούργια ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο«Δάσκαλοι και Επίγονοι»
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα εμβληματικών ζωγράφων της  Γενιάς του 30’ και της Γενιάς του 60’. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου2023. 
Ξεκινώντας από την Γενιά του 30’ και με έργα του Γιάννη Τσαρούχη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη και Νίκου Νικολάου μπορεί κανείς να διακρίνει τις επιρροές από την ελληνική ζωγραφική, καθώς και την παραδοσιακή και Αρχαία Ελληνική τέχνη, σε συνδυασμό με τα μοντερνιστικά ρεύματα της εποχής. Το ζήτημα της «ελληνικότητας» είναι πρωταρχικό σε αυτήν την γενιά καλλιτεχνών. Στα έργα κυριαρχούν οι συμβολισμοί στις μορφές, οι οποίες βασίζονται στη διάπλαση του σχεδίου, καθώς και η αναπαράσταση της φύσης και του τοπίου. 
Στον αντίποδα, παρουσιάζονται έργα της Γενιάς του ΄60, των καλλιτεχνών: Νίκου Στεφάνου, Αλέκου Φασιανού και Βασίλη Σπεράντζα, που για περίπου μια δεκαετία συνεργάστηκαν στο ατελιέ της Καλλιθέας όπως έμεινε γνωστό, σημαδεύοντας όχι μόνο την εξέλιξη της ζωγραφικής τους αλλά και επηρεάζονταςτην εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα
Εξοικειωμένοι με τα ρεύματα και τις τάσεις του 20ου αιώνα, υπήρξαν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη γενιά του ’30 καιδιατηρώντας κάποια από τα διδάγματα της προηγούμενης γενιάς έμειναν πιστοί στην παραστατική αλλά όχι αναπαραστατική ζωγραφική, προχωρώντας σε σχηματική απλοποίηση και εμπλουτίζοντάς τη με εξπρεσιονιστικά  και σουρεαλιστικά στοιχεία
Στο σύνολο τους, και οι δύο γενιές καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται για τη λιτότητα και το λυρισμό τους, χαρακτηριστικά τα οποία αφομοιώνονται διαφορετικά από τον κάθε καλλιτέχνη.
 Η συμβολή τους στην διαμόρφωση της Νεοελληνική
ς τέχνης και των τάσεων της εποχής υπήρξε καθοριστική από τους μεν και τους δε.

Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, Αθήνα 10673   Τel. 210-3643025, 210-3603541

Εγκαίνια Έκθεσης :16 Νοεμβρίου 2023, 19.30-21.30

Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου 20239 Δεκεμβρίου 2023

email: [email protected] 

website: www.skoufagallery.gr