Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης στις 7 Δεκεμβρίου 2023 τα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης ΝοΗΜΑΤΑ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ

 

Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Πρόκειται για μια μοναδική Τετραλογία, όπου το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και συνίσταται σε 164 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από διαφορετικά υλικά και εποχές: νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, χειρόγραφα και βιβλία, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής.

ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ουσιαστικά ένα παλίμψηστο υλικών συντίθεται εδώ για να φανεί έστω και αμυδρά η διείσδυση των προσωποποιήσεων, των συμβολισμών, και των αλληγοριών όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και στις διακοσμητικές τέχνες.

ΠΟΠΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΤΗ

 

Θερμές ευχαριστίες στα συνολικά 55 Μουσεία και τα Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και στους ιδιώτες που δάνεισαν τα έργα τους για την όσον το δυνατόν πληρέστερη δημιουργία της έκθεσης.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, ΑΛΙΚΗ ΜΑΡΚΑΝΤΙΑ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΓΚΡΙΔΗΣ

Ανάμεσα στα μουσεία που συμμετέχουν περιλαμβάνονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αρκετά Μουσεία της Ιταλίας και του Βατικανού (Musei Capitolini, Φλωρεντίας, N. A. Museo di Napoli, οι Gallerie Uffizi και Borghese, κ.ά.), το Μουσείο Prado της Μαδρίτης, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης, κ.ά.  

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

 

Ένα ευχαριστώ στον μεγάλο δωρητή ΊΔΡΥΜΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης στους χορηγούς μεταφορών την Aegean, τη Grimaldi και τη Minoan Lines, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας,  ΕΡΤ, Alpha, Star, το Αεροδρόμιο και τη ΣΤΑΣΥ.

ΠΗΓΗ: studio panoulis