Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία πλήθους κόσμου έγιναν πρόσφατα τα εγκαίνια της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης, προς τιμήν του σπουδαίου ζωγράφου, χαράκτη, ακαδημαϊκού και σκηνογράφου Γιάννη Μόραλη (1916-2009), που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Ιανουαρίου 2019.
Για πρώτη φορά το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτζου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη συνέπραξαν, συνδιοργανώνοντας στις 19 Σεπτεμβρίου αυτή την σημαντική αναδρομική έκθεση, που γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμπαράσταση της οικογένειας του μεγάλου ζωγράφου!
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη γκαλερί Ζουμπουλάκη είχε κάνει ο μεγάλος ζωγράφος το Νοέμβριο του 2006, στα 90 του χρόνια, τα εγκαίνια της τελευταίας μεγάλης του έκθεσης!
ΔΑΦΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ, ΠΕΓΚΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ
Η έκθεση περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του ιδωμένο από μια νέα σκοπιά, σε μια «πλούσια» παρουσίαση, η οποία περιλαμβάνει εικονογραφημένη έκδοση και πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις (οπτικοακουστικό υλικό, ομιλίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κτλ), φέρνοντας το φιλότεχνο κοινό σ´ επαφή με τα σημαντικά έργα του ζωγράφου, έργα που χαρακτηρίζονται από αφηρημένες, κυβιστικές συνθέσεις, γεωμετρικές επιλογές, αφαιρετική διάθεση και γενικά από μια αφηρημένη εξπρεσιονιστική τεχνική.
Την έκθεση και την έκδοση επιμελείται ο κ. Νικόλαος Παΐσιος, επιστημονικός συνεργάτης της Πινακοθήκης Γκίκα. Επιμέλεια: Ν.Π. Παΐσιος Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, ΕΠΜΑΣ, ΜΙΕΤ, Γκαλερί Ζουμπουλάκη Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου 2018 – 5 Ιανουαρίου 2019
ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ, ΣΗΦΗΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ, ΜΙΝΑ ΒΑΛΥΡΑΚΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ΠΕΓΚΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΠΕΖΑΝΟΥ
ΕΡΙΕΤΤΑ ΒΟΡΔΩΝΗ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΟΡΤΑΛΑΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑΣ
ΖΕΤΑ ΤΖΙΩΤΗ, JAMAL JORATLI
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ, ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ, ΝΙΚΟΣ ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗ
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
ΓΩΓΩ ΜΠΡΕΜΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΠΡΑΧΑ ΚΟΕΝ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΨΑΛΗ, ΕΛΕΝΑ ΣΚΟΥΛΑ
ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΥ
ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ, ΤΑΝΙΑ ΒΛΑΔΕΝΗ
LASKARIS, ΣΟΥΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