«Δεν νοώ να υπάρχει Έλληνας στον Παναμά, ο οποίος δεν θα έχει την βοήθεια που δεν είχαμε εμείς στα πρώτα βήματά μας. Δεν νοώ να υπάρχει Έλληνας εδώ που να μην έχει να φάει, να ντυθεί και να στεγαστεί».Αυτά τα λόγια έκανε moto της ζωής του ο Τάσος Αναστασόπουλος, για πολλά χρόνια Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, ευπατρίδης και φιλάνθρωπος, που στήριξε τα μέγιστα τους Έλληνες του Παναμά και αυτοί τον τίμησαν όταν την ημέρα της κηδείας του, συγκεντρώθηκαν και έψαλλαν εις μνήμην του τον εθνικό ύμνο!
Ο ευπατρίδης και φιλάνθρωπος Αναστάσιος(Τάσος) Αθανασόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους Έλληνες του Παναμά
Τον άνθρωπο αυτό, ο οποίος ξεκίνησε χωρίς πολλά χρήματα το 1955 από το Δώριο Μεσσηνίας για να μεγαλουργήσει στον μακρινό Παναμά, μην ξεχνώντας όμως ποτέ τις ρίζες του, τίμησε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο μίας γενικότερης πρωτοβουλίας της για την ανάδειξη διεθνώς καταξιωμένων προσωπικοτήτων του Αποδήμου Ελληνισμού, σε όλους τους χώρους όπως εκείνους των τεχνών, της ευεργεσίας, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και των γραμμάτων.
Ο αείμνηστος Τάσος Αθανασόπουλος, που ζήτησε να θαφτεί στο χωριό του, το οποίο ποτέ δεν ξέχασε, το Δώριο Μεσσηνίας, ήταν ένας Οικουμενικός άνθρωπος! Είχε όμως την Ελλάδα πάντα μέσα στη καρδιά του. Ξεκίνησε το 1955 από τη Μεσσηνία αλλά στη καρδιά του δεν έφυγε ποτέ από εκεί. Στον Παναμά όπου με σκληρή δουλειά μεγαλούργησε, ο ευπατρίδης Τάσος αποτελούσε το λιμάνι και τη γέφυρα με την πατρίδα για όλους τους Έλληνες. Ήταν αυτός που κράτησε αναμμένη τη φλόγα του ελληνισμού και την αγάπη για την Ελλάδα. Είχε το φως μέσα του και το μοίραζε απλόχερα στους άλλους.
Η διακεκριμμένη δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη ήταν παρουσιάστρια της εκδήλωσης
Ο Τάσος Αθανασόπουλος αγαπούσε τον άνθρωπο, την οικογένειά του, αλλά πάνω από όλα την πατρίδα του!
Έμαθε στην οικογένειά του ν αγαπά κάθε τι ελληνικό: Τα χρώματα του ουρανού, τη μυρωδιά της θάλασσας, την ελληνική γλώσσα!
Έμαθε στους δικούς του να ζουν με την Ελλάδα στη ψυχή τους. Τους δίδαξε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με ελπίδα και αισιοδοξία. Τους δίδαξε τα λόγια του ποιητή: «Πάμε και ας μας λιθοβολούν.Και ας μας λένε αεροβάτες…»
Ο Αναστάσιος(Τάσος) Αθανασόπουλος δεν νοούσε τη ζωή του αν δεν επισκεπτόταν κάθε χρόνο τη χώρα του και το χωριό του έστω και για λίγο. Του αρκούσε αυτή η «πνοή» για να αναζωογονηθεί και να αντλήσει δυνάμεις!Ήθελε όμως την Ελλάδα ψηλά! Και τους Έλληνες ψηλά! Γι αυτό τόσο ως Πρόεδρος με πολυετή θητεία στην Ελληνική Κοινότητα, όσο και από τη θέση του ως άμισθου Προξένου του Παναμά από το 1989, προσέφερε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του με αίσθημα καθήκοντος, με υπερηφάνεια και τιμή για πολλά χρόνια και βοήθησε σημαντικά τους Έλληνες του Παναμά.
Το βραβείο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου παρέλαβε η κόρη του Γεωργία Αθανασοπούλου, επιχειρηματίας και επίσης επίτιμη πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, της οποίας οι μέχρι τώρα «αθόρυβες» πράξεις φιλανθρωπίας, κοινωνικής ευαισθησίας και φιλοπατρίας, δείχνουν πως ακολουθεί πιστά τα βήματα του αείμνηστου πατέρα της.
