Κραυγές  απόγνωσης και αγωνίας προς την Πολιτεία απευθύνει  ο  «γκουρού»  ή σύμφωνα με πολλούς «Θεός» στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δρ.Κωνσταντίνος Πάντος, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε πριν λίγες μέρες στο sissysworld.

Ο κορυφαίος μαιευτήρας γυναικολόγος δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, έχει χαρακτηριστεί «γκουρού» σε θέματα της  επιστημονικά υποβοηθούμενης γονιμότητας 

 

Ο κορυφαίος γιατρός , που είναι Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ και ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αγωνιά για την νομική υποχρέωση της καταστροφής των εγκαταλελειμμένων εμβρύων( «abandoned embryos») όταν περάσουν 10 χρόνια, αλλά και για την άγνοια που επικρατεί στις γυναίκες όσον αφορά τα όρια ηλικίας που θέτει η φύση για την γονιμότητα.

«Είναι κρίμα να πετιούνται  στα σκουπίδια τα έμβρυα μετά την πάροδο 10ετίας, τη στιγμή που υπάρχουν υπογόνιμα ζευγάρια που λαχταρούν να γίνουν γονείς και έχουν άμεση ανάγκη να τα υιοθετήσουν», επισημαίνει ο κορυφαίος γιατρός και συνεχίζει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί δημόσια τράπεζα εμβρύων, κάτι που είναι πρωτόγνωρο σήμερα στα ελληνικά δεδομένα, στην οποία θα φυλάσσονται τα έμβρυα για όσο καιρό χρειαστεί, προκειμένου να υιοθετηθούν δωρεάν από υπογόνιμα ζευγάρια ή να χρησιμοποιηθούν για έρευνα. 
Ο νόμος του  2002 και του 2005 (Ν. 3089/2002 και Ν. 3305/2005) που επέτρεπε την κρυοσυντήρηση των εμβρύων, ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του, είναι όμως αναχρονιστικός για τα σημερινά δεδομένα και πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες. Κι αυτό διότι ενώ  το 2005 τα έμβρυα μετά την 10ετή παραμονή τους στην κρυοσυντήρηση δεν μπορούσαν από την φύση τους να διατηρηθούν, σήμερα με τις νέες βελτιωμένες μεθόδους  και τις πιο αποτελεσματικες τεχνικές, τα έμβρυα διατηρούν τις ιδιότητες τους για παρά πολλά χρόνια χωρίς να φθίνουν.
Στην Αμερική
δεν υπάρχει καμμιά νομική υποχρέωση καταστροφής σε κάποια χρόνια  των κρυοσυντηρημένων εμβρύων.
Στην κλινική «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ» υπάρχουν αυτή τη στιγμή 17.650 κατεψυγμένα έμβρυα, που έχουν υπερβεί την 10ετία και ζήτησα στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, να αποφανθεί αν θα πρέπει να καταστραφούν δυστυχώς ή όχι. Είναι πραγματικά θλιβερό να γίνεται τέτοια κατασπατάληση ζωής, την ίδια στιγμή που υπογόνιμα ζευγάρια προσπαθούν με αγωνία να γίνουν γονείς, ακόμα και με παρακινδυνευμένες μεθόδους, μια που και η υιοθεσία στην Ελλάδα είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα  διαδικασία. Και ενώ η Εκκλησία έχει τηρήσει πολύ  θετική στάση στο θέμα αυτό, η πολιτεία προς το παρόν κωφεύει…»

Ο δρ. Κωνσταντίνος Πάντος με την γνωστή  μαία  Μαρία Προμπονά 

 

Η κάθε γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία της εξωσωματικής, παίρνοντας ειδικά ενισχυτικά φάρμακα των ωαρίων, συνήθως παράγει περισσότερα ωάρια από αυτά που της επιτρέπει ο νόμος για την έμβρυομεταφορά(εξωσωματική). Τα ωάρια αυτά εξειδικευμένοι  επιστήμονες τα «παντρεύουν» με το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου και έτσι αυτά διαμορφώνονται σε «έμβρυα»,  έτοιμα για εμβρυομεταφορά(εξωσωματική). Τα έμβρυα αυτά είναι  ζώντες οργανισμοί και έχουν μάλιστα  και νομικά δικαιώματα, όπως πχ κληρονομικά δικαιώματα στην περίπτωση που ο σύζυγος/σύντροφος πεθάνει, ενώ είχε ήδη δώσει την έγγραφη συγκαταθεσή του να χρησιμοποιηθούν αυτά ακόμα και μετά θάνατον.
Ωστόσο για την εμβρυομεταφορά(την εξωσωματική), δεν μπορούν σύμφωνα με τον νόμο να χρησιμοποιηθούν όλα τα έμβρυα, αλλά μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αυτών. Τα υπόλοιπα έμβρυα καταψύχονται,  ανάλογα με την γραπτή βούληση των υποψήφιων γονέων, είτε για να βοηθήσουν στο μέλλον άλλα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν(πράγμα το οποίο επιθυμούν αρκετοί βιολογικοί γονείς), είτε για να χρησιμοποιηθούν για έρευνα, είτε τέλος για να καταστραφούν(πράγμα το οποίο επιθυμεί η μειοψηφία).

