Με το εξαιρετικά τιμητικό παράσημο του Διοικητή της τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών- «Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres» που του απένειμε η Γαλλική Δημοκρατία και το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, τιμήθηκε πρόσφατα ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Αλέκος Φασιανός!
Το ιδιαίτερα τιμητικό παράσημο που έλαβε ο σπουδαίος ζωγράφος παρουσία της συζύγου του Μαρίζας Φασιανού, της κόρης του Βικτώριας Φασιανού και του γιού του, Νίκου Φασιανού σε μια κλειστή τελετή από τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maisonnave, αποτελεί την ύψιστη τιμή και την έμπρακτη αναγνώριση της Γαλλικής Κυβέρνησης για την τεράστια συμβολή του διεθνώς αναγνωρισμένου ζωγράφου στα Γράμματα και τις Τέχνες στην Γαλλία, στη χώρα που του έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο του, στην πρωτεύουσα της οποίας, στο Παρίσι, ο Αλέκος Φασιανός σπούδασε και έζησε 35 χρόνια.
Η πρόσφατη τιμητική διάκριση είναι τεράστια, αλλά δεν είναι η μόνη.
Το 2010 ο τότε Γάλλος πρέσβης Christophe Farnaud παρασημοφόρησε τον Έλληνα «δάσκαλο» Αλέκο Φασιανό με το μετάλλιο του Αξιωματούχου των Τεχνών και των Γραμμάτων εκ μέρους του γαλλικού κράτους και του τότε υπουργού Πολιτισμού Frederic Mitterrand, απονέμοντάς του τη μεγαλύτερη τιμή που αποδιδόταν τότε από τη Γαλλία σε έναν καλλιτέχνη για τη δημιουργία του ανά τον κόσμο.
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2013 ο τότε πρέσβης, Ζαν Λου Κιούν-Ντελφόρζ, παρασημοφόρησε τον Αλέκο Φασιανό με το μετάλλιο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής
Ο Αλέκος Φασιανός δεν ήταν απλώς ένας ταλαντούχος ζωγράφος που έκανε καριέρα στο Παρίσι, αλλά συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του πολιτισμού και του κλίματος μιας ολόκληρης εποχής, με συνοδοιπόρους στις πνευματικές αναζητήσεις στα θέματα του πολιτισμού και της τέχνης σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ντιμπιφέ, ο Ιβ Ναβάρ και ο Αραγκόν, κρατώντας αλώβητη την ελληνική του ταυτότητα, την αγάπη του για τη μυθολογία, τη γνώση της αγιογραφίας και του Βυζαντίου, της εθνικής μας ψυχοσύνθεσης.
Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο.
Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον
Έχοντας σπουδάσει βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στο εργαστήριο του Γιάννη Μώραλη και έχοντας μελετήσει την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία, ο Φασιανός πρωτογνώρισε το Παρίσι όταν το 1960 πήγε εκεί για να φοιτήσει στην Ecole des Beaux Arts, παίρνοντας αρχικά μαθήματα λιθογραφίας με υποτροφία του γαλλικού κράτους κοντά στους Clairin και Dayez
Τα έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας όπως το κέντρο Πομπιντού, και η γκαλερί Ιόλα και του δόθηκε η ευκαιρία να εικονογραφήσει ποίηση μεγάλων δημιουργών, όπως του Απολινέρ και του Αραγκόν, ενώ το χαρακτηριστικό ύφος του διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Από το 1964 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, ενώ από το 1974 ζούσε και εργαζόταν μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυττό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού.
Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο. Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο.
Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων.
Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.
Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση.
Η προσφορά του στο χώρο της τέχνης τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, αποδεκτή και ανεκτίμητη!