Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αυτή την Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 20.30 μια μουσική περιήγηση του αγγλικού ρεπερτορίου για φωνή και πιάνο, όπου η μελαγχολία συνυπάρχει με το χιούμορ και οι χαρακτηριστικές μελωδικές γραμμές μοιάζουν σαν να περιπλανιούνται με ιδιαίτερη χάρη και απλότητα ανάμεσα στο πράσινο φυσικό τοπίο της χώρας και της θάλασσας που την περιβάλλει. Ξεκινώντας από τον πρωτομάστορα του είδους, Henry Purcell, θα ακουστούν μελοποιήσεις του ποιητικού λόγου του Shakespeare από τους Vaughan Williams και Gerald Finzi, καθώς και χαρακτηριστικά έργα των Rebecca Clarke, Benjamin Britten και Edward Elgar. Η Ελένη Βουδουράκη, πρωταγωνίστρια και μόνιμη συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο πιανίστας Νίκος Τσαλίκης, με σπουδές εξειδίκευσης στην πιανιστική συνοδεία φωνητικής μουσικής, αναλαμβάνουν από κοινού να μας μυήσουν στη γοητεία του αγγλικού έντεχνου τραγουδιού.
 
 
Ελένη Βουδουράκη
 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε Δίπλωμα Μονωδίας (τάξη κου Γιώργου Ζερβάνου) από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Domenico Scarlatti στον Πειραιά (τάξη κας Όλγας Μαντζιβή) από όπου και πήρε Πτυχίο Αρμονίας (τάξη κου Ανδρέα Καρμπόνε). Από το 2004 είναι μέλος του National Opera Studio (Λονδίνο), στο οποίο ως υπότροφος των Friends of Covent Garden, μελέτησε βασικούς ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου. Από το 2005 είναι μέλος της Accademia di Bel Canto Georg Solti (Τοσκάνη) από την οποία φοίτησε με υποτροφία από το Nando Peretti Foundation. Παρακολούθησε σεμινάρια τελειοποίησης των Ghena Dimitrova, Robert Lloyd, Dennis O’ Neil, Kiri Te Kanawa, Helmuth Rilling. Συνεργάστηκε ως σολίστ με Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Δωματίου Εθνικής Λυρικής Σκηνής, NΕΡΙΤ, Όπερα Κιέλου – Γερμανία, Όπερες των ζητιάνων, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ραδιοφωνίας Δανίας, OperaLab, Φεστιβάλ Όπερας Αρχαίας Κορίνθου, Όπερα Δωματίου Αθηνών. Έχει ερμηνεύσει ορατόρια, συμφωνικά έργα και ρόλους σε πολλές όπερες όπως Κρητικοπούλα, Ιούλιος Καίσαρας, Νυχτερίδα, Αριάδνη στη Νάξο, Αΐντα, Ρουζάλκα, Μαντάμα Μπαττερφλάυ, Ριγκολέττος, Κάρμεν, Νόρμα, Μαραθών-Σαλαμίς, Άννα Μπολένα, Γυναίκα δίχως σκιά κ.ά. Πρωτοεμφανίστηκε σε περιοδεία της Όπερας Glundebourne της Αγγλίας (GNO) ως Angelina (Cenerentola-Rossini). Πρωταγωνίστησε στην Wien KammerOper ως Costanza (L’ isola disabitata – Haendel) και συνεργάστηκε με το Teatro alla Scala (Maria Stuarda-Donizetti, συμπαραγωγή ΜΜΑ).
 
 
Νίκος Τσαλίκης
 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο πιάνο και ανώτερα θεωρητικά με την Νέλλη Σεμιτέκολο και τον Κωνσταντίνο Νόνη αντίστοιχα. Αφού απέκτησε το δίπλωμα του (Ωδείο Ορφείον Αθηνών-άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο), συνέχισε τις πιανιστικές του σπουδές στην Γερμανία, πρώτα στην Μουσική Ακαδημία Folkwang του Essen (τάξη Catherine Vickers) και αργότερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, εξειδικεύτηκε στην μουσική δωματίου και συνοδεία Lied στην Μουσική Ακαδημία του Detmold, με καθηγητή τον Rainer Weber. Επίσης μελέτησε κοντά στους Bernhard Ebert, Julia Madatova στο Αννόβερο της Γερμανίας, και παρακολούθησε σεμινάρια πιανιστικής εκτέλεσης, συνοδείας τραγουδιστών και correpetition όπερας με διεθνούς φήμης μουσικούς όπως οι: Dietrich Fischer Dieskau, Fabio Vettraino, Leon Fleischer, Konstantin και Julia Ganev, κ.ά. Στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται πολυάριθμες εμφανίσεις σε συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής, ατομικά ρεσιτάλ, σχήματα μουσικής δωματίου, φωνητικής μουσικής και συμμετοχές σε παραγωγές όπερας, χορού, θεάτρου και χορωδίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί ως καθηγητής πιάνου και συνοδός σε τάξεις τραγουδιού και άλλων οργάνων σε πολλά ωδεία. Έχει δώσει σεμινάρια πιανιστικής συνοδείας και Lied στο Εθνικό ωδείο, στο μουσικό τμήμα του Ιόνιου πανεπιστημίου και άλλους χώρους. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει πιανιστική συνοδεία, Lied και μουσική δωματίου στο ωδείο Athenaeum.
 
 
The charm of English art song: Purcell, Elgar, Vaughan Williams, Britten, Finzi. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 € Ώρα: 20:30 Πληροφορίες: ‪210-3611206‬ ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1- Αθήνα