«Γεννηθήτω φως» είπε η Αγγελική Αγγελίδη και με το λαμπερό ταλέντο της  και τα εκτυφλωτικά της έργα «εγένετο φως»!
Άναψε η σπίθα της ψυχής της «Και εγένετο φως» και πλημμύρισε η αίθουσα από φως,  λάμψη, χρώμα, θετική διάθεση  και ζωντάνια με την πρώτη ατομική έκθεση της Αγγελικής Αγγελίδη.
Η ταλαντούχα ζωγράφος, αποδεικνύοντας πως εκτός από την εφηβική της εμφάνιση διαθέτει και μια εφηβική ιδιοσυγκρασία που της επιτρέπει να μην σταματά ποτέ να δημιουργεί, να κάνει νέα όνειρα που να τα μετατρέπει σε όμορφες πραγματικότητες, να τολμά,  να κάνει νέα άλματα και καινούργια «ταξίδια», αποδεικνύοντας περίτρανα πως ποτέ δεν είναι αργά αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις, βρήκε έναν νέο χώρο σαν διέξοδο της αστείρευτης ενεργητικότητας της και της φαντασίας της, τη ζωγραφική. Εμπνευσμένη από την κουλτούρα, τα χρώματα και τις οσμές της Κορέας, μαθαίνει κορεάτικα, πραγματοποιεί το moto της που είναι η κορεατική ρήση: «όταν φοράς όμορφα παπούτσια, ταξιδεύεις σε ωραία μέρη»και συστήνεται ως cheonsa (που στα κορεατικά σημαίνει άγγελος, σταλμένος από τον Θεό)!


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ


 Με έμπνευση και προσλαμβάνουσες από τον πολιτισμό της Κορέας, η ζωγράφος Αγγελική Αγγελίδη δημιουργεί υπερμεγέθη εκθαμβωτικά χρωματιστά έργα που μας “ταξιδεύουν” στην μακρινή χώρα της Ασίας.

ΠΡΕΣΒΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ κ. JUNG  II LEE ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν πρόσφατα στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, παρουσία του πρέσβη της Νοτίου Κορέας, κ. Jung II Lee και πλήθος επωνύμων, από τον χώρο της πολιτικής, του επιχειρείν, της αθηναϊκής κοινωνίας και της showbiz να δίνουν το παρών εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για το έργο της δημιουργού.

ΠΡΕΣΒΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΚΟΡΕΑΣ κ. JUNG  II LEE ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Η έκθεση ” Και εγένετο φως…” είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της εικαστικού που μελέτησε την κορεατική γλώσσα και εντρύφησε στην κουλτούρα της χώρας, εξερευνώντας με τον χρωστήρα της, τους μύθους και τις παραδόσεις της, ενώ συνδύασε στις εικαστικές της ιστορίες το ελληνικό στοιχείο με το κορεατικό, δημιουργώντας στους καμβάδες της ένα πολύ ενδιαφέροντα πολιτισμικό διάλογο.


ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ


ΕΛΕΝΑ ΒΡΕΤΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΒΙΟΠΟΥΛΟΥ


ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΝΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΑΠΚΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΑΓΑΠΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Κατά την έναρξη η Αγγελική Αγγελίδη εντυπωσίασε το κοινό, όταν μίλησε απταίστως στη κορεατική γλώσσα, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τον πρέσβη κ. Jung II Lee και την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, κα Dasol Yoon Επίσης είχε επιλέξει να ντυθεί στα λευκά υποστηρίζοντας και ενδυματολογικά τον συμβολισμό του ονόματός της cheonsa που στα κορεατικά σημαίνει άγγελος, σταλμένος από τον Θεό.


ΛΙΤΣΑ ΛΑΒΔΑ ΑΓΑΠΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΦΑΝΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΛΙΤΣΑ ΛΑΒΔΑ ΝΑΤΑΛΙΑ ΦΟΥΡΛΗ ΦΑΙΗ ΛΕΟΥΣΗ


ΝΑΛΙΤΑ ΚΑΡΡΕΡ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΝΙΚΗ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΗ

ΝΤΕΜΥ ΒΕΖΥΡΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΙΝΟΥ ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΡΕΝΑ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ ΒΟΥΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ ΦΑΝΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΑΦΕΤΖΗ


ΣΑΝΤΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΟΛΓΑ ΚΑΡΝΤΑΣΙΔΗ


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΤΑΤΗ ΜΠΟΚΟΤΣΗ


ΦΑΝΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΛΙΤΣΑ ΛΑΒΔΑ


ΤΙΝΗ ΟΥΡΑΟΥΛΙΔΟΥ ΝΙΚΟΣ ΟΥΡΑΟΥΛΙΔΗΣ ΡΕΝΑ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ

 

Η Αγγελική Αγγελίδη, έχοντας υπηρετήσει για πολλά χρόνια το χώρο του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας ένιωσε κάποια στιγμή την ανάγκη να εκφραστεί δημιουργικά, ζωγραφίζοντας. Πήγε στο Κολλέγιο Βακαλό και έκανε σπουδές ζωγραφικής στη Κύπρο δίπλα στον Σπύρο Αντωνέλλο, διακεκριμένο εικαστικό, απόφοιτο Καλών Τεχνών Νέας Υόρκης.


ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΕΛΕΝΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΛΕΝΑ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΑΦΕΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΟΥΡΑΟΥΛΙΔΟΥ

ΑΣΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΡΙΤΑ ΜΩΡΑΙΤΑΚΗ ΕΥΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΙΝΟΥ ΖΗΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΘΕΚΑ

ΠΑΝΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΝΙΚΟΣ ΝΑΟΥΜ


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ

ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ ΦΑΝΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

ΣΑΝΤΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΦΑΝΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Ο Ιστορικός Τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης εξηγεί “Για να προκύψει η ζωή από το πινέλο, χρειάζεται μια ιστορία που θα τη συγκινήσει, ένα ρητό που θα της δείξει το δρόμο. Η Αγγελική Αγγελίδη ζωγραφίζει με τον δικό της, πηγαίο τρόπο ιστορίες με έμπνευση από την Κορέα και, στην πρώτη της ατομική έκθεση, τις μοιράζεται με το ευρύ κοινό στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.


