Ηρθε στο χώρο της τέχνης για να μην περάσει απαρατήρητη και για να αφήσει τα λαμπρά αποτυπώματά της σε αυτό τον απαιτητικό χώρο, η ταλαντούχα νέα εικαστικούς Ιριάνα Κονδύλη, για την οποία εικάζω πως όλοι θα μιλάμε σε λίγο καιρό και η οποία εγκαινιάζει την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, την πρώτη αναδρομική της έκθεση με δημιουργίες ζωγραφικής και γλυπτικών εγκαταστάσεων με τον τίτλο «Υφές και Μεταλλάξεις».

Η Αννίτα Πατσουράκη – ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης αναφέρει:

«Η Ιριάνα Κονδύλη, δραστήρια, ευφάνταστη και πολυσχιδής, έχοντας ακολουθήσει εξαιρετικές σπουδές στην Αμερική, υιοθετεί αφειδώς μοντερνιστικές πρακτικές και έκδηλες επιρροές του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού.
Αποτυπώνει με σύγχρονη ματιά γλυπτικές εγκαταστάσεις, γεωμετρικές φόρμες, τρισδιάστατες μορφές από χρηστικά υλικά και με ιδιότυπη περιγραφική δεξιότητα δημιουργεί ασυνήθιστες προσεγγίσεις και βρίσκει νέους μορφολογικούς δρόμους επεκτείνοντας τη δημιουργική της φαντασία.
Οι ζωγραφικές δημιουργίες της εγγράφονται σε καθαρά γεωμετρικές επιφάνειες με εικόνες εμπνεόμενες από το τυχαίο και τολμηρή έκφραση χωρίς περιορισμούς. Συνθέσεις εκρηκτικών χρωματικών προσμίξεων και αποχρώσεων δίνουν την αίσθηση του στίγματος μιας ανάλυσης μικροσκοπίου.
Η τέχνη της Ιριάνας Κονδύλη, με έμφαση στην αυθόρμητη και υποσυνείδητη έκφραση, εντάσσεται στην αφαιρετική παρουσίαση των εννοιών, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα στην ουσία τους.
Το οπτικό ερέθισμα μετουσιώνει τα γνώριμα εξωτερικά στοιχεία του κόσμου στο αισθητικό όραμα της δημιουργού, φτάνει στα μύχια του υποσυνειδήτου της, καταφέρνοντας παράδοξα, να γίνει εκφραστής μιας απόλυτα αισιόδοξης αντίληψης για τη ζωή».

Ιριάνα Κονδύλη Textures and Mutations Υφές και Μεταλλάξεις

EXHIBITION BOOK

  Κέντρο Τεχνών ΟΠΑΝΔΑ, Πάρκο Ελευθερίας, 11521
Διάρκεια έκθεσης : 12 έως και 17 Σεπτεμβρίου 2023   
Ωράριο Λειτουργίας : T-Π 11:00-7:00 / Σ-Κ 10:00 – 15 :00   
Επικοινωνία : 210-7224028 & 6987.156176
Email : [email protected]

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΙΑΝΑ  ΚΟΝΔΥΛΗ:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Εικαστικός που εστιάζει κυρίως στη δημιουργία ανάγλυφων έργων και γλυπτών μιας συμβιωτικής σχέσης από ανακυκλώσιμα αντικείμενα, χρηστικά και συνηθισμένα υλικά. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της στο Mount Holyoke College συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις. To 2017 παρουσίασε την Ατομική της έκθεση με τίτλο «Υφή». Έχοντας αποφοιτήσει της απονεμήθηκε η Υποτροφία Dorothy M. Cogswell καθώς και το Βραβείο Leonard DeLonga. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της εκπαίδευσης (OPT) μαθήτευσε στον καταξιωμένο καλλιτέχνη Raymond Pettibon στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα παρακολούθησε στον Οίκο Christie’s το Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στο Τμήμα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης. Από το 2020 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με Ιδρύματα, Φορείς και Γκαλερί, όπως το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα της βρίσκονται σε Ιδιωτικές Συλλογές στην Αμερική και Ελλάδα.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Γκαλερί Ζουμπουλάκη – Σαντορίνη (2022)

ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, «The Greek Gift» (2021)

Βοηθός εγκατάστασης, Blind Adam «THE END. AFTER BEFORE», (2021)

ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, Kostis Velonis «199» (2020)

Προαιρετική Πρακτική Εκπαίδευση (OPT), Artist Raymond Pettibon, NY (2018-2019)

Christie’s Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, Τμήμα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Christie’s Auction House, 20 Rockefeller Plaza, NY (2018)

Βοηθός διδασκαλίας, Στούντιο Γλυπτικής, Mount Holyoke College, South Hadley, MA(2015-2018) ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, Kara Walker «Figa» (2017)

Hydra School Projects, NEON, Δημήτριος Αντωνίτσης, «Poetry» (2013)

«Uber Bodies» (2014)

«Genuine Fake» (2015)

«Bibelot» (2016)