«Αυτή τη στιγμή για αυτά τα  17.650 έμβρυα που συμπλήρωσαν τη 10ετία στην κλινική μου, υπάρχουν πάνω από 5.000 έγγραφες συναινέσεις βιολογικών γονέων που έχουν δηλώσει την επιθυμία να υιοθετηθούν τα έμβρυα τους από άλλα υπογόνιμα ζευγάρια- μια που δεν υπάρχει ο φόβος της μελλοντικής ακούσιας αιμομιξίας μεταξύ 2 αδερφών, δεδομένου ότι αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο-, και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό έχουν δηλώσει την επιθυμία να χρησιμοποιηθούν για έρευνα. Παρ όλη λοιπόν την έγγραφη βούληση των περισσοτέρων βιολογικών γονέων, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι από τον αναχρονιστικό νόμο να τα καταστρέψουμε» επισημαίνει ο δρ. Πάντος.

Σήμερα οι γυναίκες που λόγω της προχωρημένης ηλικίας προχωρούν σε εξωσωματικές,  εκτός από έμβρυα, καταψύχουν και ωάρια, είτε του φυσικού τους κύκλου, είτε παραγόμενων με φάρμακα. Πριν κάποια χρόνια τα κατεψυγμένα ωάρια έχαναν με τον καιρό τις ιδιότητες τους, οπότε δικαίως καταστρέφονταν στη 10ετία. Σήμερα όμως τα ωάρια με τις νέες τεχνικές υαλοποίησης διατηρούν για πολλά χρόνια τις αρχικές τους ιδιότητες και αυτό είναι μια πολύ καλή  είδηση και λύση ειδικά για γυναίκες καριέρας ή γυναίκες που δεν έχουν βρει τον κατάλληλο «πατέρα», οι οποίες δεν θέλουν να έχουν το άγχος και ούτε να στερηθούν το πολύτιμο αγαθό της μητρότητας.

«Έρχονται νέες  κοπέλλες 25 χρονών και καταψύχουν τα ωάρια τους. Όταν φτάσουν στα 35, εγώ τι πρέπει να τους πω; Ότι πρέπει αναγκαστικά να τα χρησιμοποιήσουν, ακόμα και αν δεν το θέλουν, ή ακόμα και αν δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο, γιατί αλλιώς τα ωάρια θα καταστραφούν  υποχρεωτικά εφόσον έχει παρέλθει η 10ετία; Και ότι εφόσον καταστραφούν τα παλιά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα σημερινά τους ωάρια, που θα είναι ωάρια γυναίκας προχωρημένης ηλικίας (35χρονης)και ως εκ τούτου δεν θα είναι τόσο γόνιμα όσο τα παλιά τους;» επισημαίνει εύλογα ο κύριος Πάντος και συνεχίζει. «Πρέπει να γίνει από την Πολιτεία συστηματική ενημέρωση περί γονιμότητας!»

Ο κορυφαίος μαιευτήρας-γυναικολόγος  απευθύνει προς την Πολιτεία και τη δεύτερη κραυγή αγωνίας του που αφορά την αναγκαιότητα της ενημέρωσης περί γονιμότητας με μαθήματα, σεμινάρια κλπ, ώστε να εξαλειφθεί η άγνοια που έχουν οι γυναίκες για τα ηλικιακά όρια που τους επιτρέπουν ή που τους απαγορεύουν να γίνουν μητέρες. Γιατί ακόμα και αν μια γυναίκα φαίνεται και νιώθει νέα(όπως συμβαίνει με πολλές γυναίκες σήμερα), τα ωάρια την προδίδουν, κάτι που δεν συμβαίνει με τον άντρα, ο οποίος έχει την ικανότητα να γίνει πατέρας ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία.

