Την έκθεση με τίτλο «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και Υπερβάσεις», εγκαινίασε πρόσφατα σε μια σεμνή τελετή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 90 χρόνων από τη γέννησή του καλλιτέχνη, απουσία προσκεκλημένων λόγω της πανδημίας, με εξαίρεση τις οικογένειες των κυρίων Βασίλη Θεοχαράκη και Κώστα Τσόκλη και τους συλλέκτες, στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ

Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κυρίου Βασίλη Θεοχαράκη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Τιμάμε σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, έναν διεθνή εικαστικό, έναν πολυσχιδή και τολμηρό πειραματιστή. Ο Κώστας Τσόκλης κονταροχτυπήθηκε με όλα τα εκφραστικά μέσα: με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις κατασκευές, το βίντεο, το assemblage, την performance, το φως και τον ήχο. Συνομίλησε, επηρεάστηκε, απέκλινε και συγκρούστηκε με πλήθος από διεθνή καλλιτεχνικά κινήματα, από τον μοντερνισμό ως τον νεορεαλισμό και από την άρτε πόβερα ως τον μινιμαλισμό. Δημιούργησε ένα έργο μεγάλης σημειολογικής πυκνότητας και συγκινησιακής έντασης, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται, αμφισβητεί τον εαυτό του, ανακαθορίζεται, επανεφορμά. Ένα έργο που χρησιμοποιεί την καλλιτεχνική φόρμα ως αποκρυστάλλωση στοχασμού, κι αυτόν τον στοχασμό τον επανεγγράφει στο καλλιτεχνικό πεδίο με τη μορφή αισθητικών ιδεών. Ένα έργο ενορατικό, που εγκολπώνεται στοιχεία της μουσικής, της αρχαιολογίας, της τεχνολογίας, της επιστήμης προκειμένου να μιλήσει για την ανθρώπινη περιπέτεια, συμπυκνώνοντας, στο εσωτερικό του, πάθος και επιθυμία, υπαρξιακή αγωνία και εσωτερική ενατένιση. Ένα έργο κοινωνικό, ουμανιστικό, περιβαλλοντικά ευαίσθητο, που αναπροσδιορίζει την σχέση τέχνης και φύσης, ενσωματώνοντας το τοπίο στο εικαστικό ιδιόλεκτο.»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Η τελετή συνεχίστηκε μεταξύ άλλων και με τους χαιρετισμούς του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος, κυρίου Φώτη Παπαθανασίου, ενώ ολοκληρώθηκε με την ευχαριστήρια υπόκλιση του Κώστα Τσόκλη, ο οποίος προτίμησε να σιωπήσει, απολαμβάνοντας το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ο ΝΟΤΗΣ ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ, Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΔΟΜΝΑ  ΜΠΕΡΝΙΤΣΑ

Η διάρκεια της έκθεσης είναι 7 Σεπτεμβρίου – 8 Νοεμβρίου 2020 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00 Πέμπτη 10:00-20:00 (Οκτώβριος-Μάιος), ενώ ο Τάκης Μαυρωτάς έχει την επιμέλεια.
Βοηθός επιμελητή έκθεσης: Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη

Η ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, Η ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ, Ο ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ , ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΓΚΡΙΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ , ΑΝΝΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ , ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ, ΜΑΪΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ , ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΜΟΥΡΑΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