Γεμάτος  ζωική ορμή, κινούμενος από το ένστικτο και το συναίσθημά του, πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, παρορμητικός, πρωτόγονος, πληθωρικός, τραχύς, άξεστος, χυμώδης, έτοιμος για κάθε παράτολμη πράξη, απόλυτος εραστής των γήινων απολαύσεων, με μια ψυχή Διονυσιακή κυριευμένη από αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθειά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα και απολαμβάνοντας με τις παρθενικές του αισθήσεις όσα του πρόσφεραν η ζωή, ο έρωτας, το φαγητό, το πιοτό, η κίνηση, ο χορός, ο θρυλικός «Ζορμπάς», πήρε πρόσφατα σάρκα και οστά στην πρώτη επίσημη προβολή του ομότιτλου έργου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού και κέρδισε τις εντυπώσεις!

ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

Ο μυθικός ήρωας -σύμβολο που αξίζει να τον έχουμε ως  πρότυπο ζωής και που μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχιστικές συμβάσεις μιας σκληρής καθημερινότητας, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία, «ζωντάνεψε» μέσα από τον ταλαντούχο ηθοποιό Γιάννη Στανκόγλου που συνεπήρε το φιλοθεάμον κοινό.

ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Αυτός άλλωστε είναι κι ο στόχος της παράστασης, όπως ανέφερε ο Γιάννης Κακλέας, ν´ ακολουθήσει την προτροπή του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος είχε πει: «Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου»

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ

Το φιλοθεάμον κοινό συνεπήρε επίσης η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκηςστον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Η αφήγηση, ως εκ τούτου και η παράστασή, εστιάζει στην απρόοπτη συνάντηση ενός νέου ανθρώπου συγγραφέα (αφηγητή), ποιητή και φιλόσοφου, ανθρώπου του στοχασμού, «διανοούμενου » και «καλαμαρά»,με βαθιές ανησυχίες , απομονωμένου, εσωστρεφούς και κινούμενου με τη λογική, που αναζητάει  σ’ αυτή την περιπέτεια μια εμπειρία χρήσιμη για τη σκέψη του και ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι αναζήτησης ταυτότητας. 
Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει τη δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, έρωτα, φως  και  χορό! «Γιατί ο χορός αυτός του Ζορμπά ήταν όλο πρόκληση, πείσμα κι ανταρσία», όπως έγραφε  αργότερα ο Νίκισ Καζαντζάκης. 
Ο Ζορμπάς αποτελεί την αντίθεση προς το συγγραφέα, αυτό που ο συγγραφέας θα ήθελε να ήταν, αν μπορούσε.
Και οι δυο αυτές προσωπικότητες μαζί συνθέτουν ολόκληρο το φάσμα της ζωής: σκέψη και δράση!

ΔΡ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΑΣΙΟΥΔΗ ΛΥΡΑ 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα που ανέβηκε πρόσφατα στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος», αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη —και ίσως το καλύτερο του— , δημοσιεύτηκε το 1946, μας δείχνει την πολυτιμότητα των στιγμών και μας προτρέπει ν αδράξουμε σθεναρά την κάθε στιγμή της ζωής μας!
Το έργο αυτό τοποθέτησε τον συγγραφέα πανηγυρικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Χάρη στον «Ζορμπά»,  ο Νίκος Καζαντζάκης κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης. 
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές, στη μεγαλύτερηθεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό Ζορμπά. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζορμπάς, είναι πραγματικό πρόσωπο που ονομαζόταν Ζορμπάς Γιώργος και όχι Αλέξης, και ο Καζαντζάκης είχε συνεργαστεί μαζί του σε μια επιχείρηση μεταλλείων στη Μάνη και  τον είχε χαρακτηρίσει επιγραμματικά ως «εξαίσιο φαγά, πότη, δουλεφταρά κι αλήτη», αλήτη με την έννοια πως δεν στεριώνει πουθενά.ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

 

Στο έργο βέβαια το πρόσωπο μυθοποιείται και το σκηνικό της δράσης τοποθετείται στην Κρήτη, όπου  ο συγγραφέας (αφηγητής) και ο Ζορμπάς προσπαθούν να εγκαταστήσουν λιγνιτωρυχείο. Ο πρώτος είναι το «αφεντικό» και ο δεύτερος ο αρχιεργάτης. Δεν ξέρουν και πολλά πράγματα από τέτοιες δουλειές, αλλά ούτε και τους ενδιαφέρει αν αποτύχουν. 

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ

Στο μυθιστόρημα κινούνται βέβαια και άλλα πρόσωπα. Ένα από αυτά είναι και η μαντάμ Ορτάνς με την οποία είχε συνδεθεί ο Ζορμπάς

 

ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ

Την παράσταση απόλαυσαν πλήθος κόσμου, από το καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό φάσμα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ ΦΡΟΣΩ ΛΥΤΡΑ ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΗΛΙΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ


ΟΛΓΑ ΠΟΛΙΤΗ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΦΛΩΡΑ ΚΑΙ ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΤΣΙΟΣ


ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΣΟΒΙΤΗΣ

ΛΟΛΑ ΝΤΑΙΦΑ

ΝΙΚΗ ΠΑΛΗΚΑΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΚΑΡΡΑ ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ


ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

ΛΟΛΑ ΝΤΑΙΦΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΣΤΑΛΑΣ ΝΕΛΛΗ ΓΚΙΝΗ ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΝΟΝΗ ΔΟΥΝΙΑ

ΗΡΩ ΚΟΝΤΟΥΝΗ ΑΝΝΑ ΚΟΥΡΗ

ΙΒΑΝ ΣΒΙΤΑΙΛΟ ΤΑΜΙΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ

ΗΛΙΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΥ ΣΑΡΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ

ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΑΣΙΟΥΔΗ ΛΥΡΑ

ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΛΑΕΙΡΑ ΖΗΣΗ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ

ΠΗΓΗ: Papadakis press