Ο πρώτος Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ξύλινων Σκαφών «ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2020» θα πραγματοποιηθεί από τις 30/10 έως την 1/11/2020 στον θαλάσσιο χώρο, στο κέντρο του Φαληρικού Όρμου.
Για πρώτη φορά σχεδιάζεται η διεξαγωγή ενός επίσημου αγώνα με παραδοσιακά ξύλινα σκάφη και λέμβους στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους δημότες της πόλης μας να έρθουν σε επαφή και να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αυτά σκαριά.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και έχει την υποστήριξη της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Δήμου Καλλιθέας.

Την Παρασκευή 30/10/20 θα λάβει χώρα η εγγραφή των συμμετεχόντων πληρωμάτων, ενώ τις επόμενες 2 ημέρες,31/10 και 1/11, θα πραγματοποιηθούν οι ιστιοδρομίες και οι απονομές.

Οι κατηγορίες των αγώνων είναι οι εξής: α) Κλασικά σκάφη β) Σύγχρονα κλασικά σκάφη γ) Ελληνικά καΐκια & Παραδοσιακά καΐκια και δ) Λέμβοι & Dinghies.

Με ανοιχτά πανιά και φόντο το Φαληρικό Δέλτα θα πλεύσουν ελληνικά παραδοσιακά καΐκια, όπως το πέραμα «Παναγία Τήνου», σύγχρονα καΐκια, όπως η ιδιαίτερη «Αθηνά» με τα κινέζικα πανιά της, πανέμορφες λέμβοι, όπως η πολυταξιδεμένη «Χρυσοπηγή», καθώς και εντυπωσιακές Προσκοπικές φαλαινίδες, μαζί με διάφορα μοναδικά κλασικά και σύγχρονα ξύλινα ιστιοπλοϊκά.

  • H ρεγκάτα «ΩΚΕΑΝΙΔΑ», συμμετέχοντας στονπαγκόσμιο δίκτυο Sailors for the Sea”, δεσμεύεται να ακολουθήσει τις πλέον αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές, ώστε να ανακηρυχθεί μία από τις CLEANREGATTAS 2020 διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, τα πληρώματα και οι εθελοντές δεν θα χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης. Θα υπάρχει συγκεκριμένη πηγή πόσιμου νερού με ειδική σήμανση για τον ανεφοδιασμό των ατομικών παγουριών, τα οποία θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.

*Το Sailors for the Sea Powered by Oceana είναι ο μόνος οργανισμός διατήρησης των ωκεανών στον κόσμο που ασχολείται, εκπαιδεύει και ενεργοποιεί την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία για την αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μέσω τουπρογράμματος BlueCycle,  ένα πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας,  θα εγκατασταθούν στον χώρο της Ναυταθλητικής Μαρίνας Καλλιθέας ειδικοί σταθμοίσυλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί με την ευγενική χορηγία τωνSaronic Ferries, Hermes Yachting και Eumaria. Πρόκειται για εταιρείες που στηρίζουν συστηματικά δράσεις και πρακτικές που έχουν ως στόχο τη βιωσιμότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε την Salty Bags για τις τσάντες από ιστιοπλοϊκά πανιά, καθώς και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκηγια τις αφίσες παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών, τα οποία θα διανεμηθούν ως αναμνηστικά δώρα στους κυβερνήτες των σκαφών που θα συμμετέχουν στον αγώνα.

Φιλοδοξούμε η «ΩΚΕΑΝΙΔΑ» να αποτελέσει άλλη μια γιορτή του ναυταθλητισμού  και της ξυλοναυπηγικής τέχνης· ένα σημαντικό κίνητρο να εμπνεύσει η ναυτική μας παράδοση τη σύγχρονη πρόκληση του «ευ αγωνίζεσθαι».

Στον αγώνα θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικά με την Covid-19, που έχουν εκδοθεί από τη Γ.Γ.Α. και την οικεία Ομοσπονδία.

Διοργάνωση: Ναυταθλητικός Όμιλος 78

Αιγίδα: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής | Περιφέρεια Αττικής | Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

Χορηγοί: ΊδρυμαΜαρία Τσάκος’ | Saronic Ferries| Hermes Yachting| Eumaria

Υποστηρικτές: Blue Cycle | Salty Bags | Zoumboulakis Galleries | Ελληνικός ΕρυθρόςΣταυρός | Violins productions| Meltemi Yacht Rigging | ENAK | Beyond Leisure | Ναυταθλητική Μαρίνα του Δήμου Καλλιθέας