Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα και σημαντικότερα του είδους, στον κόσμο, συμπλήρωσε τα30 χρόνια λειτουργίας του και με αφορμή το γεγονός αυτό πραγματοποιπησε εκδήλωση με επίτιμη καλεσμένη την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, σηματοδοτώντας την εκκίνηση του επετειακού εορτασμού του ΜΚΗΛ.

Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη, Αικατερίνη Λαλαούνη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Λίλα Λαλαούνη, Ιωάννα Λαλαούνη, Μαρία Λαλαούνη

Προσκεκλημένες στην εκδήλωση ήταν κυρίες των Αθηνών, καταξιωμένες στον χώρο τους, που εκπροσωπούν την κομψότητα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στο κοινωφελές έργο του ΜΚΗΛ.  


Μαρέβα Μητσοτάκη , Ιωάννα Λαλαούνη

Λίλα Λαλαούνη, Loulou Zein, Majd Samaan


Μάιρα Τσαβλίρη, Ελένη Δρακοπούλου

Τζένη Γλύπτη, Σίσσυ Παπαγεωργίου


Έλενα Μπαρμπαλιά, Ελένη Δρακοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά, Μπουμπού Μπαρμπαλιά


Hala Khoury, Αικατερίνη Λαλαούνη, Ελιπνα Φέσσα

Καρίνα Γκέρτσου, Νινέτα Βαφειά, Αικατερίνη Λαλαούνη, Μιλένα Τσαβλίρη

Ντόρα Πάλλη Πετραλιά


Σίσσυ Παπαγεωργίου, Majd Samaan


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΜΚΗΛ, παρουσίασε μια σύντομη ανασκόπηση στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου, καθώς και την νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ηλίας Λαλαούνης: Αναδρομή στην Καινοτομία», αφιερωμένη στον ιδρυτή του μουσείου, Ηλία Λαλαούνη.

Λάνα Δανίδης, Ιωάννα Λαλαούνη


Μαρία Λαλαούνη, Σία Κοσιώνη


Ξυλά Ματζαβίνου, Λάνα Δαυίδ


Σοφία Βαχάρη Τσουβελεκάκη, Ελίνα Φέσσα, Ηρώ Βαχάρη Καμπάνη

Loulou Zein, Μαρίλια Βαζαίου


Μάϊρα Τσαβλίρη, Ετα Παγίδα Σαμαρά, Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη, Νικόλ Κυριακοπούλου

1994 – 2024
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ
30 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το ΜΚΗΛ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα για το Κόσμημα και τις Διακοσμητικές Τέχνες στην Ευρώπη. Από την ίδρυσή του το 1994, το ΜΚΗΛ πρωτοπορεί στον τομέα της πολιτισμικής εκπαίδευσης και της μουσειακής αγωγής με καινοτόμα προγράμματα, εκθέσεις και δράσεις διεθνούς βεληνεκούς.


Μαρέβα Μητσοτάκη


Στην πορεία του κοινωφελούς του έργου, μέσα από ιδιωτικές δωρεές, έχει εμπλουτιστεί η  μόνιμη συλλογή του μουσείου, όχι μόνο με το έργο του σπουδαίου σχεδιαστή Ηλία Λαλαούνη, αλλά και με μοναδικά ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα διακοσμητικών και παραδοσιακών τεχνών, καθώς και με σύγχρονα εικαστικά κοσμήματα.
Έχουν οργανωθεί περισσότερες από 120 θεματικές περιοδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταδεικνύοντας την ιστορία, την παράδοση και την εξέλιξη των διακοσμητικών τεχνών και του εικαστικού κοσμήματος στον παγκόσμιο χάρτη.
Κάθε χρόνο, το μουσείο παρουσιάζει νέα δημιουργικά και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, οικογένειες ή ενήλικες, συμβάλλοντας σημαντικά στην σύγχρονη μουσειακή αγωγή και την πολιτιστική εκπαίδευση του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί διεθνή εξειδικευμένα προγράμματα δια βίου μάθησης, όπως το JaIR και Hephaistos Summer Program.
Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες νέοι, προερχόμενοι από σχετικές σπουδές στο πεδίο της Μουσειολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης, της Αρχαιολογίας, της Βιβλιοθηκονομίας, της Φύλαξης Μουσείων κ.ά. έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης και πλέον εργάζονται σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, συντελώντας την νέα γενιά επιστημόνων του τόπου μας.


Μαρέβα Μητσοτάκη


Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι ένας Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός πολιτιστικού σκοπού και αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα του είδους, στον κόσμο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, το ΜΚΗΛ κατόρθωσε να βρίσκεται στην κορυφή των αυτοχρηματοδοτούμενων ιδιωτικών μουσείων στην Ελλάδα, σημειώνοντας διαρκώς επιτυχίες στους τομείς των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.


Ελίνα Κυπραίου, Αλεξάνδρα Πάλλη, Ιωάννα Λαλαούνη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Ευγενία Μανωλίδου

Ναντια Θεοχαράκη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Ιωάννα Λαλαούνη

Μπουμπού Μπαρμπαλιά, Έλενα Σκουλά, Έλενα Μπαρμπαλιά, Φαίη Μπαρμπαλιά

Λάουρα Μακροπούλου Δράγνη, Ευγενία Μανωλίδου

Μadj Samaan, Κατερίνα Γιαβρίδη, Νικόλ Αλαφούζου

Τζένη Γλύπτη, Ελένη Δρακοπούλου, Σίσσυ Παπαγεωργίου, Μαριόλης Βαζαίου

Μαρέβα Μητσοτάκη, Μιλένα Τσαβλίρη

Ιωάννα Λαλαούνη, Λίλα Λαλαούνη

Ελίνα Φέσσα, Αγγελική Κανελοπούλου

Λίλα Μπουτάρη, Αικατερίνη Λαλαούνη

 


Ηρώ Βαχάρη Καμπάνη, Ειρήνη Νταϊφά

Λάουρα Μακροπούλου Δράγνη, Majd Samaan, Μαρίλια Βαζαίου

Κατερίνα Μαρμαρά, Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη, Σία Κοσιώνη


Νάντια Θεοχαράκη, Ιωάννα Λαλαούνη, Αγγελική Κανελοπούλου


Πέγκυ Μελέτη, Ιωάννα Λαλαούνη

Αλεξάνδρα Πάλλη, Μάρα Καρτάλη


Μαργαρίτα Πουρνάρα, Στάμη Κομνηνού, Λίλα Λαλαούνη


Θάλεια Καραφυλλίδου, Ζωή Και Αλίκη Δρακούλη


ΕΠ’ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΜΚΗΛ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ
ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία»
“Ilias Lalaounis Legacy: A Retrospective”

20 ΜΑΡΤΙΟΥ – 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Χώρος Περιοδικών Εκθέσεων ΜΚΗΛ

