Με σκοπό την στήριξη και την ανάδειξη των Ελληνικών Startups με ιδρυτικά μέλη (και) γυναίκες επιχειρηματίες, το ICC Women Hellas προχώρησε σε μια πολύ σημαντική και καινοτόμα πρωτοβουλία: Στην ίδρυση του Female Founders’ Startups Cluster, ώστε να αναπτυχθεί η παρουσία της Ελληνίδας στην καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα (startups), που μέχρι σήμερα ήταν περιορισμένη! Έτσι σύντομα θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός νεοφυούς επιχειρηματικότητας με ιδρυτικά μέλη γυναίκες, Female Founders’ Startups Competition.

Υπό την καθοδήγηση της Προέδρου του Μαρίνας Οφλούδη Γιαβρόγλου που βάζει σαν στόχο «Μore startups, Μore women, Μore growth !!!», το ICC Women Hellas, η πρωτοβουλία στήριξης και ενδυνάμωσης του Ελληνικού παραρτήματος του International Chamber of Commerce (ICC https://www.iccwbo.gr/en/), κάνει αυτό το σπουδαίο βήμα, συνεχίζοντας το με ένα άλλο επίσης σημαντικό, αφού μεθοδεύει το πρώτο οικοσύστημα στην Ελλάδα από female business angels. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες ιδρύτριες των Ελληνικών Startups θα χρηματοδοτούνται από γυναίκες business angels!

Η Πρόεδρος του ICC Women Hellas Μαρίνα Οφλούδη Γιαβρόγλου έχει βάλει σαν στόχο «Μore startups, Μore women, Μore growth !!!»

Είναι γεγονός ότι στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης , η γυναίκα μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.
Οι συνέπειες της πρωτοφανούς πανδημίας που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και η προσπάθεια να μετριαστεί μία αναπόφευκτη παγκόσμια ύφεση, φέρνει στην επιφάνεια τον αποφασιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η συνεισφορά της γυναίκας στην παγκόσμια ανάπτυξη.   

Ambassador του Female Founders’ Startups Cluster είναι η Ζήνα Μαυροειδή, CEO της πολύ πετυχημένης, καινοτόμας,  νεοφυούς επιχείρησης  Fresh.gr. Επικεφαλής του cluster είναι η Μαρία Χαλά με εμπειρία στο private equity και στο angel investment. Επιπλέον όμως, συμβάλλουν αποφασιστικά με την εκτεταμένη τους επαγγελματική δραστηριότητα,
  • η Ειρήνη Βενιάμη από τον κλάδο της ναυτιλίας,
  • η Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση από τον κλάδο της τέχνης,
 • η Ειρήνη Νικολοπούλου υπεύθυνη επικοινωνίας του ICCWH &
 • η Νιόβη Χριστοπούλου  στη Νέα Υόρκη, νομικός με εξειδίκευση στο venture capital.   

«Με γνώμονα τη διεθνή εμπειρία, τη στήριξη των μελών του ICC Women Hellas, το ευρύτατο Ελληνικό και διεθνές δίκτυο Venture Capitalists και angel investors, αλλά και το πρόσφορο έδαφος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό καινοτόμο επιχειρηματικό γίγνεσθαι,  λέει στο Sissysworld η κυρία Γιαβρόγλου, το Female Founders’ Startups Cluster έχει ετοιμάσει τις πρώτες του δράσεις για το 2021, μεταξύ των οποίων ο πρώτος διαγωνισμός νεοφυούς επιχειρηματικότητας με ιδρυτικά μέλη γυναίκες, Female Founders’ Startups Competition. Μore startups, Μore women, Μore growth !» επισημαίνει καταλήγοντας η κυρία Γιαβρόγλου.