«Η σημερινή 40άρα είναι η 30άρα της περασμένης γενιάς. Έχει περάσει στο DNA της κοινωνίας ότι η σημερινή 40άρα-45άρα είναι μαμά και όχι γιαγιά, όπως την αποκαλούσαν πριν λίγα χρόνια. Πολλες γυναίκες είτε λόγω καριέρας, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης, καθυστερούν να επιδιώξουν την μητρότητα, νομίζοντας πως θα μπορούν εσαεί να γίνουν μητέρες. Δεν γνωρίζουν πως η κορύφωση της γονιμότητας μιας γυναίκας είναι 18-25 χρονών και ότι μετά τα 35 χρόνια η ικανότητα μειώνεται κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ...Ήρθε ένα ζευγάρι που ήταν 20 χρόνια παντρεμένο και προσπαθούσαν ν αποκτήσουν παιδί μόλις το τελευταίο εξάμηνο και όταν εξήγησα στη γυναίκα πως έχει πλέον μόνο 5 τοις εκατό πιθανότητες να συλλάβει παιδί με εξωσωματική, δεν πίστευε στα αφτιά της…
Χρειάζεται λοιπόν να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης περί γονιμότητας και ορίων ηλικίας, με μαθήματα και σεμινάρια  στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, η οποία ενημέρωση θα πρέπει να απευθύνεται όχι μόνο σε μαθητές και φοιτητές, αλλά και στους γονείς, καθώς και στους γιατρούς και στους παρόχους υγείας. Πρέπει λοιπόν να αφουγκραστεί σοβαρά το μήνυμα και να αναλάβει πρωτοβουλία τέτοιας δράσης το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σ αυτό το κρίσιμο θέμα.

Θα κάναμε στην Αθήνα στο Ζάππειο στις 5 Μαίου ενημέρωση με την παρουσία και την συμπαράσταση του Οικουμενικού  Πατριάρχη κυρίου κυρίου Βαρθολομαου, και του Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, αλλά ο Covid-19 ανέβαλλε για αργότερα τα σχέδιά μας.

 

Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια ομάδα ανθρώπων μια κίνηση με την ονομασία «my fertility”, στην οποία πρωτοστατούντες είναι σημαντικοί καθηγητές και γιατροί, όπως η Σαμοπούλου, ο Κατσιλιέρης, ο Βλάχος, ο Σαλάκος και άλλοι.
Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση περί γονιμότητας, με κυρίαρχο σύνθημα:
«Αποκτήστε τα παιδιά σας νωρίς, ταυτόχρονα με την καριέρα σας και μην αναβάλλετε τη μητρότητα»

«Εγώ θέλω να προσφέρω στην κοινωνία, να δίνω σωστές ιατρικές γνώσεις και συμβουλές, να κάνω σωστά και έντιμα τη δουλειά μου, ώστε  να είμαι ήσυχος με τη συνείδηση μου και δεν έχω ποτέ σαν γνώμονα το κέρδος» επεσήμανε ο κύριος Πάντος, αποδεικνύοντας πως εκτός από εξαιρετικός γιατρός, είναι και ακέραιος άνθρωπος.
«Αλλίμονο αν τα βλέπαμε όλα με οικονομικά κριτήρια» τόνισε ο διακεκριμένος γυναικολόγος όταν του επεσήμανα ότι η ενημέρωση περί γονιμότητας και η έγκαιρη γονιμότητα των γυναικών με φυσικό τρόπο, θα μπορούσε να του στερήσει μελλοντικές εν δυνάμει πελάτισσες. «Ήρθε μια γυναίκα στην κλινική, γιατί είχε κάνει 5 προσπάθειες υποβοηθούμενης γονιμότητας  που  δεν είχαν πετύχει και μου ζήτησε να της κάνω εξωσωματική. Την συμβούλεψα να κάνει πρώτα λαπαροσκόπηση στο γιατρό της. Και πράγματι όταν την έκανε, έμεινε έγκυος χωρίς να χρειαστεί τη δική μου παρέμβαση. Η ευγνωμοσύνη που μου έχει εκφράσει διότι εξαιτίας μου απέκτησε παιδί είναι η μεγαλύτερη αμοιβή μου!

Εμένα σκοπός μου είναι να προχωράω σε εξωσωματική, σαν ύστατη λύση και μόνο στις γυναίκες που τη χρειάζονται,  εφόσον έχουν δοκιμαστεί πριν όλοι οι άλλοι τρόποι και ήταν ατελέσφοροι».

Πριν την 10ετία είχαμε από τα υψηλότερα ηλικιακά όρια (50 χρονών) της γυναίκας που θα μπορούσε νόμιμα να προβεί σε εξωσωματική, ενώ σήμερα δυστυχώς έχουμε από τα χαμηλότερα.

