Την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους εθνικούς ευεργέτες μας, το μυαλό όλων δεν μπορεί να μην πάει στη Μαριάννα Λάτση, στη σπουδαία αυτή γυναίκα της φιλανθρωπίας, η οποία βραβεύτηκε
για την μεγάλη της κοινωνική προσφορά με την ανέγερση δύο νοσοκομειακών μονάδων και για το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο γενικότερα και η οποία αφιέρωσε το βραβείο της στον πατέρα της, τον μεγάλο φιλάνθρωπο Γιάννη Λάτση!

Η μεγάλη φιλάνθρωπος Μαριάννα Λάτση, κρατώντας το χρυσό βραβείο του Ζάππα που της απονεμήθηκε

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, τίμησε με το χρυσό μετάλλιο του Ζάππα, την επιχειρηματία Μαριάννα Λάτση, για το σημαντικό κοινωνικό της έργο. Το βραβείο το παρέδωσε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Η μεγάλη φιλάνθρωπος Μαριάννα Λάτση την ώρα που της παραδίδει το χρυσό βραβείο η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Χριστίνα Βαγενά 

Πάρης Κασιδόκωστας, Μαριάννα Λάτση, Χριστίνα Βαγενά 

Επίσης, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στην διεθνούς φήμης σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, για τη χορηγία φωταγώγησης των Ζαππείου Μεγάρου και των 24 γλυπτών του κήπου που το περιβάλλει.


Μαριάνθη Καφετζή, Ελευθερία Ντεκώ

Η ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλόθεου εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πέτρου Παππά ως εκπροσώπου του Προέδρου του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, της Πρόεδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νίκης Μαριόλη, πρέσβεων και πρυτανικών αρχών.

Κωστής Χατζηδάκης Κατερίνα Σακελλαροπούλου Χριστίνα Βαγενά Μαριάννα Λάτση Πάρης Κασιδόκωστας

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Χρυσάνθη Βαγενά ανέφερε στην προσφώνησή της προς την κ. Λάτση ότι: «Αναγνωρίζουμε τη χαρά της προσφοράς πίσω από κάθε πράξη ευεργεσίας της κ. Μαριάννας Λάτση. Ανάμεσα στο πλούσιο κοινωνικό της έργο, στεκόμαστε στα δύο κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», αναπόσπαστα τμήματα των ογκολογικών νοσοκομείων «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα και «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη, που προσφέρουν καθημερινά αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, διάγνωσης και θεραπείας, σε ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Με τη δημιουργία των δύο αυτών Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ελπίδα και ανακούφιση, σηματοδοτώντας τη μάχη για τη ζωή, με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Λάτση», αποτελεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Γεννηματάς». Η Μαριάννα Λάτση κάνει το έργο της αθόρυβα, συνδράμοντας ταπεινά, με βαθιά αντίληψη της πραγματικότητας στην οποία ζει η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Για αυτές τις απαράμιλλες αρετές εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς το μέρος της και ευχόμαστε το παράδειγμά της να αποτελέσει έμπνευση και για άλλους».

Μαριάννα Λάτση, Σίσσυ Παπαγεωργίου

Εκ μέρους του Προέδρου της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η σημερινή εκδήλωση τιμά ευεργέτες της σύγχρονης εποχής. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο. Αποδεικνύει ότι το πνεύμα της προσφοράς μπορεί και σήμερα να γίνει κινητήριος δύναμη. Κι αυτό αποδεικνύεται πάνω από όλα από το κοινωνικό έργο της κυρίας Μαριάννας Λάτση. Κοινωνικό έργο στο οποίο κεντρική θέση κατέχουν τα δύο Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, τα οποία η κυρία Λάτση δώρισε στο ελληνικό δημόσιο και τελικά σε όλους τους Έλληνες. Οι δωρεές αυτές αποτελούν συνέχεια της δραστηριότητας που είχε αναπτύξει ο πατέρας της κυρίας Μαριάννας Λάτση, ο Ιωάννης Λάτσης και η οικογένεια, την οποίαν, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης απόψε εδώ, θέλω να ευχαριστήσω».

Χριστίνα Βαγενά, Κωστής Χατζηδάκης

Η κ. Μαριάννα Λάτση στην αντιφώνησή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το μετάλλιο αυτό αφιερώνεται σε εκείνον που με δίδαξε ότι η κοινωνική προσφορά δεν είναι μόνο αυτονόητο εθνικό καθήκον αλλά κυρίως στάση ζωής. Αφιερώνεται σε εκείνον που με την καθημερινή του συμπεριφορά μού δίδαξε ότι η προσφορά προς τους συνανθρώπους μας και κυρίως προς τους πιο αδύναμους δεν είναι πράξη αλτρουισμού ούτε ένας μηχανισμός αποκατάστασης των μεγάλων ανισοτήτων που δυστυχώς ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Αφιερώνεται σε εκείνον που ασκούσε τη φιλανθρωπία σαν ένα δρόμο προσωπικής εξέλιξης, σαν μια διαρκή διαδικασία επανασύνδεσης με τις ρίζες του, σαν μια σιωπηρή εξομολόγηση η οποία δεν επιτρέπει βραβεύσεις, τιμές και ανταμοιβές. Το Χρυσό Μετάλλιο του Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα αφιερώνεται στον πατέρα μου, τον Γιάννη Λάτση».

