“ΠΑΡΑ ΘΙΝ’ ΑΛΟΣ: ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ “: Η ομηρική αυτη φράση της Ιλιαδας ειναι ο τίτλος της ΕΚΘΕΣΗΣ που θα παρουσιάσουν η ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ και το ΙΔΡΥΜΑ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ στους χώρους του ιδρύματος , και που θα ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ την ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 στις 20.00 από την Υπουργό Πολιτισμού, ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ.
Η εκθεση θα περιλαμβανει εξαιρετικά έργα,από τις ΣΥΛΛΟΓΕΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ και του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Ε. ΚΟΥΤΛΙΔΗ, του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , της συλλογής ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΙΟΥ και του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ. Μεταξυ των 74 πολύτιμων πινάκων της νεοελληνικής ζωγραφικής της θεματικης αυτής έκθεσης , ειναι και τα αντιπροσωπευτικά έργα των Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή, Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου , Νίκου Χατζηκυριάκου–Γκίκα, Γεράσιμου Στέρη, Σπύρου Παπαλουκά, Αγήνορα Αστεριάδη, Θάνου Τσίγκου, Πάρι Πρέκα, Γιάννη Γαΐτη, Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Τσόκλη, Βασίλη Θεοχαράκη, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιάννη Αδαμάκου, Θανάση Μακρή και Μιχάλη Μαδένη και πολλών άλλων.
Η θάλασσα ειναι φυσικο να εχει εμπνεύσει πολλούς και σημαντικούς Ελληνες ζωγράφους, μια που η θαλασσα ειναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλαδα, με την ζωη και την ιστορια του ελληνικου λαου, με το απλετο φως και το χρώμα της Ελλάδας, με το Αιγαιο , τα καραβια, τα ιστιοφόρα, τις τριηρειs παλιότερα, το ομηρικο έπος,τις ναυμαχίες στην αρχαιότητα ,αλλα και επι τουρκοκρατίας , τα ταξίδια , τις περιπλανήσεις… Στην έκθεση θα φανει η διαδοχική εξέλιξη της ελληνικής θαλασσογραφίας από τον 19ο αιώνα στον 20ό αιώνα και στους σύγχρονους καλλιτέχνες και θα διαρθρωθει σε τρεις ενότητες βάσει των μορφολογικών στοιχείων που τις διακρίνουν, οι οποίες θα παρουσιαστουν στις τρεις αίθουσες του Ιδρυματος Θεοχαρακη Την έκθεση θα συνοδεύει ομότιτλο πολυσέλιδο ΛΕΥΚΩΜΑ με κείμενα της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ, και τησ επιμελητριας της έκθεσης ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΡΤΗ-ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Διάρκεια εκθεσης: 15 Φεβρουαρίου -7 Μαΐου 2017