«Σε πολλές  χώρες ισχύει το ηλικιακό όριο των 55 χρόνων. Στην Αμερική ο νόμος δεν θέτει όριο στην ηλικία μιας γυναίκας που θα τεκνοποιήσει με εξωσωματική. Απλά υπάρχει η δυνητική σύσταση να αποφεύγεται μετά τα 55 της χρόνια. Ο νόμος περί του ορίου ηλικίας για εξωσωματική στα 50 χρόνια της γυναίκας με έχει φέρει κάποιες φορές σε δύσκολη θέση. Είχε έρθει ζευγάρι που η γυναίκα ήταν 51 χρονων και ο άντρας 47. Και τους είπα πως δεν μου επέτρεπε ο νόμος να προχωρήσω. Δηλαδή το ζευγάρι αυτό που ήθελε το παιδί πώς θα μπορούσε να το αποκτήσει; Δεν είναι όλα αυτά πολύ άδικα; Και γιατί να στερήσει κάποιος την μητρότητα σε μια γυναίκα άνω των 50; Η  γυναίκα κάθε ηλικίας έχει δικαίωμα να γίνει μητέρα αν το θέλει. Εγώ δεν είμαι Θεός ν αποφασίσω για το ποια δικαιούται να γίνει μητέρα και ποια όχι», τόνισε ο δρ.Πάντος στο ερώτημα μου για αυτό το θέμα που έχει τεθεί από κάποιους, ότι είναι αλλαζονικό να γίνεται μια γυναίκα μητέρα μετά από κάποια ηλικία, γιατί δεν θα μπορεί ν ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μητρότητας.

Γυναίκες από όλο τον κόσμο και κυρίως από Αμερική, Αγγλία και Καναδά έρχονται στην Ελλάδα για ν αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο παιδιά. «Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές επιτυχίες. Πρόσφατα μάλιστα και συγκεκριμένα τα τελευταία δυο χρόνια έρχονται πολλές γυναίκες στην Ελλάδα για την τεχνική του PRP (Platelet-Rich Plasma), που είναι τεχνική αναζωογόνησης των ωοθηκών  στις προεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αιμοπετάλια από το ίδιο τους το αίμα. Πρόκειται για μια τεχνική που έχει καταφέρει συχνά, να επαναφέρει την περίοδο των γυναικών ρυθμίζοντας πολύ ευνοϊκά το βιολογικό τους ρολόι.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την δημοσιότητα που δόθηκε  όταν κάναμε περιοδεία στην Αμερική με τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη και σε συνάρτηση με το χαμηλό κόστος και την ευελιξία του νόμου σε κάποια θέματα, δίνει πολλά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα στον τομέα της  επιστημονικά υποβοηθούμενης γονιμότητας. 

Αυτό φυσικά ευνοεί τον ιατρικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας, μια που χιλιάδες ζευγάρια προσπαθούν να τεκνοποιήσουν στην Ελλάδα», κατέληξε ο δρ.Πάντος, αφήνοντας με εντυπωσιασμένη για την επιστημονική του κατάρτιση, τις συγκροτημένες του απόψεις, το ήθος του, αλλά και για τις εκατοντάδες χαρούμενες φωτογραφίες βρεφών που είδαν το φως της ζωής εξ αιτίας του και που έδιναν ψυχή στους άψυχους τοίχους του «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ». Φωτογραφίες που από εκατοντάδες  θα μπορούσαν να γίνουν χιλιάδες, αν η κραυγή αγωνίας του δρ.Κωνσταντίνου Πάντου για δημόσια τράπεζα εμβρύων, δεν απευθυνόταν «εις ώτα μη ακουόντων», αλλά έβρισκε την απήχηση και ανταπόκριση που θα της άξιζε  από την Πολιτεία…

Λίγα λόγια για τον dr. Κωνσταντίνο Πάντο:

Ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος έλαβε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύθηκες στη Μαιευτική- Γυναικολογία στο Π.Α και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξιδικεύθηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία(1987-1989).

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Με σχεδόν τριάντα χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και είκοσι πέντε χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια  από 34 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο,συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης,της Αυστραλίας και των Η.Π.Α..

Είναι κοινός τόπος ότι παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία ,χρησιμοποιώντας τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς και έτσι επιτυγχάνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ακούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στην φροντίδα των ασθενών του,και ταξιδεύοντας αδιάκοπα,ο Δρ.Πάντος είναι παγκοσμίως γνωστός για την αφοσίωσή του στο αντικείμενο του και στο επιστημονικό Κέντρο του.

Είναι μέλος διεθνών οργανώσεων,μεταξύ άλλων της ESHERE-Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας,της εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας,της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης ,της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας καθώς και εθνικών οργανώσεων περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Σήμερα ,ο δρ.Πάντος ως ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο με τις νέες ιδέες του και τις εφαρμογές του στην αναπαραγωγική γενετική.