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη διοργανώνει την επετειακή περιοδική έκθεση «Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία». Η έκθεση φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, υλικό από το Αρχείο του ΜΚΗΛ και το προσωπικό αρχείο του Ηλία Λαλαούνη αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευφυΐα του ιδρυτή, που μέσα από τις καινοτομίες και την πρωτοπορία του, δημιούργησε μια νέα σχολή χρυσοχόων, επηρεάζοντας την παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα.
Η έκθεση παρουσιάζει ιστορικά άρθρα και αφιερώματα, προσωπικές σημειώσεις, σχέδια και επιστολές του καλλιτέχνη, εργαλεία, πρωτότυπα μοντέλα αντικειμένων και επιλεγμένα μοναδικά κοσμήματα. Εστιάζοντας στις καινοτομίες και την εφευρετικότητα του Ηλία Λαλαούνη, μέσα από ημερομηνίες – σταθμούς, η έκθεση αποτελεί μια αναδρομική επισκόπηση του έργου και της συμβολής του δημιουργού, τόσο στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, όσο και την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας.
Η διαχρονικότητα της επιρροής του, διακρίνει τον Ηλία Λαλαούνη ως μία από τις κυρίαρχες μορφές στην βιομηχανία του δυτικού πολύτιμου κοσμήματος του 20ού αιώνα. Στην διάρκεια της 70χρονης πορείας του, έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο σχεδιαστής που αναβίωσε το Αρχαίο Ελληνικό Κόσμημα ανασύροντας από την λήθη και εκσυγχρονίζοντας αρχαίες τεχνικές, φόρμες και σχέδια της ελληνικής πολιτισμικής ιστορίας, χρησιμοποιώντας χρυσό 18 και 22 καρατίων και δημιουργώντας μοντέρνα, κομψά και άρτια κατασκευασμένα χειροποίητα κοσμήματα.
Στο εργαστήριό του κατασκευάστηκαν νέα εργαλεία αφήνοντας ως παρακαταθήκη την τεχνογνωσία που θα άνοιγε τον δρόμο για νέες πρωτοποριακές προσεγγίσεις για τον κλάδο του πολύτιμου κοσμήματος. Η επιλογή και η επεξεργασία των λίθων για την δημιουργία μικρογλυπτών και διακοσμητικών αντικειμένων τον καθιέρωσαν ως συνεχιστή του René Lalique και του Fabergé.
Ο διεθνής Τύπος τον λάτρευε, γεγονός που διαφαίνεται από τα αναρίθμητα ένθερμα αφιερώματα και την πλούσια αρθρογραφία που διασώζεται μέχρι σήμερα. Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο πρόσμεναν τις παρουσιάσεις των νέων του συλλογών και ανταγωνίζονταν για μια συνέντευξη, ανυπομονώντας να καταγράψουν την φρέσκια καλλιτεχνική ματιά του δημιουργού, ενώ επιδίωκαν να απαθανατίσουν τις αντιδράσεις του κοινού γύρω από τις καινοτόμες θεματικές του έργου του, όπως η αρχαιολογία,  σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και η τεχνολογική πρόοδος. Το έργο του κατακλύζει τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων μηνιαίων περιοδικών μόδας σε Γαλλία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ σε συνεργασία με τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου κύκλου σεμιναρίων και εργαστηρίων ΣΠΕΔΟΣ, η έκθεση συνοδεύεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων διαλέξεων και άλλων ειδικών εκδηλώσεων .
Στα 30 χρόνια λειτουργίας, το ΜΚΗΛ συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο του στοχεύοντας στην διαφύλαξη και ανάδειξη της τέχνης του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών. Ως ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, το μουσείο βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινότητας, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και την έρευνα, προβάλλοντας τον σύγχρονο σχεδιασμό και προασπίζοντας την δημιουργικότητα και την καινοτομία στην καλλιτεχνική παραγωγή του τόπου μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Λαλαούνη Ιωάννα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Βαφειάδης Βύρων-Γ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Μάστορα Ελένη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΤΡΙΝΩΝ & ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ
Καραχάλιου Κυριακή
Αγαπάκης Δημήτρης  / Αγγελίδης Ισίδωρος  / Πιλάλας Δημήτρης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Βαφειάδης Βύρων-Γ.

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ / ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
Θύμιος Πρεσβύτης – Θοδωρής Αναγνωστόπουλος
Peak Design

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Άντζυ Νομικού – Pear Pr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΕΔΟΣ 2024
https://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr/el/spedos/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ & ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Μάστορα Ελένη, Βαφειάδης Βύρων-Γ.

+30 210 92 21 044, +30 210 92 39 709
[email protected]
[email protected]

Περισσότερα για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΚΗΛ:

JaIR – Jewelry Artist in Resident Program
Προτείνετε το πρόγραμμα JaIR σε καλλιτέχνες κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών που δημιουργούν έργα στα πεδία της μεταλλοτεχνίας, της ξυλογλυπτικής, της κεραμικής, της υφαντικής.

Hephaistos Summer Program (www.jss.gr)
Kάνετε την αίτησή σας στο Hephaistos Summer Program και γνωρίστε την ιστορία του δυτικού κοσμήματος σε ένα μοναδικό πρόγραμμα.

ΣΠΕΔΟΣ – Ετήσιος Κύκλος Ταχύρρυθμων Σεμιναρίων για ενήλικες
Καθημερινά μπορείτε να παρακολουθείτε Διαλέξεις, Ξεναγήσεις στη μόνιμη συλλογή και τις Περιοδικές Εκθέσεις, κάθε Σάββατο Ταχύρρυθμα Εργαστήρια, Βook Reading στην Ερευνητική Βιβλιοθήκη, Τrunk shows νέων σχεδιαστών, Ομαδικές Εκθέσεις Καλλιτεχνών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (4 – 17 ετών)
Ρωτήστε για τα 17+ προγράμματα σχολικών ομάδων, κάθε Σάββατο Ε.Π. για οικογένειες και ομάδες παιδιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ & ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Εκπαιδεύουμε την νέα γενιά επιστημόνων στους τομείς της Μουσειολογίας, Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Πολιτισμικών Σπουδών. Απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας, δευτεβάθμιας, καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ελληνικών και διεθνών Πανεπιστημίων.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Προβάλουμε και στηρίζουμε την νέα γενιά σχεδιαστών δίνοντας την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες σχεδιασμού και φρέσκες ιδέες σύγχρονης παραγωγής.

Learn+  για τα προγράμματά του ΜΚΗΛ στο www.lalaounis-jewelrymuseum.gr