Ως γυναίκα και ούσα χορηγός επικοινωνίας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη δεν θα μπορούσα να μην σας ενημερώσω για μια έκθεση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική. » Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη σε επιμέλεια της Λαμπρινής Καρακούρτη-Ορφανοπούλου. Η βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κου Βασίλη Θεοχαράκη, του Προέδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, κου Απόστολου Μπότσου, της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης, κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΟΤΣΟΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ
 
Ενενήντα εξαίρετοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την εικόνα της γυναίκας στους τελευταίους αιώνες. Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας, μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, ηθογραφικές και οριενταλιστικές σκηνές, συμβολισμούς, αλληγορίες κ. ά. Έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων υψώνουν έναν ύμνο στη γυναίκα, ενώ παράλληλα μας μιλούν έμμεσα για τη θέση της μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Η ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ Η ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
 
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν πολύτιμοι πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, συλλογές του Σωτήρη Φέλιου, Μάκη Μάτσα, Φωτεινής Τριανταφύλλη, Πίτερ και Στέλλας Κατσίχτη και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη!
ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ, ΕΡΙΦΥΛΗ ΣΟΡΟΓΚΑ
 
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και της επιμελήτριας της έκθεσης, κ. Λαμπρινής Καρακούρτη-Ορφανοπούλου.
ΑΝΝΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΑΜΑΛΙΑ ΜΗΛΙΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
 
Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Διάρκεια έκθεσης: 7/11/2018 – 3/2/2019 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή – Κυριακή: 10.00-18.00 Πέμπτη: 10.00-20.00
ΡΕΝΑ ΛΟΥΜΙΔΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΕΝΥ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ
ΡΕΝΑ ΛΟΥΜΙΔΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ, ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΠΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΟΥΜΙΔΗ, ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΚΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΡΤΗ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
ΜΙΡΑΝΤΑ ΠΑΤΕΡΑ ΝΙΚΑ, ΦΑΝΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ
 
 
 
 

ΠΗΓΗ: studio panoulis