Όσον αφορά τις Ελληνικές Startups γενικότερα, σύμφωνα με στατιστικές από τις startups που έχουν ενισχυθεί, μόλις 1 στις 7 έχει ιδρυθεί από γυναίκα, ενώ το 92% των εταιρειών που έλαβε χρηματοδότηση απασχολεί 2-9 άτομα, με τους άνδρες εργαζόμενους να κυριαρχούν, καθώς μόλις το 12,6% των απασχολούμενων σε αυτές είναι γυναίκες.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί  ότι είναι θετικές οι προοπτικές για το μέλλον της εγχώριας startup σκηνής και πολλά υποσχόμενη η προσέλκυση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Αυτή είναι η τάση που επικρατεί, όπως φαίνεται σε πρόσφατο report της πλατφόρμας τεχνολογίας και καινοτομίας Found.ation και του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές startup εταιρείες πετυχαίνουν κάθε χρόνο όλο και  μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.
Πιο συγκεκριμένα 147 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις το 2019, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δόθηκε το 2018, κατά το οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 116,5 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη υψηλότερα σε σύγκριση με το 2017, όταν επενδύθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Στο ελληνικό οικοσύστημα των startups οι τομείς των βιοεπιστημών, του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου και της αγροδιατροφής αναδεικνύονται ως οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Ανοδική πορεία σημειώνουν όμως και άλλοι τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές νεοσύστατες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν γραφεία στο εξωτερικό προκειμένου να επεκταθούν και να προσεγγίσουν τις μεγαλύτερες αγορές, να λαμβάνουν διεθνή χρηματοδότηση ή να επωφεληθούν από χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Εξάλλου, 60 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές startups μέχρι στιγμής μέσω του μηχανισμού EquiFund. Οι 74 εταιρείες που έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεντρώσει συνολικά 180 εκατομμύρια ευρώ με τη συμβολή και άλλων επενδυτών. Για κάθε 1 ευρώ μέσω EquiFund, οι startups έχουν λάβει επιπλέον 2 ευρώ από άλλους επενδυτές.

Οι χρηματοδοτήσεις των startups γίνονται με τους ακόλουθους τρόπους:

-Χρηματοδότηση μέσω δωρεών: Όπου σε αυτή την περίπτωση, άτομα που θέλουν να υποστηρίξουν την επιχείρηση κάνουν δωρεά με αντάλλαγμα την δυνατότητα απόκτησης του προϊόντος πριν την κυκλοφορία του.

Ο Crowdfunding είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης από το κοινό. Αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης γίνεται απο το διαδίκτυο, με την βοήθεια ειδικών πλατφόρμων, όπου πολλοί άνθρωποι μπορούν ο κάθε ένας ξεχωριστά να επενδύσει την ιδέα σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα ποσά που ζητάει κάποιος σαν βοήθεια για την έναρξη της επιχείρησης του είναι μικρά ( 5.000-30.000).

Μερικές από τις πλατφόρμες crowdfunding που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι:

Give&Fund • Efund.gr

• Groopio

• WinnersFund

Small company offering registration (SCOR) : Αυτή η μορφή χρηματοδότησης συμβαίνει κυρίως στην Αμερική όπου είναι ένα είδος χρηματοδότησης μέσω προσφοράς χρεογράφων μικρών εταιριών.

Equity funding: Πρόκειται για την χρηματοδότηση με αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο όπου αυτή η μορφή είναι πιο πρόσφατη από τις άλλες 2 και αποτελεί χρηματοδότηση από το κοινό.

Business Angels/ Seed Investors: Πρόκειται για επιχειρηματικούς αγγέλους ή ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν startup  κατά την εκκίνηση τους, όταν αυτές έχουν ήδη κυκλοφορήσει το προϊόν τους στην αγορά. Η επένδυση γίνεται για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους. Το μέγεθος επένδυσης των επιχειρηματικών αγγέλων διαφέρει ανά χώρα.
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τεράστια εμπειρία στις επενδύσεις και προέρχονται μέσα από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Οι άνθρωποι αυτοί παίζουν τον ρόλο του μέντορα και συμβούλου, όταν επενδύουν σε μια νεοφυή επιχείρηση, παρέχοντας την μεγάλη τεχνογνωσία που έχουν. Φυσικά σαν αντάλλαγμα για την επένδυση που κάνανε, ζητάνε μετοχές της εταιρίας και ο λόγος τους έχει μεγάλο αντίκτυπο στο διοικητικό συμβούλιο για το μέλλον της επιχείρησης.

