Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας KARYATIDS με έργα της ταλαντούχας φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί  στην αίθουσα του 2ου ορόφου  του ΙΑΜΥ έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Στο χώρο εκτίθεται μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών με το εξαιρετικά ενδιαφέρον και συμβολικό θέμα των πασίγνωστων εμβληματικών κορών από τις Καρυές που κοσμούσαν άλλοτε το ναό του Ερεχθείου στον Ιερό  Βράχο της Ακρόπολης  και τώρα ατενίζουν το ίδιο  περήφανα τους χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πλήθος κόσμου τίμησε την έναρξη της όμορφης αυτής έκθεσης της οποίας το θέμα εκτός των άλλων είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον!

Στην ομιλία της η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου αναφέρθηκε στη σημαντική καλλιτεχνική διαδρομή της Αμαλίας Σωτηροπούλου, στην έμπνευση της καλλιτέχνιδας με την εύστοχη και πρωτοποριακή ένταξη των Καρυάτιδων στο αστικό τοπίο, δημιουργώντας έτσι στο θεατή την αίσθηση της εγγύτητας και της συνάντησης με τα περίφημα γλυπτά σε κάθε σημείο της πόλης και έκανε μια ιστορική αναδρομή στην προέλευση και τη δημιουργία τους,  στα γεγονότα της κλοπής και της απομάκρυνσής τους από τη χώρα μας από τον λόρδο Elgin κλείνοντας την ομιλία της με το πάγιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή της ξενιτεμένης Καρυάτιδας και όλων των μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους ιδιοκτησιακό χώρο : στην Ελλάδα !

  • Αμαλία Σωτηροπούλου, Ντίνα Αδαμοπούλου

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η εμπνευσμένη καλλιτέχνης Αμαλία Σωτηροπούλου η οποία αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας της με τις Καρυάτιδες, την οποία είχε, όπως είπε,  ως υπέρμαχος της ελληνικότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας στην προσπάθειά της να διαδώσει παντού στην οικουμένη το συγκεκριμένο μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά : Με το φακό μου θέλησα να αποτυπώσω τα συναισθήματα μου, και να δώσω καλλιτεχνικές προεκτάσεις για τον άνθρωπο, για την πόλη, και πάνω από όλα για την Ελλάδα…

Αμαλία Σωτηροπούλου, Ντίνα Αδαμοπούλου

Επίσης η γνωστή φωτογράφος αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκθέσεων με θέμα της Καρυάτιδες που έχουν προηγηθεί  από το 2014, δίνοντας ευρύτατη δημοσιότητα στο έργο της.

Η ταλαντούχα φωτογράφος Αμαλία Σωτηροπούλου με τηνΔιευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου

Στο τέλος της έκθεσης ένα όμορφο κέρασμα περίμενε όλους τους παρευρισκόμενους στη μαγευτική ταράτσα του Μουσείου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία από την εφηβεία της στην Αθήνα όπου και γεννήθηκε . Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας το 1991 στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΑΘΗΝΩΝ, του οποίου είναι μέλος  και εχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην Βοστώνη. Η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία, εκτός απο κάτι που την ενθουσιάζει σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη, αποτελεί γι αυτήν και μία ευκαιρία που δίνει στον άλλο, ώστε να συμμετέχει σε μια εμπειρία δική της, που έγινε φωτογραφία. Το 1998 εκδόθηκε το πρώτο της ALBUM φωτογραφιών από τις εκδόσεις ΦΩΤΟXΩΡΟΣ, Μικρή Σειρά, με θέμα ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ. Επίσης το 2015 με την έκθεση στην γκαλερί Σκουφα με τίτλο ‘MissingSister – Trilogy” ολοκληρώθηκε η τελευταία ενότητα της τριλογίας ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ του Ερεχθείου που έχει απασχολήσει την φωτογράφο από το 2013, με την ξενιτεμένη Καρυάτιδα να έρχεται εικονικά στη γενέτειρα της για να συναντήσει τις αδελφές της, στέλνοντας ενα σαφές μήνυμα για την ανάγκη επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο που γεννήθηκαν.