Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, MAMSE, πρόσφατα βραβευθείς με το βραβείο του κορυφαίου στον κόσμο Γενικού Χειρουργού στη Ρομποτική Χειρουργική, βρίσκεται, πλέον, ανάμεσα στους 35 χειρουργούς, οι οποίοι εξελέγησαν φέτος ως τακτικά μέλη στην Academy of Master Surgeon Educators™ , την κορυφαία Ακαδημία του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών! Το σύνολο των τακτικών μελών της Ακαδημίας αριθμεί τα 130. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται παγκοσμίου φήμης και πλέον καταξιωμένοι χειρουργοί.

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών-ACS, με περισσότερα από 85.000 μέλη, είναι ο ισχυρότερος επιστημονικός και εκπαιδευτικός οργανισμός που εκπροσωπεί όλες τις χειρουργικές ειδικότητες παγκοσμίως και προσφέρει ποιοτική υποστήριξη στους χειρουργούς. Ιδρύθηκε το 1913 για να βελτιώσει την ποιότητα αντιμετώπισης των χειρουργικών ασθενών βάζοντας πολύ υψηλούς στόχους ηθικής, εκπαίδευσης και πρακτικής .  Η Ακαδημία των Κορυφαίων Χειρουργών Εκπαιδευτών (Academy of Master Surgeon Educators) ιδρύθηκε από το Κολλέγιο το 2018 με στόχο την αναγνώριση και την ανάδειξη της σημασίας του ακαδημαϊκού και εκπαιδευτικού έργου των μελών της ως ένα αναπόσπαστο μέρος της επιστημονικής δραστηριότητας των.

Με βασικό στόχο την προαγωγή της επιστήμης και τη μεταλαμπάδευση αυτής, μέσω τη εκπαιδευτικής διαδικασίας, η Ακαδημία βοηθά τους νεότερους χειρουργούς κάθε ειδικότητας να εξελιχθούν στη χειρουργική τεχνική και να εμβαθύνουν στη γνώση, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν τις πλέον άρτιες και υψηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες υγείας, στους ασθενείς

Η εκλογή του Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη έρχεται ως αναγνώριση του συνεχούς και πολυετούς εκπαιδευτικού έργου του στη Γενική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, σε εκατοντάδες συναδέλφους του ιατρούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη αποτελεί Κέντρο Αναφοράς και Εκπαίδευσης (Center of Excellence), με τον ίδιο να λαμβάνει πρόσφατα από την κατασκευάστρια εταιρεία των Ρομποτικών Συστημάτων, το βραβείο του κορυφαίου Γενικού Χειρουργού στη Ρομποτική Χειρουργική, στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο L.D.Britt, MD, FACS, MAMSE, Πρόεδρος της Επιτροπής κρίσεων της Ακαδημίας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η ποιοτικότερη φροντίδα των ασθενών μέσω της εκπαίδευσης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών. Για αυτόν το λόγο, η Ακαδημία των Κορυφαίων Χειρουργών Εκπαιδευτών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Κολλεγίου μας, της μεγαλύτερης οργάνωσης χειρουργών, παγκοσμίως» .

Παράλληλα, ο David B. Hoyt MD, FACS, MAMSE, Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την τάξη του 2021 στην πιο φημισμένη ακαδημία εκπαιδευτών χειρουργών του κόσμου. Υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η χειρουργική επιστήμη βασίζεται σε εξαιρετικές και μοναδικές προσωπικότητες ώστε να συνεχιστεί αναπόσπαστη η εκπαίδευση των χειρουργών» δήλωσε ο David B. Hoyt MD, FACS, MAMSE, εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών.

 

Ενώ ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS, MAMSE, Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Governor του ACS για το Ελληνικό Τμήμα, Γραμματέας Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, Adjunct Professor of Surgery of Ohio State University, δήλωσε κατά την εκλογή του: «Αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα προσωπικά, η εκλογή μου στην κορυφαία Εκπαιδευτική Ακαδημία χειρουργών του κόσμου. Από τα πρώτα βήματα της Λαπαροσκοπικής Xειρουργικής έως και την εγκαθίδρυση της Ρομποτικής Χειρουργικής, πάντοτε πίστευα πως η εκπαίδευση των χειρουργών στις νέες τεχνολογίες αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη ενός ιατρού. Η μεταλαμπάδευση της γνώσης και κυρίως της συσσωρευμένης εμπειρίας μου στους νέους ιατρούς μου προσφέρει μεγάλη χαρά. Είμαι συγκινημένος που το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών με κατέταξε ανάμεσα στους κορυφαίους χειρουργούς του κόσμου και πλέον μου δίνεται η δυνατότητα μαζί τους να θέσουμε πυλώνες εκπαίδευσης και να πραγματοποιήσουμε ιδέες για το καλό των χειρουργών αλλά κυρίως για το άριστο αποτέλεσμα της υγείας των χειρουργικών ασθενών. Είμαι πολύ υπερήφανος που από τώρα και στο εξής δίπλα στο όνομα μου θα υπάρχει για πάντα ο τίτλος “MAMSE”  που σημαίνει Member of the Academy of Master Surgeon Educators.»

