Με περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες δυναμικής παρουσίας στην εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή, η Galerie Lefakis εγκαινίασε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου μια νέα αίθουσα τέχνης στην καρδιά της Αθήνας.Μαριέττα Χρουσαλά, Δήμητρα Λαζαράτου, Ανέστης Ευαγγελόπουλος, Χρυσιάννα Ανδριοπούλου, Μαρίλη Γλύπτη-Κανελλάκη


Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο του 1928, στη συμβολή Τσακάλωφ και Ηρακλείτου στο Κολωνάκι, μεταμορφώθηκε σε ένα σταυροδρόμι δημιουργίας, όπου η Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη «συνομιλεί» με διακεκριμένους ξένους εικαστικούς, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί και τη νέα εποχή της επιχείρησης, με την τρίτη γενιά της οικογένειας Λεφάκη, τα αδέρφια Άρη και Εβελίνα Λεφάκη, να αναλαμβάνουν δυναμικά τα ηνία της, συνεχίζοντας το φιλόδοξο όραμα του θεσμού εντός και εκτός συνόρων.

Μαρία Ηλιάκη, Άρης Λεφάκης

Anita Brand, Εβελίνα Λεφάκη

Στα λαμπερά εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων κορυφαίοι Έλληνες εικαστικοί, συλλέκτες, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου και των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και πλήθος φιλότεχνου κοινού από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Caroline De Souza

Κατερίνα Τερζοπούλου

Η ζεστή φθινοπωρινή βραδιά εξελίχθηκε σε ένα μουσικό art party, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και να θαυμάσουν μια πλούσια συλλογή από έργα καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Κώστας Τσόκλης, ο Γιάννης Κόττης, ο Σωτήρης Σόρογκας, ο Βασίλης Σπεράντζας, ο Κώστας Βαρώτσος, ο Παύλος (Διονυσόπουλος), ο Χρήστος Μποκόρος, ο Άγγελος, καθώς και των Γάλλων Antonio Segui, Pierre Marie Brisson και Julie Esteban.

Άρης Λεφάκης, Γιώργος Σταθόπουλος, Ζήνων Λεφάκης

Φυσικά, εκτός από τη μόνιμη συλλογή, η Galerie Lefakis στο Κολωνάκι θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις εγχώριων και ξένων καλλιτεχνών δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει πιο κοντά στη Σύγχρονη Τέχνη και να εισχωρήσει στο σύμπαν της εικαστικής -άνευ όρων και περιορισμών- αναζήτησης.

Δάφνη Καραβοκύρη, Πένυ Αγοραστού, Ηλέκτρα Καλούδη, Ναταλία Αρσενικού

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020, η τρίτη γενιά της οικογένειας Λεφάκη, έχοντας ως στόχο να συστήσει τους Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό αλλά και να συνεργαστεί με σπουδαίους διεθνείς εικαστικούς, εγκαινίασε την πρώτη Galerie Lefakis στο Saint Paul de Vence, στη Νότια Γαλλία. Πρόκειται για ένα φημισμένο χωριό κοντά στο Μονακό και τη Νίκαια, που αποτελεί ένα από τα διασημότερα κέντρα καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως, καθώς αριθμεί πάνω από 50 γκαλερί προερχόμενες από όλο τον κόσμο, και αποτελεί πόλο έλξης για εύπορους συλλέκτες και art aficionados. Η υποδοχή του κόσμου μάλιστα ήταν τόσο θερμή, που μόλις σε έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, το φετινό καλοκαίρι εγκαινιάστηκε και δεύτερη Galerie Lefakis στην ίδια περιοχή, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η συμμετοχή σε δύο Art Fairs, σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο.


Τάκης και Κατερίνα Γιαννέτου

Πάρης Αμοργινός, Κωνσταντίνος Γέρου

 

Σχετικά με την Galerie Lefakis:

Με συστηματική και δυναμική παρουσία από το 1979, η Galerie Lefakis έχει διαγράψει μια σπουδαία ιστορία στον ελληνικό εικαστικό χώρο και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους και αγαπημένους θεσμούς τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η πορεία της επιχείρησης έχει καταγράψει μια σειρά από στρατηγικές και καινοτόμες για την εποχή κινήσεις. Ήδη, από τη δεκαετία του 1980, η Galerie Lefakis αποκέντρωσε συστηματικά την Τέχνη στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας μεγάλες γκαλερί εκτός του κέντρου της Αθήνας. Μια στρατηγική πρωτοβουλία που υιοθέτησαν αρκετές γκαλερί αργότερα, ενώ η συνεργασία με τους σπουδαιότερους Έλληνες εικαστικούς έδωσε στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη και να γίνει μέρος της καθημερινότητάς του. Με τρεις αίθουσες τέχνης σε κομβικά σημεία της Αθήνας (Κολωνάκι, Γλυφάδα, Κηφισιά), η τρίτη γενιά Galerie Lefakis εδραιώνει την παρουσία της επιχείρησης στην Ελλάδα, ενώ με τα δύο ολοκαίνουρια art spaces στο διάσημο Saint Paul de Vence της Νότιας Γαλλίας, κάνει σαφή την επένδυσή της στη διάδοση της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στο εξωτερικό, αφήνοντας παράλληλα πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Μαριέττα Χρουσαλά, Μαρίλυ Γλύπτη Κανελλάκη

Μαρία Χριστίνα Παλαιολόγου, Νινέτα Πατέρα

Άρης Λεφάκης, Θεόδωρος Μανωλίδης, Ζήνων Λεφάκης

Λάκης Γαβαλάς 


Caroline De Souza, Εβελίνα Λεφάκη

Άρης Λεφάκης, Εβελίνα Λεφάκη, Κασσάνδρα Λεφάκη, Πόπη Μηνά, Ζήνων Λεφάκης

Ο Θοδωρής Μαραντίνης μπροστά από τον δημοφιλή πίνακα "Βαρκάκια" της Συλβάνας Σαμαρτζίδου

Ο Άρης και η Εβελίνα Λεφάκη, με τη γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, μπροστά από το έργο της

Ο Πασχάλης Αγγελίδης μπροστά από το έργο του, με τον Άρη Λεφάκη

Κασσάνδρα Λεφάκη, Αχιλλέας Δρούγκας, Μαρία Φιλοπούλου

Anna Skoog-Μαυρίδη

Αιμιλία Παπαθανασοπούλου, Αναστασία Περράκη

Ο Χολυγουντιανός αστέρας Manu Bennett

Ο παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Αντώνης Τσαπατάκης

Παυλίνα Μπεχράκη

ΠΗΓΗ:studio panoulis