Φανή Αιζάλ Γιάννης Βασιλειάδης


Μαριάννα Λάτση, Αγάπη Πολίτη


Μαρίζα Φασιανού

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Ελένη Δρακοπούλου

Στην προσφώνησή της προς την κ. Ντεκώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Χρυσάνθη Βαγενά ανέφερε ότι: «Το όνομά της συνδέεται άρρηκτα με το γνωστικό αντικείμενο του σχεδιασμού φωτισμού. Παίζει με το φως σε όλες του τις εντάσεις και τις αποχρώσεις, δίνοντας οντότητα, έμφαση και δύναμη σε ό,τι χρειάζεται να φωτιστεί. Με αυτή τη μαεστρία δημιούργησε τον φωτισμό της Ακρόπολης, ένα έργο που τιμήθηκε με τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία φωτισμού. Με την ίδια μαεστρία σχεδίασε τον φωτισμό των 24 σπουδαίων γλυπτών του κήπου του Ζαππείου, μετατρέποντάς τον σε ένα νυχτερινό μουσείο, ενώ σήμερα έρχεται να φωτίσει με τον ιδιοφυή σχεδιασμό της το εμβληματικό κτήριο του Ζαππείου Μεγάρου».

Ελευθερία Ντεκώ, Χριστίνα Βαγενά

Ρούλα Λεβέντη, Έλενα Μακρή Λυμπέρη

Η Μαργαρίτα Σφέτσα με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο στο Δήμο Κηφισιάς, Εκάλης  Φανή Λεβέντη

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Αγάπη Πολίτη

Η κ. Ελευθερία Ντεκώ στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι: «Η δική μας χορηγία της μελέτης φωτισμού είναι μια μικρή συμβολή στο έργο και όραμα της προέδρου κυρίας Βαγενά και δεν συγκρίνεται με το σπουδαίο έργο της κυρίας Λάτση ή άλλων μεγάλων ευεργετών και δωρητών της χώρας μας. Ο φωτισμός ίσως δεν είναι κάτι αναγκαίο ή άμεσα χρήσιμο, όπως είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου ή η αποστολή τροφής σε άστεγους. Ωστόσο θεωρώ πως προσφέρει μια αισθητική ανάταση, συντροφιά στον περαστικό διαβάτη της νύχτας και ενίοτε, ελπίζουμε να του υπενθυμίζει, μαζί με το παράδειγμα των σπουδαίων ευεργετών όπως ο Ζάππας, ότι η ανθρωπότητα σε όλη την πορεία της είχε και έχει ανάγκη το εμείς περισσότερο από το εγώ, την αλληλοβοήθεια, την συμπόνοια και την ανιδιοτελή προσφορά. Η αλληλοβοήθεια, η χορηγία, η δωρεά, η ευεργεσία είναι χειρονομίες που μας εξυψώνουν από το εγώ στο εμείς, από το ιδιωτικό στο ανιδιοτελές, από το ωφέλιμο στο γενναιόδωρο, από το ανθρώπινο στο πανανθρώπινο, από την αγάπη συναίσθημα στην αγάπη κατάσταση».

Μαριάνθη Καφετζη, Ειρήνη Νταιφά

Βρεττός Βρεττάκος Ρούλα Τσουκαλά

Η δρ. Βάσω Τσίντζου  με την δρ. Μαρία Κοτρώτσιου

Ζωή Ψαρρά Δέσποινα Μοιραράκη

Μάγδα Μπαλτογιάννη Δημήτρης Καλλιτσάντζης

Μαριάννα Λάτση, Σίσσυ Παπαγεωργίου

Τέλος, στη σύντομη εισήγησή του ο ιστορικός και δημοσιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς παρουσίασε τα στοιχεία πρόσφατων ερευνών που αποκαλύπτουν την ευρωπαϊκή διάσταση των ευεργεσιών των Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα. Επισήμανε ότι δεν περιορίσθηκαν στα αθλητικά δρώμενα, αλλά φρόντισαν να προβληθεί ένα πρωτοποριακό αξιακό σύστημα και να δημιουργηθεί ένα ιδεολογικό τόξο για τις Τέχνες, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό. Τόξο το οποίο εντέλει έλαβε πανανθρώπινες διαστάσεις, μέσω της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Προσέθεσε δε ότι «η μικρή Ελλάς των μέσων του 19ου αιώνος υλοποιώντας το όραμα του αγωνιστή προσπαθούσε να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αναδεικνύοντας νέους θεσμούς και προβάλλοντας τις προόδους του ανθρώπου».

Η βραβευθείσα Μαριάννα Λάτση

Καίτη Μετζικώφ Γιάννης Μετζικώφ

 

Η Οδύσσεια Κωνσταντούρα της ODC medical clinic

Αθανάσιος Γκουρνέλος Έλενα Κελεσίδου

 

Νίκη Παξιμαδάκη, Μαριάννα Βαλυράκη, Ρένα Φλεβαράκη

Βρεττός Βρεττάκος Χαρά Γκόφα

Έλενα Μακρή Λυμπέρη

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Μαρίζα Φασιανού, Αγάπη Πολίτη

Γιάννης Γεωργακάκης Ελίνα Σπηλιοπούλου

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Κηφισιάς, Εκάλης  Φανή Λεβέντη με την Νίκη Παξιμαδάκη

Γιώργος Παπαχρήστος Όλγα Μπαλαούρα

Αθηνά Σκούρα Ελένη Σκούρα

Αχιλλέας Δρούγκας Χαρά Δρούγκα

Ηλίας Ψαρογιώργος Αγγελική Δαλακούρα

Μαριάννα Λάτση, Σίσσυ Παπαγεωργίου

Ντόλυ Φατσέα Θανάσης Αθανασίου

Ρένα Φλεβαράκη, Μαριάννα Βαλυράκη

Έμυ Τρίκαρδου, Νίκη Παξιμαδάκη

ΠΗΓΗ: Papadakis press