 

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης, είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που εφάρμοσε τη ρομποτική χειρουργική το 2006. Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρος και παγκοσμίως, όταν έπειτα από πρόσκληση της Intuitive Surgical, πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο ρομποτική επέμβαση δια μίας τομής, καθώς και πολλές ακόμη πρώτες ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις που ακολούθησαν.

Στα 15 έτη που ασκεί τη ρομποτική χειρουργική έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.500 ρομποτικές επεμβάσεις. Σε συνδυασμό με τις 16.500 και πλέον λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που έχει εκτελέσει, η εμπειρία του στην ελάχιστα τραυματική χειρουργική ξεπερνά τον αριθμό ορόσημο των 20.000 επεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άνω των 600, εξ αυτών, αφορούν επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού, ενώ είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε δεξιά ρομποτική κολεκτομή δια μέσου μίας, μόνο, τομής 2,5 εκατοστών (single site).

Η Κλινική Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής Γενικής και Ρομποτικής Χειρουργικής έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από 1.000 επισκέπτες χειρουργούς, παγκοσμίως, διοργανώνοντας παράλληλα μαθήματα σε διάφορους τομείς της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ενώ ταυτόχρονα, είναι αναγνωρισμένη και διαπιστευμένη ως Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας για Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική, από το International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO).

Ο εξέχων ρομποτικός γενικός χειρουργός στα 30 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα έχει αποτελέσει μέντορα εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων χειρουργών, οι οποίοι καθημερινά τον τιμούν με τα επιτεύγματά τους σε νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η Intuitive Surgical απένειμε τη σημαντική διάκριση ως κορυφαίου χειρουργού στον Δρ. Κωνσταντινίδη, συνυπολογίζοντας επίσης ότι πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις όλου του φάσματος της γενικής χειρουργικής. Συγκεκριμένα, η τεράστια εμπειρία του αφορά σε χειρουργεία οισοφάγου – στομάχου, παγκρέατος, ήπατος – χοληφόρων, λεπτού και παχέος εντέρου, παχυσαρκίας και μεταβολικής χειρουργικής, κηλών κοιλιακού τοιχώματος, κήλης αθλητών, επινεφριδίων, σπλήνας, έσω γεννητικών οργάνων και οπισθοπεριτοναϊκών όγκων.

Η ηγετική παρουσία του Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στη ρομποτική γενική χειρουργική και τα προηγμένα ρομποτικά μηχανήματα που έχει προμηθευτεί ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών λειτουργούν ως πόλος έλξης για πολλούς χειρουργούς νοσοκομείων παγκοσμίως, οι οποίοι μεταβαίνουν στην Αθήνα και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για να εκπαιδευτούν από τον διακεκριμένο ιατρό.

Παράλληλα, ο ίδιος τιμάται με πολλές προσκλήσεις ετησίως από συναδέλφους του παγκοσμίως για την επίβλεψή τους στις πρώτες τους εκτελέσεις ρομποτικής χειρουργικής.

Ο διακεκριμένος γιατρός δεν είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται διεθνώς, καθώς έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις για το ιατρικό και επιστημονικό του έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πριν λίγα χρόνια είχε λάβει μία ακόμη διεθνή αναγνώριση, καθώς
διακρίθηκε με πολύ αυστηρά κριτήρια και εξελέγη Governor του Greek Chapter of the American College of Surgeons στο San Francisco στο παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, που αποτελεί το σπουδαιότερο επιστημονικό και εκπαιδευτικό γεγονός της Γενικής Χειρουργικής παγκοσμίως, που το είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 10.000 σύνεδροι.

Εξάλλου άλλη μια Διεθνής Τιμητική Διάκριση  είχε απονεμηθεί στο δρ.Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη  στο CRSA – Clinical Robotic Surgery Association Worldwide Congress, καθώς στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου CRSA Worldwide Congress Durham, NC, USA που είχε διεξαχθεί στο Duke University, ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, επανεξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στη θέση του Γραμματέα της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Clinical Robotic Surgical Association – CRSA που έχει έδρα στο Chicago των ΗΠΑ.
Επιπλέον,
το προεδρείο του συνεδρίου είχε απονείμει στο Δρ. Κωνσταντινίδη τιμητική διάκριση για τη συνδρομή του στην εφαρμογή και εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής και την τεράστια προσφορά του στην εκπαίδευση και επίβλεψη άλλων χειρουργών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

 

Άλλα βραβεία που έχουν απονεμηθεί στον διακεκριμμένο χειρουργό:

• Σεπτέμβριος 2012: Βραβείο για την επιτυχή διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου ρομποτικής χειρουργικής «MIRA» 2011 στην Αθήνα ως Πρόεδρος του συνεδρίου. SRS-MIRA-SLS 2012, Βοστώνη, Η.Π.Α.