Τα δίκτυα business Angels στην Ελλάδα  είναι τα εξής:

Μη κερδοσκοπικό δίκτυο Hellenic Angels

Δίκτυο επιχειρηματικών Αγγέλων του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών

• Δίκτυο Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων

-Το Venture Capital είναι μια διαδικασία επένδυσης που έχει μακροπρόθεσμη βάση και εξαρτάται από την χρηματοδοτούμενη επιχείρηση η οποία έχει σκοπό  να κατακτήσει μεγάλη πίτα στην αγορά.

Bank Ioan: Γνωστό ως τραπεζικό δάνειο όπου είναι μια πολύ παλιά μορφή χρηματοδότησης. Πρόκειται για πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, έλεγχο του πιστωτικού ιστορικού και την αξία της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία.

Κρατικός φορέας: Είναι  ένας τρόπος χρηματοδότησης από τους κρατικούς μηχανισμούς και διάφορα προγράμματα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα υπάρχει το πρόγραμμα στήριξης του ΕΣΠΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων ρίσκου που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι:

• Parthenon Trust A.E.

• Piraeus Capital Management A.E.

• Logo Ventures

• Openfund

• New Eleven Capital

• GloCal Venture Capital

• Global Finance S.A.

• Attica Ventures A.E.

• Alpha Venture A.E.

• Venture Friends

Εξάλλου οι Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και οι Οργανισμοί που προωθούν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία  στην Ελλάδα είναι οι εξής:

-MoKE Πολυτεχνείο Κρήτης

-MoKE Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-ΜοΚΕ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

-ΜοΚΕ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

-ΜοΚΕ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

-Τεχνολογικά πάρκα ή Ερευνητικά πάρκα (ένα είδος οργανισμών, που διοικούνται από έμπειρα άτομα που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με σκοπό να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν μια επιχείρηση), τα οποίΑ στην Ελλάδα  είναι τα εξής:

• Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης

• Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

• Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου

• Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης

• Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

• Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι  έχουν αναπτυχθεί τεχνικές, όπως η Lean Startup, που είναι ικανή να μειώσει  δραματικά τα ποσοστά αποτυχίας των νεοφυών επιχειρήσεων.
Η μεθοδολογία Lean startup θέλει να δείξει πώς μια νέα επιχείρηση μπορεί να επιβιώσει σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και πώς να προχωρήσει, με πολύ μικρό ή χωρίς επενδυτικό κεφάλαιο επιτυγχάνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η μέθοδος αυτή αντικατοπτρίζεται με δύο λέξεις, “χρόνος” και “χρήμα”.
Τέλος, έχουν δημιουργηθεί ακόμα και συνεργατικοί χώροι, όπου μπορεί μια νεοφυής επιχείρηση να αναπτυχθεί(Co – Working), οι οποίοι περιέχουν γραφεία, ώστε ένας επιχειρηματίας να μπορεί να δουλέψει με την ομάδα του και να εκμεταλλεύεται τα μειωμένα πάγια έξοδα της επιχείρησης του, ενώ το Open Coffee & Startup Europe Week δικτυώνουν όλο και περισσότερα άτομα χαρίζοντας σε επιχειρηματίες ομιλίες από ανθρώπους που έχουν επιτύχει ή ακόμα και αποτύχει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από την στήριξη και την ανάδειξη των Ελληνικών Startups με ιδρυτικά μέλη (και) γυναίκες επιχειρηματίες, το ICC Women Hellas, με γνώμονα την επιχειρηματικότητα, και με  κοινό σκοπό την ισότητα των φύλων και με συμπαραστάτη τον Πρόεδρο του ΙCC HELLAS  Πέτρο Δούκα, μετά τις δράσεις, τις συζητήσεις, τα brainstormings, την εισδοχή πολλών νέων μελών, την ενεργοποίηση σε clusters & την συμβολή των Ambassadors του περασμένου χρόνου, για το 2021 μεθοδεύονται και τα παρακάτω projects :

 • Υλοποίηση του πολύ σημαντικού «Sparta Project», το οποίο είναι πιλοτικό, με στόχο να αρχισει από την Σπάρτη και να προχωρήσει σιγά σιγά σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα !
  Στο Sparta project
  επικεφαλής είναι η Αιμιλία Ρηγάκου και η Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση .
  Το ICC WOMEN HELLAS έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο στάδιο προετοιμασίας μιάς εκτεταμένης παρέμβασης στην Λακωνία γιά την ενθάρρυνση γυναικών στο τομέα του επιχειρείν σε όλο το νομό αυτό της Πελοποννήσου και με έμφαση στον Τουρισμό, το εμπόριο, την ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων , την γαστρονομία .
  Ανάπτυξη και αξιοποίηση των τις εν εξελίξει σε επίπεδο θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων πολιτικών για την ψηφιακή επιμόρφωση γυναικών που επιχειρούν, μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της Digital Ambassador Εύας Καϊλή.
  -Συγκεκριμένες
  προτάσεις με την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων UAE, μετά από σειρά συζητήσεων με την επιτετραμμένη και το νέο Πρέσβη για την συμμετοχή μελών του ICC WOMEN HELLAS αλλά και στον συντονισμό δράσεων στην EXPO DUBAI UAE 1/10/2021-31/3/2021 https://www.expo2020dubai.com 
  Σε αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλη η συμβολή της Tourism Ambassador
  Άντζελας Γκερέκου.
  -Δημιουργία του cluster στην Washington όπως ανακοινώθηκε στο Christmas Zoom Gala με  επικεφαλής την Μαρία Κοντού.
  -Όσον αφορά το cluster του Καναδά
  , ήδη προχώρησε σε προτάσεις για να αξιοποιηθεί το know how ανάπτυξης γυναικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα με βάση τις καλές πρακτικές που ακολουθεί ο Καναδάς δηλαδή μία από τις χώρες που ανήκει στους G8, των πλουσιότερων και πιο ανεπτυγμένων στον πλανήτη .Τα μέλη του ICC εκεί είναι στη διάθεσή του ICC γυναικών Ελλάδας, για μεμονωμένο networking ή συμβολή σε προτάσεις με στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας των Ελληνίδων
  -Σχέδια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, υπό την καθοδήγηση της «Tourism Ambassador» Άντζελας Γκερέκου, που συμμετέχει επίσης και στις συζητήσεις με τα ΗΑΕ, ενώ δηλώνει και ενεργή παρουσία στο Σπάρτα project
  -Ολοκλήρωση της πρότασης για την διεύρυνση της υιοθέτησης των πολιτικών ισότητας σε όλη την ελληνική από τούδε και στο εξής νομοθεσία, από την βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη Πρέσβειρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Women Political Leaders, την Ambassador Ισότητας του ICC WOMEN Ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ Αντιπρόεδρο Ισότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & την Ζέφη Δημαδάμα Αντιπρόεδρο των Γυναικών Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
  Επίσημη ανακοίνωση του cluster shipping, με ενδιαφέρουσες δράσεις που ήδη δρομολογούνται 10/ Πραγματοποίηση 4 μεγάλων Συνεδρίων μέσα στο 2021, είτε live είτε διαδικτυακά και συμμετοχή τον ερχόμενο Μάιο στο Delphi Economic Forum
  Σύγκληση διάσκεψης κορυφής πρώην ΓυναικώνΠρωθυπουργών από κοινού με το GFCC The Global Federation of Competitiveness Councils in Washington DC, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ICC HELLAS Πέτρου Δούκα.
 • Ο Πρόεδρος του ICC HELLAS Πέτρος Δούκας, η Πρόεδρος του ICC HELLAS Women Μαρίνα Οφλούδη Γιαβρόγλου και ο Κωνσταντίνος Βερνίκος

 Εξάλλου κάποιες από τις μεγάλες εκδηλώσεις που ετοιμάζει το ICC WOMEN Hellas για το τρέχον εξάμηνο είναι οι ακόλουθες:

1Στις 16 Φεβρουαρίου το ICC WOMEN Hellas θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πρώην υπουργό και τέως Ευρωπαία Επίτροπο Άννα Διαμαντοπούλου, επίτιμο μέλος του, η οποία επελέγη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την θέση της Γενικής Γραμματέως στον ΟΟΣΑ (και μάλιστα μόλις πέρασε στους τελικούς 5 φιναλίστ). 
Η κυρία Διαμαντοπούλου θα κάνει μια διαδραστική συζήτηση “Το διεθνές σύστημα μετά την πανδημία” με δημοσιογράφους και για την Παγκόσμια δικτύωση που πέτυχε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της και πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα και τις Ελληνίδες η κατάκτηση αυτής της θέσης

 2) Την 1η Μαρτίου 2021 το ICC WOMEN Hellas διοργανώνει διαδικτυακό Forum με τίτλο “Female leadership for a sustainable growth in Greece – The new Digital Era”

Στο πρώτο μέρος θα μιλήσουν πέντε μέλη του για τις επιτυχημένες επιχειρήσεις τους και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ενόψει της 8ης Μαρτίου Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που ετοιμάζουν οι : Όλγα Κεφαλογιάννη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ζέφη Δημαδάμα και Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

3) Την 8η Απριλίου το ICC WOMEN Hellas έχει  δρομολογήσει ένα μεγάλο webinar με το cluster των StartUps

4) Τον Μάιο το ICC WOMEN Hellas θα συμμετέχει στο Delphi Economic Forum με πάνελ διακεκριμένων Ελληνίδων από όλο τον κόσμο, ενώ

5) τον Ιούνιο θα διοργανωθούν οι πρώτες δράσεις του Sparta Project

 • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙCC WOMEN
  To  ICC  Women είναι η δυναμική & σύγχρονη ένωση γυναικών επαγγελματιών , διακεκριμένων ηγετικών στελεχών & επικεφαλής εταιρειών που επιδιώκουν την βελτίωση των συνθηκών & την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο της Ελλάδας με την συνδρομή του παγκόσμιου networking του ICC .
  Αξίζει να σημειωθεί ότι
  όραμα του ICC  Women είναι:
  -Να συμβάλλει καθοριστικά αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του γυναικείου φύλου στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας
  -Να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις & συνθήκες ώστε οι αυριανές γενιές της Ελλάδας να περάσουν επιτέλους σε μια υγιή ανάπτυξη
  -Η συμμαχία του καλού να κτίσει γερές βάσεις & ισχυρά θεμέλια αξιών
  -Για τις Ελληνίδες επιχειρηματίες των 5 Ηπείρων να καταστεί σημείο αναφοράς
  -Το με κάθε τρόπο διεκδικούμενο όραμα σε παγκόσμια κλίμακα για το empowerment of women να ενσωματωθεί στην στρατηγική του ICC  Women
  -Να αλλάξει  η νοοτροπία των Ελλήνων & Ελληνίδων ώστε να επιχειρούν σε ισότιμο περιβάλλον μέχρι το 2030
 •  Η ιδρυτική Πρόεδρος Μαρίνα Γιαβρόγλου, η «σιδηρά κυρία» του επιχειρείν, γνωστή και  ως Mrs Soya Mills Group, εκτός από την έντονη φιλανθρωπική δράση, αποτελεί σύμβολο της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας, έχοντας τεράστια εμπειρία-πάνω από 30 χρόνια– στις εξαγωγές, μιας κι ο Όμιλος της εξάγει 100 εκατομ. ευρώ σε 30 χώρες. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) , Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Γυναικών WorldBusinessWomenInitiative (WBW).,κ.α