Λίγες μέρες μετά τη σπουδαία βράβευση τους με το πρώτο βραβείο  στο διαγωνισμό «Πρόσωπα της Χρονιάς» στην κατηγορία κοινωνία,  οι «Καλλιπάτειρες» του παραρτήματος Πάτρας, με την δυναμική καθοδήγηση τηςσυντονίστριας τους Μαρίας Μανουσάκη-Μαλιώρη, οργάνωσαν πρόσφατα με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Privilege Event House το πολυαναμενόμενο ετήσιο φιλανθρωπικό δείπνο  «Αχαιών Αγάπης Γεύμα», που αποτελεί πλέον για την πόλη σημαντικό φορέα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων αλλά και προσφοράς σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την εκδήλωση θα δοθούν στο σύλλογο «Μαχητές», Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, ώστε να λειτουργήσει η νέα δομή που θα καλύπτει βασικές  ανάγκες εκπαίδευσης και διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο δείπνο που έγινε με τη συνδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου Πατρών με επικεφαλής τη διευθύντριά του Γεωργία Πετροπούλου, το Σωματείο «Καλλιπάτειρα» και η πρόεδρός του Κατερίνα Παναγοπούλου που παρέστη στην εκδήλωση, τίμησαν τον Γάλλο πρέσβη   Patrick Maisonnave, ο οποίος έχει λάβει στο παρελθόν  τις τιμητικές διακρίσεις του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας.

Η κ. Παναγοπούλου κατά την ομιλία της επεσήμανε τη στενή φιλία των δύο χωρών και ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Ενδεικτικά ανέφερε για τις δοκιμασίες των ημερών όπου και πάλι η φιλία αυτή αναζωογονείται και τροφοδοτείται και από τις δύο πλευρές.

 

Ο Γάλλος Πρέσβης, αφού τόνισε πως βρίσκεται στην Πάτρα ως εγκάρδιος φίλος της Ελλάδας και ότι είναι ευτυχής που υπηρετεί τη Γαλλία σε αυτή τη χώρα που αγαπά, είπε μεταξύ άλλων: «Αντιπροσωπεύοντας τη Γαλλία στην Ελλάδα, γνωρίζω ότι οι φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί σας έχουν προσφέρει στον κόσμο ένα κοινό θησαυρό -τη λογική και την ομορφιά. Οταν η Γαλλία φέρνει στη μνήμη της την Ελλάδα και πολύ περισσότερο όταν η Γαλλία διερωτάται για την αποστολή της στον κόσμο, ο Ομηρος, ο Αριστοτέλης, ο Πραξιτέλης και ο Περικλής είναι πάντα παρόντες. Η Γαλλία είναι πάντα πιστή σε αυτή την παγκόσμια κληρονομιά, δώρο της Ελλάδας του χθες, γεγονός που την κάνει να αγαπά την Ελλάδα σήμερα.»

Αναφερόμενος δε στην Ελλάδα της κρίσης είπε: «Δεν αγνοώ ούτε τα δεινά που πέρασε ο ελληνικός λαός, ούτε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που έγιναν αλλά ούτε και την υπομονή του ελληνικού λαού. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν προκλήσεις σ’ έναν κόσμο γεμάτο απειλές. Ενα είναι μόνο βέβαιο, να έχουμε κοινό μέτωπο να είμαστε ενωμένοι».

Τέλος ευχήθηκε «μακροζωία στον σύλλογο ”Καλλιπάτειρα”, στην πρόεδρό του και σε όλα τα μέλη, καταλήγοντας: «Μακριά από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού όπου το χρήμα είναι ο κυρίαρχος, προσφέρετε χρήσιμο έργο μέσω της προώθησης των αυθεντικών αξιών του αθλητισμού, δίνοντας τον εαυτό σας, μέσα από το συλλογικό σας έργο και τον σεβασμό σας στον αντίπαλο».

Η συντονίστρια του παραρτήματος του ΠΑΣΓ «Καλλιπάτειρα» Πάτρας Μαρία Μανουσάκη, αφού αναφέρθηκε στην Ελληνογαλλική φιλία και στην προστασία των δεσμών  Ελλάδας και Γαλλίας, είπε μεταξύ άλλων:

Σήμερα όλοι εδώ που έχουμε έρθει στεκόμαστε συλλογικά αλληλέγγυοι στους ”Μαχητές” της ζωής αυτής που με τους γονείς τους παλεύουν για την αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωσή τους όπου μέσα από τη διαφορετικότητα πρέπει να μπορέσουν να ζήσουν ισότιμα ανάμεσά μας, υπενθυμίζοντας δε σε όλους μας την ηθική επιταγή που έχουμε να δικαιώνουμε με τις πράξεις μας καθημερινά την ανθρώπινη υπόστασή μας». Τέλος η κ. Μανουσάκη ευχαρίστησε την οικογένεια της «Πελοποννήσου» για το κοινωνικό της έργο και την εκδήλωση «Πρόσωπα της Χρονιάς», στην οποία η «Καλλιπάτειρα» Πάτρας πήρε, όπως προαναφέρθηκε, το πρώτο βραβείο για το κοινωνικό της έργο!

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Πετροπούλου, κατά την ομιλία της, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι από τον επόμενο μήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε καθηγητές Δημοσίου για την εξάσκηση της γλώσσας. Αυτή είναι η απόφαση του Γάλλου πρέσβη σε συμφωνία με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Στη συνέχεια, και αφού η πρόεδρος των «Μαχητών» Μάρθα Χριστοπούλου ευχαρίστησε τις Καλλιπάτειρες, οι «Καλλιπάτειρες» έκοψαν την ετήσια πίτα τους  για το 2020.

Την εκδήλωση πλαισίωσε  ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και οι μουσικοί του.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας, ενώ χορηγοί ήταν ο πλαστικός χειρουργός  Ευθύμιος Χονδραλής και οι Λουξ, Kreosys, Lampropoulos, Kotrotsos, Blue Land, Φαρμακείο Απ. Τέκος, Λυσίας, Μentis.

Την εικόνα της πρόσκλησης είχε φιλοτεχνήσει η διακεκριμμένη ζωγράφος Μαρία Χονδραλή

 ΠΗΓΗ: DETE.GR, PELOP.GR