Ο μακροβιότερος Υφυπουργός Αθλητισμού  των νεότερων χρόνων και ένας από τους καλύτερους -αν όχι ο καλύτερος- γενικός γραμματέας πολιτικής επιτροπής του κόμματος της ΝΔ, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ξεδιπλώνει στιγμές του εαυτού του μέσα από τον παρακάτω διάλογο.
Οι απαντήσεις του ήταν άμεσες, ουσιαστικές, έγκυρες και έγκαιρες, στοιχεία που χαρακτηρίζουν άλλωστε και το κυβερνητικό του έργο, καθώς και την γενικότερη πολιτική του πορεία!

1. Γιατί γίνατε πολιτικός;

Σίγουρα δεν έγινα πολιτικός επειδή είχα κάποιου είδους «κληρονομική υποχρέωση». Προέκυψε. Κι ομολογώ ότι τελικά η ενασχόληση με την πολιτική είναι κάτι που με εκφράζει απόλυτα.

 

2. Πώς επηρεάζει η πολιτική την προσωπική, οικογενειακή  και επαγγελματική σας ζωή κ πώς τα συνδυάζετε;

 

Βεβαίως και η πολιτική επηρεάζει και μάλιστα σημαντικά την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μου ζωή. Άλλοτε προς το καλύτερο, μέσα από την προσφορά και τις πολύτιμες εμπειρίες και άλλοτε εις βάρος μου. Ωστόσο, δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου.

 

3. Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;

 

Δέκα χρόνια μετά βλέπω τον εαυτό μου πιο ώριμο, πιο αποτελεσματικό, πιο ήρεμο και πιο συνθετικό. Στοιχεία δηλαδή, που χρειάζονται στην πολιτική και αποκτώνται σταδιακά και με την εμπειρία.

 

4. Για ποια αποτελέσματα του έργου σας είστε περήφανος και τι οραματίζεστε να πραγματοποιήσετε;

 

Είμαι υπερήφανος για το έργο μου ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, είμαι υπερήφανος όμως και για το έργο μου ως Υφυπουργός Αθλητισμού, όπου πετύχαμε να μπει νοικοκύρεμα και διαφάνεια στο χάος, που επικρατούσε στο αθλητικό οικοδόμημα.

Δώσαμε μια πρωτόγνωρη δυναμική σε ένα χαρτοφυλάκιο, που λίγοι υπολόγιζαν στην αρχή και οραματίζομαι να καθιερωθεί ο αθλητισμός ως μια βασική και υπολογίσιμη δύναμη για τις επόμενες Κυβερνήσεις.

 

5. Πείτε μου 5 λέξεις που να σαςχαρακτηρίζουν;

 

Πέντε λέξεις που με χαρακτηρίζουν: Αποτελεσματικότητα, εργατικότητα, εντιμότητα, αμεσότητα και βέβαια, πάθος με ο,τιδήποτε καταπιάνομαι.

 

6. Ποιος είναι ο αυστηρότερος κριτής σας;

 

Ο αυστηρότερος κριτής μου είναι οι στενοί μου συνεργάτες, με τους οποίους έχουμε γίνει μια δεμένη οικογένεια, η σύζυγός μου και φυσικά ο γιος μου.

 

7. Ποια είναι τα αγαπημένα σας χόμπυ και γιατί;

 

Μου αρέσει πάρα πολύ ο αθλητισμός. Ιδιαίτερα, είμαι φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά στην πράξη παίζω συχνά μπιτς βόλεϊ, κάνω κικ μπόξινγκ και γενικότερα αθλούμαι καθημερινά, καθώς η άσκηση μου δίνει ενέργεια και καλή διάθεση να αντιμετωπίσω τις υποχρεώσεις μου.

 

8. Ποιό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα σας και ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προσόν;

 

Το μεγαλύτερό μου μειονέκτημα είναι ότι παθιάζομαι με αυτό που κάνω. Και όταν αναλαμβάνω κάτι, δίνω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να φτάσω στον τελικό στόχο. Αυτή η συνήθεια ενίοτε αποβαίνει εις βάρος του οργανισμού μου, όταν όμως έρχεται η ικανοποίηση από το τελικό αποτέλεσμα, στο τέλος της ημέρας δεν το μετανιώνω.

 

9. Ποιόν πολιτικό θαυμάζετε περισσότερο κ γιατί;

 

Θαύμαζα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους που με ενέπνευσαν και με παρότρυναν να ασχοληθώ με την πολιτική. Σήμερα, η αλήθεια είναι ότι είμαι θαυμαστής του έργου και της αποτελεσματικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

10. Πείτε μου 2 ανθρώπους που σας επηρέασαν στη ζωή σας για την διαμόρφωση της σημερινής σας προσωπικότητας;

 

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που με επηρέασαν, ήταν αφενός μεν ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Αυγενάκης, με τον οποίον είχα πάρα πολύ ιδιαίτερη σχέση και σήμερα δεν είναι στη ζωή. Επίσης, ένας σπουδαίος άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για τον χαρακτήρα μου είναι ο πρώην Ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Σαρειδάκις.