• Σεπτέμβριος 2012: Βραβείο καλύτερης βίντεο-παρουσίασης «Εξ ολοκλήρου Ρομποτική Παγκρεατεκτομή Whipple». SRS-MIRA-SLS 2012, Βοστώνη, Η.Π.Α.

• Οκτώβριος 2011: Ροταριανός Όμιλος Ρόδου. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στη χειρουργική εξέλιξη και καινοτομία στην Ελλάδα. Ρόδος, Ελλάδα.

• Νοέμβριος 2010: Τιμητικός έπαινος σαν προσκεκλημένος στην ημερίδα και έκθεση STAM 2010 στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Βουκουρέστι, Ρουμανία

• 2007: Βραβείο για τη συνεισφορά του με τη ζωντανή μετάδοση χειρουργείου στο 25ο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας.

• Ιούλιος 2007: Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Αναρτημένη ανακοίνωση) στο 15ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ενδοσκοπική Χειρουργική (EAES). Τίτλος: «Λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης μετά από προηγηθείσα ριζική προστατεκτομή ή χειρουργείου κάτω κοιλίας – Η εμπειρία μας»

• Ιούνιος 2006: Δεύτερο βραβείο για την εργασία «Οξειδωτικό Στρες στη λαπαροσκοπική σε σύγκριση με την ανοιχτή χολοκυστεκτομή». 4ο Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας, Σπάρτη, Ελλάδα

• 2002: Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Αναρτημένη ανακοίνωση) στο συνέδριο του SAGES με τίτλο: «Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της απόφραξης λεπτού εντέρου».

F88EF634-81B1-4E07-A3DA-5B9B3E5CD87A.jpeg

Επαγγελματικοί σταθμοί:

Εφάρμοσε laser για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το 1991

Έναρξη του προγράμματος λαπαροσκοπικής χειρουργικής για νοσογόνο παχυσαρκία στην Ελλάδα. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, 1994.

 –1η εφαρμογή του συστήματος AESOP 3000 (Automated Robotic Endoscopic System for Optimal Positioning) στην Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2000.

 –Πραγματοποίηση των πρώτων επεμβάσεων ρομποτικής χειρουργικής με το σύστημα da Vinci στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τον  Σεπτέμβριο 2006.

 –Πρώτη διεθνής εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική μιας τομής. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Φεβρουάριος 2011.

Ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του «Αριστοτελείου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1981 και ακολούθως ξεκίνησε την ειδικότητά του με χειρουργικό προσανατολισμό στο νοσοκομείο «Riverside Methodist», στο Κολόμπο, στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Οχάιο. Το 1987 ανέλαβε Επικεφαλής ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Riverside Methodist» και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής.

Στη συνέχεια έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα: «Πρώιμα αποτελέσματα της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής». Ακολούθησε πλήθος μεταπτυχιακών σεμιναρίων ανά τον κόσμο, με έμφαση στη Ρομποτική Χειρουργική, τη Βαριατρική Χειρουργική και τη Μεταβολική Χειρουργική.

Ενδιάμεσα είχε πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα ως Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Οχάιο, στις ΗΠΑ, όπου το 2013 ανακηρύχθηκε Adjunct Professor Χειρουργικής.

Από το 1991 ως σήμερα διατελεί Διευθυντής του τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών και εγχώριων επιστημονικών εταιρειών και είναι κριτής στα επιστημονικά περιοδικά «Journal of Robotic Surgery» (Περιοδικό Ρομποτικής Χειρουργικής), «Obesity Surgery» (Χειρουργική Παχυσαρκίας) και «International Journal of computer-assisted Radiology & Surgery (Διεθνές Περιοδικό Ακτινολογίας και Χειρουργικής υποβοηθούμενες από Συστήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών).

Έχει υπάρξει κριτής εργασιών σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και συμμετέχει σε πλήθος επιστημονικών συμβουλίων

Ο δρ. Κωνσταντινίδης εκτός από την πλούσια επιστημονική του δράση έχει και σημαντική κοινωνική προσφορά (Εθελοντική Προσφορά Ιατρικών Υπηρεσιών -«Ομάδα Αιγαίου»- σε Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Ίο, Κάσο, Ικαρία).