Η ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Στα μεγάλα τελάρα της επιχειρεί να φωτίσει στοιχεία της ασιατικής παράδοσης, δίπλα σε αυτά της ελληνικής. Είναι μια ώσμωση προσωπικού χαρακτήρα, ένα ταξίδι που μεταφέρει από την Κορέα σύμβολα, χρώματα και μοτίβα, όλα όσα την συναρπάζουν και όσα νιώθει ότι συγκροτούν τον «μύθο» της ασιατικής χώρας. Τα τελευταία χρόνια η Αγγελίδη αντλεί έμπνευση για δημιουργία από την κορεατική κουλτούρα. Διαβάζει, ακούει και βλέπει ακόρεστα οτιδήποτε πηγάζει από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της χώρας. Για να μπορέσει μάλιστα από πρώτο χέρι να τη γνωρίσει σε βάθος, μαθαίνει με εντατικούς ρυθμούς τη γλώσσα της. Οι πιο απλοί και άγνωστοι σε μας ήχοι γίνονται στην Αγγελίδη χρώμα και αιτία για εικαστική δημιουργία.
«Και εγένετο φως» τιτλοφορεί το ζωγραφικό της ταξίδι με διττή σημασία: από τη μία μας δείχνει την αρχή της καλλιτεχνικής πράξης, καθώς το φως και η απουσία του, η σκιά, συντελούν στη ζωγραφική, ενώ, παράλληλα, απηχεί τη μεταφυσική πνοή που έδωσε έμπνευση στα έργα της (φράση παρμένη από την Παλαιά Διαθήκη, Γένεσις 1–3). Για την Αγγελίδη ο θαυμασμός προς την Κορέα φέρνει την εξιδανίκευση και μεταμόρφωση ενός αντικειμένου αφαιρώντας κάθε ετερογενές στοιχείο και αναδεικνύοντας εκείνα τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται στη βάση της δημιουργίας του. Σαν σύμβολα μιας πνευματικής ανάτασης, τα πλουμιστά χρωματιστά δέντρα, οι τολμηροί ανθοστολισμοί, οι αυτοσχέδιοι ρόδακες αναφύονται από ένα σύμπαν υδρόβιας υφής, λες και η ζωγράφος ανασύρει άγνωστες παραστάσεις από τα έγκατα του ωκεανού. Σε αυτά τα σχεδιάσματα–σύμβολα μιας υπερκόσμιας ομορφιάς, η Αγγελίδη ζωγραφίζει με τις αισθήσεις, δεν ακολουθεί πιστά τη φόρμα του αντικειμένου της. Οι ανθισμένες κερασιές ως τα πληθωρικά παγώνια της, γίνονται το πρόσχημα για να συλλάβει την ουσία των σχημάτων και των όγκων και να μπορέσει να τα μετουσιώσει ζωγραφικά. Επιχειρεί να εκφράσει τον συναισθηματικό της κόσμο, τη συγκίνησή της από κορεατικές «φράσεις» και συμβολισμούς, βρίσκοντας αντιστοιχίες, συνδέσεις και παραλληλισμούς με τον ελληνικό κόσμο. Ο ήλιος με τις πύρινες γλώσσες του, ο χρόνος –άλλοτε ως ρολόι, άλλοτε ως κλεψύδρα–, οι ρίζες και τα κλαδιά συνιστούν την κοινή γλώσσα, τα σημεία όπου συναντιούνται Δύση και Ανατολή, Κορέα και Ελλάδα. 

Η Αγγελική Αγγελίδη έχει μια πηγαία όραση των πραγμάτων. Η ζωγραφική της, πηγαία κι αυτή και ειλικρινής, μας οδηγεί στον κόσμο που έχει μέσα της, κι αυτόν γυρεύει να εκφράσει. Είναι ένας κόσμος χαρωπός μιας και όλα τα έργα της αποπνέουν ζωντάνια και αισιοδοξία. Στο ζωγραφικό φως αναβαπτίζεται και με το παράδειγμά της θέλει να κρατήσουμε την κορεατική ρήση: «όταν φοράς όμορφα παπούτσια, ταξιδεύεις σε ωραία μέρη».


ΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΤΑ ΔΥΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΙΟΣ

Με ρωμαλέο αίσθημα εκθέτει τις ζωγραφικές της «αποσκευές» και μας συστήνεται ως cheonsa (στα κορεατικά σημαίνει άγγελος, σταλμένος από τον Θεό) 천사 (天使)”.
Γιώργος Μυλωνάς Ιστορικός Τέχνης

ΛΙΤΣΑ ΛΑΒΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

ΡΕΝΑ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΝΑΛΙΤΑ ΚΑΡΡΕΡ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΣ

ΝΤΟΡΕΤΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΝΕΣΧΑΝ ΜΟΥΛΑΖΙΝ ΚΟΡΙΝΑ ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ ΒΑΣΩ ΚΟΛΥΔΑ

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΛΕΣΚΟΥ


ΘΑΝΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΣΟΝΙΑ ΚΑΖΟΝΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΣΣΥ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ


ΕΥΗ ΑΔΑΜ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΑΠΚΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΛΕΣΚΟΥ ΑΓΑΠΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ

ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΠΟΛΥΖΩΗ

 

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΕΥΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΚΕΓΚΟΡΥ ΜΟΡΦΙ ΣΤΕΛΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ


Η ΤΖΕΝΗ ΤΖΙΒΕΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ

Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΠΟΥ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΗΓΗ: papadakis press