Η κόρη του Τάσου Αθανασόπουλου, Γεωργία Αθανασοπούλου, επιχειρηματίας και επίσης επίτιμη πρόξενος του Παναμά, της οποίας οι μέχρι τώρα «αθόρυβες» πράξεις φιλανθρωπίας, κοινωνικής ευαισθησίας και φιλοπατρίας, δείχνουν πως ακολουθεί πιστά τα βήματα του αείμνηστου πατέρα της, έκανε μια πολύ συγκινητική ομιλία για αυτόν, λίγο πριν παραλάβει το βραβείο του
Στην ίδια εκδήλωση και στο πλαίσιο της προαναφερθείσας γενικότερης πρωτοβουλίας της ΓΓΑΕ για την ανάδειξη διεθνώς καταξιωμένων προσωπικοτήτων του Αποδήμου Ελληνισμού, τιμήθηκε ο διάσημος ομογενής καλλιτέχνης Φίλιππος Τσιάρας, μία πολυδιάστατη προσωπικότητα στο χώρο της τέχνης με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στο χώρο της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας.
Ο κ. Τσιάρας, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, δήλωσε «Όσο σκληρά και να έχω προσπαθήσει, δεν μπορώ να είμαι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαι, δηλαδή Έλληνας και μάλιστα περήφανος. Άλλωστε, ποια χώρα μπορεί να ισχυρισθεί πως έχει μεγαλύτερη κληρονομιά πολιτισμικού πλούτου από εμάς τους Έλληνες;»
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός Φίλιππος Τσιάρας λίγο πριν τη βράβευσή του
Η Μαρία Φουντουκοπούλου, ο π.Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα Tony Taquis, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε θέματα απόδημου Ελληνισμού Κώστας Βλάσης, η Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα Γεωργία Αθανασοπούλου και η Πρέσβειρα του Παναμά στην Ελλάδα Τζούλυ Λυμπεροπούλου
Η Σίσσυ Παπαγεωργίου, η Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα Γεωργία Αθανασοπούλου και η Πρέσβειρα του Παναμά στην Ελλάδα Τζούλυ Λυμπεροπούλου
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο διεθνούς φήμης εικαστικός Φίλιππος Τσιάρας, ο Πρόεδρος του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΥΑΤΕΙΡΑ» Γιώργος Παπαγιαννόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ Νικήτας
Ιφιγένεια Κατσαρίδου, Γεωργία Αθανασοπούλου, Μαριάνθη Καφετζή
Γεωργία Αθανασοπούλου, Σίσσυ Παπαγεωργίου(sissysworld)
Φίλιππος Τσιάρας, Άννα Γριμάνη
Σίσσυ Παπαγεωργίου, Ελένη Κωνσταντίνου
Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φ. Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σ. Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Αποδήμων του κόμματος κα Κατερίνα Αυξεντίου. Παρέστη μεταξύ άλλων και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί μία αφορμή να αναδείξουμε όχι μόνο την αξία και την σημασία της αλλά και την ίδια την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που ακατάπαυστα εργάζονται για την διαφύλαξη και την ανάδειξη ενός εκ των πολυτιμότερων θησαυρών του εθνικού μας πλούτου. Η ελληνική γλώσσα είναι το συνδετικό υλικό που ενώνει την παράδοση, την ιστορία, την θρησκεία και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα».
Μίλησαν και συμμετείχαν στο πάνελ κορυφαίοι ομιλητές, όπως: o Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο Καθ. Ιωάννης Κορίνθιος, Νεοελληνιστής στο Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Π. Ροϊλός, Καθ. Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Harvard, ο Καθ. Ιωαν. Καζάζης, Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Λ. Χριστόπουλος, Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καθ. Σ. Κάτσικας, Πρύτανης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δ. Αρκαδιανός, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, Καναδά.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν ταινίες animation μικρού μήκους, οι οποίες παρήχθησαν από το Τμήμα Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας του Παν/μίου Δυτ. Αττικής για τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», τον οποίο διοργάνωσε η ΓΓΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ.
Προβλήθηκαν επίσης ταινίες μαθητών της Ομογένειας που διακρίθηκαν στο πλαίσιο Διεθνών Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής και Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Συγκεκριμένα προβλήθηκαν οι ταινίες του 2019, “Je suis Grec” του Ελληνικού Λυκείου Βρυξελλών, «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή» και «Η ιστορία του Ζωγραφείου Λυκείου».
Στο φουαγιέ του Μεγάρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, φιλοξενήθηκε έκθεση έργων από τον διεθνή παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας «Κόσμος χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μου» στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας – Ρωσίας 2019-2020.
Στο φουαγιέ παρουσιάσθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Simon Fraser University – Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies.
Τα μουσικά διαλείμματα με θέμα «Μουσικές περιπλανήσεις στην ελληνική γλώσσα», όπως και το μουσικό πρόγραμμα που έκλεισε την εκδήλωση, επιμελήθηκαν σχήματα κλασικής και σύγχρονης μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.
Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω της υπηρεσίας «Δίαυλος» καθώς και από το Hellenic TV σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, όπου μόνον στο Λονδίνο περισσότεροι από 70.000 τηλεοπτικοί δέκτες παρακολούθησαν την εκδήλωση. Οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης διερμηνεύθηκε στη νοηματική γλώσσα από την κα Σοφία Ρομπόλη, προσφορά του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος.