Ένας επιστήμονας χάρη στον οποίον το όνομα της Ελλάδας γράφεται με χρυσά γράμματα στον χώρο της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Φαρμακευτικής Επιστήμης, ο ομογενής Γιώργος Γιανκόπουλος, που συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής και που ηγείται από τις 15 Φεβρουαρίου της αμερικανικής προσπάθειας για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπευτικής αγωγής κατά του κορονοϊού, ήταν ο κύριος ομιλητής στην πρώτη πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη ιατρών που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού το περασμένο Σάββατο. Την τηλεδιάσκεψη που είχε ως στόχο να συζητηθεί η μάχη κατά της πανδημίας και οι εξελίξεις όσον αφορά στο εμβόλιο τίμησε με μήνυμά του και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο ομογενής Γιώργος Γιανκόπουλος, συνιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, ηγείται  της αμερικανικής προσπάθειας για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπευτικής αγωγής κατά του κορονοϊού, που λαμβάνει χώρα σε τρία μέτωπα.

 

Ο ελληνικής καταγωγής  επιστήμονας Γιώργος Γιανκόπουλος, συνιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, ηγείται από τις 15 Φεβρουαρίου της αμερικανικής προσπάθειας για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπευτικής αγωγής κατά του κορονοϊού. Με πτυχίο Βιολογίας και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είναι ο πρώτος επικεφαλής R&D στη φαρμακευτική βιομηχανία που έγινε δισεκατομμυριούχος. Με περιουσία που υπολογίζεται σήμερα στο 1,4 δισ. δολάρια (Forbes 2020), συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής και είναι ένας από τους 10 δισεκατομμυριούχους της Υγείας.

Ο 60χρονος ελληνο-αμερικανός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους επιστήμονες στον κόσμο, είναι πρόεδρος της Regeneron από το 1989 και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας με την οποία έχει ανακαλύψει έξι φάρμακα (εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ – FDA) και θεμελιώδεις τεχνολογίες της εταιρείας. Ο Δρ. Γιανκόπουλος ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο τη δεκαετία του 1990, ενώ το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών εργασιών και έχει διακριθεί με το βραβείο NY / NJ CEO Lifetime Achievement Award.

Ο Δρ. Γιανκόπουλος γεννήθηκε το 1959 στο Woodside της Νέας Υόρκης από την οικογένεια των Ελλήνων Δάμη (Δαμιανού) Γιανκόπουλου και Βασιλικής Πεκμεσάρη, από την Καστοριά. Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε αναγκαστικά, όμως επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της! Μάλιστα, αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Η κάποτε εύπορη οικογένεια έχασε όλα τα υπάρχοντά της κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και μετανάστευσε στην Αμερική, προκειμένου να κάνει μία νέα αρχή και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα δύο παιδιά της, τον Γιώργο και την –αστροφυσικό σήμερα- αδερφή του, Σοφία. Ο πατέρας του, ως μετανάστης στις ΗΠΑ, εργάστηκε αρχικά ως γουναράς και έπειτα ως ασφαλιστικός πράκτορας και οικονομικός σχεδιαστής.

 

Ο Γιώργος Γιανκόπουλος από μικρός ήξερε ότι θέλει να γίνει επιστήμονας. Και τα κατάφερε με τον πιο ένδοξο και συγχρόνως προσοδοφόρο τρόπο. Αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Bronx και του Columbia, ξεκίνησε να εργάζεται το 1989 σε μια startup βιοϊατρικής που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η μικρή αυτή εταιρεία έγινε στη συνέχεια γνωστή ως Regeneron.

Ο δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, με εξαιρετικές σπουδές, που συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής, μας κάνει εθνικά υπερήφανους με τις έρευνες και τα επιτεύγματα του

Στην πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη του περασμένου Σαββάτου, ο Γιώργος Γιανκόπουλος μας περιέγραψε μια μάχη κατά του Covid-19 που λαμβάνει χώρα σε τρία μέτωπα.
Το πρώτο μέτωπο συνίσταται στις προσπάθειες εφαρμογής φαρμάκων
που ήδη υπάρχουν για τη θεραπεία από τον κορονοϊό. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το διάσημο πλέον φάρμακο της Regeneron για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το οποίο άρχισε ήδη να δοκιμάζεται κατά του Covid-19.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την αναζήτηση ενός εμβολίου, διαδικασία η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα διαρκέσει «ένα ή δύο χρόνια», όπως μας είπε, εξαιτίας της ανάγκης διεξαγωγής ενδελεχών δοκιμών για λόγους ασφαλείας.

Η τρίτη προσέγγιση είναι, προφανώς, η ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας στοχευμένης αποκλειστικά στον κορωνοϊό. Στη Regeneron, η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη χρήση μιας τεχνικής που ο Γιώργος Γιανκόπουλος ανέπτυξε και χρησιμοποίησε για τη θεραπεία του Έμπολα. Οι επιστήμονες εμφυτεύουν ανθρώπινα γονίδια σε ποντίκια, στη συνέχεια μολύνουν τα ποντίκια με κορωνοϊό και τέλος συλλέγουν και «κλωνοποιούν» τα αντισώματα που προκύπτουν. Ενώ το εμβόλιο οδηγεί το ανθρώπινο σώμα να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα, η θεραπεία του Γιανκόπουλου ουσιαστικά τοποθετεί τα αντισώματα αυτά απευθείας στον οργανισμό του ασθενούς.

Μέσα στα 30 χρόνια που η επιστημονική του ομάδα ερεύνησε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που αφορούσαν το νευρικό σύστημα, από ασθένειες των ματιών μέχρι καρκίνο, ανέπτυξαν αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «το πιο πολύτιμο ποντίκι που δημιουργήθηκε ποτέ». Είχαν δημιουργήσει ένα ποντίκι με ανοσοποιητικό σύστημα όμοιο με το ανθρώπινο, ώστε να μπορούν να προβλέπουν πως θα αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός σε διάφορα ερεθίσματα.

Η προστασία από τη μέθοδο των αντισωμάτων δεν θα διαρκεί τόσο όσο η προστασία που προσφέρει ένα εμβόλιο. Όμως, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την προστασία ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού  Γιάννης Χρυσουλάκης, εκφράστηκε με εγκωμιαστικά λόγια για τον διακεκριμένο έλληνα ομογενή Γιώργο Γιανκόπουλο

 

Με τα εγκωμιαστικά αυτά λόγια παρουσίασε τον διακεκριμένο έλληνα ομογενή ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού  Γιάννης Χρυσουλάκης, επ´ ευκαιρία μάλιστα της περασμένης Κυριακής, που ήταν ημέρα αφιερωμένη στους διαπρεπείς ομογενείς μας, αλλά και μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media του. Την παρουσίαση ο  Γενικός Γραμματέας  συνόδεψε με ολόθερμες ευχές  για την ευόδωση των προσπαθειών του Γιώργου Γιανκόπουλου και με την έκφραση της ευγνωμοσύνης του για όσα κάνει ο σπουδαίος αυτός ομογενής για τον άνθρωπο και για το πολύτιμο αγαθό της υγείας, καταλήγοντας πως ο Γιώργος Γιανκόπουλος μας κάνει εθνικά περήφανους!