Περισσότερους από 400 φιλότεχνους υποδέχθηκαν η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Μιγάδη και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες Χρήστος Μπαλούκος, Αντινέα Μπολέτση, Αγλαΐα Περράκη, Σοφία Πετροπούλου, Πέτρος Ξενάκης, Σοφία Μαρία Ξενάκη και Ηρώ Ξενάκη. Την βραδιά πλαισίωσε η μουσική υπόκρουση των Όλγα Τάκη (Όλγα Πάσχου και Τάκη Τζουνάκου). Ο Ρώσσος καλλιτέχνης Ρόστισλαβ Ρομανόφ ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έκθεση δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από την Αγγλία όπου διαμένει λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του μέσα από τα υπέροχα έργα του. Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της επιτροπής οικονομικών του συνεδρίου EABCT ATHENS 2020 και της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μιγάδη, η οποία διαχειρίζεται το γραφείο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα τέχνης martix art με έδρα το Λονδίνο. 


Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Παύλος Σάμιος, Μαρία Μιγάδη, Μαρία Ξανθάκου

Η τέχνη και η ψυχική υγεία είχαν και θα έχουν πάντα στενός διαύλους επικοινωνίας. Ένα έργο τέχνης εκφράζει τον ψυχικό κόσμο του καλλιτέχνη και μιλάει στην ψυχή των ανθρώπων.

Η έκθεση τα Πάντα Ρεί είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ανθρώπων και φορέων ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένων σε θέματα ψυχικής υγείας.

Μαρία Λαιμού, Μήτση Ράπτη

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για την υλοποίηση του 50ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας , το οποίο θα λάβει χώρα από 2 έως 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θοδωρής Χαλιμουρδας, Χρήστος Μπαλουκος, Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, Άγγελος Λεβέντης

«Η έκθεση ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ, αποτελεί την πρώτη από τις δύο πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε μέσω της martix art για τη στήριξη της ψυχικής υγείας» αναφέρει η Μαρία Μιγάδη «το Μάϊο του 2020 θα ακολουθήσει και δεύτερη πρωτοβουλία. Μέσα από τις δύο εικαστικές αυτές ενέργειες υποδηλώνουμε την ευαισθητοποίηση μας στα θέματα ψυχικής υγείας και προβάλλουμε τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ της τέχνης και της ανθρώπινης ψυχής. Σε μια πολύ ευαίσθητη εποχή που τα κρούσματα ψυχικών ασθενειών είναι περισσότερα από ποτέ ή λιγότερο ‘κεκλεισμένων των θυρών’ από ποτέ, πληθώρα ανθρώπων απευθύνεται σε ειδικούς θεραπευτές ψυχικής υγείας. Στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε τους σκοπούς ενός συνεδρίου που έχει στόχο την άρτια κατάρτιση των ειδικών ευχόμαστε να σας έχουμε δίπλα μας».

Ζέτα Αντσακλή, Μαρία Μιγάδη

Τα έργα των επτά ανερχόμενων και καταξιωμένων εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση τα συνδέει ένα αόρατο νήμα: μια δημιουργική ενέργεια που παραπέμπει στη θεωρεία του Ηρακλείτου ότι «τα πάντα ρει». Ο κόσμος για τον Ηράκλειτο δεν είναι αποτέλεσμα δημιουργίας ή γένεσης, αλλά προϋπάρχει προαιώνια και περιγράφεται ως ζωντανή φωτιά, η οποία εναλλάξ δυναμώνει και εξασθενεί, χωρίς ποτέ να σβήνει εντελώς. Η διαρκής κίνηση και μεταβολή αποτελεί το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της πραγματικότητας, το οποίο εξέφρασε ο φιλόσοφος με την εικόνα ενός ποταμού που παραμένει ίδιος, ενώ το νερό που κυλάει μέσα του αλλάζει διαρκώς. Ο Ηράκλειτος επέμενε στη σύνδεση αυτής της μεταβολής με σταθερές παραμέτρους. Η παροιμιώδης φράση που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του είναι ότι “Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν”. Η παρούσα έκθεση αποτελείται από έργα τέχνης με κύρια εικονογραφία τους τα τέσσερα στοιχεία της φύσης τα οποία (όπως ο ποταμός του Ηρακλείτου) παραμένουν πάντα τα ίδια, ενώ η μορφή τους διαρκώς αλλάζει: τη φωτιά, τη θάλασσα, τη γη και τον αέρα.

Λίνα Παπαϊωάννου, Αννίτα Κωστακοπούλου, Ρένια Παπανικολάου

Την οργανωτική και οικονομική ευθύνη του Συνεδρίου έχει αναλάβει το επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ – www.eees.gr). Στόχοι του Συνεδρίου είναι η καλύτερη εκπαίδευση επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στις νέες στρατηγικές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (ΓΣΘ) από διεθνούς φήμης έγκριτους επιστήμονες που θα προσέλθουν από όλο τον κόσμο και η σύνδεση φορέων και προσώπων σε μια κοινή προσπάθεια κατανόησης και διαχείρισης διαφόρων ψυχοπιεστικών καταστάσεων που καλύπτουν μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού, με επιπτώσεις σε κοινωνικοοικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μόνο οι αγχώδεις διαταραχές είναι υπεύθυνες για το 50% των χαμένων ημερών εργασίας στις Δυτικές κοινωνίες ενώ η ΓΣΘ έχει αποδειχτεί ως η αποτελεσματικότερη μορφή ψυχολογικής θεραπείας.

Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Θοδωρής Χαλιμουρδας

Ερικος Αρώνες, Ειρήνη Τρινταφυλλου, Αλέξανδρος Λιβαδάς

Αλεξάνδρα Κούμπα, Βασίλης Καρούζος

Αλίκη Δρακούλη με τη μητέρα της

Μαρία Μιγάδη, Riitta Laakso (σύζυγος πρέσβη Φινλανδίας), Χρήστος Μπαλουκος

Θάνος Ανδρώνης, Σοφία Πετροπούλου, Στεφανία Χωρέμη, Μαρία Μιγάδη, Κωνσταντίνος Λασκαρίδης

 

Πηγή: studio panoulis

  •