Στα χέρια της αγαπημένης του συζύγου Χρυσάνθης στον Ευαγγελισμό άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 χρονών ο θρύλος του εφοπλισμού καπετάν Παναγιώτης Λαιμός, σκορπίζοντας  θλίψη στον εφοπλιστικό -και όχι μόνο- κόσμο.

Ο Παναγιώτης Λαιμός υπέφερε από πολλαπλά θέματα υγείας τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο και νοσηλευόταν σε διάφορα νοσοκομεία των Αθηνών, ενώ τις τελευταίες 45 ημέρες η κατάσταση υγείας του είχε επιδεινωθεί και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική του Ευαγγελισμού σε άσχημη κατάσταση. Στο πλευρό του ήταν συνεχώς νυχθημερόν στην εντατική  μέχρι και την τελευταία στιγμή η σύζυγός του Χρυσάνθη, η οποία στάθηκε βράχος δίπλα του στα τελευταία του, όπως και σε όλη την πορεία της πολυετούς κοινής τους ζωής.

Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή σε πολύ στενό κύκλο 20 ατόμων στο Α Νεκροταφείο, όπου παρευρέθηκαν οι 2 κόρες του εφοπλιστή από τον πρώτο του γάμο,(η μία βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα, η δεύτερη ήρθε στην Ελλάδα και πρόλαβε να δει τον πατέρα της λίγο πριν εκπνεύσει), τα παιδιά της Χρυσάνθης από τον προηγούμενο γάμο της Δημήτρης και Παύλος Χορν, μέλη της οικογένειας Χατζηπατέρα, η αδερφή της Χρυσάνθης Ντόροθυ Κρητικού και λίγοι ακόμα στενοί συγγενείς.

Ο εφοπλιστής που πέθανε αφήνοντας την προσωπική του χρυσή σφραγίδα σε μια ολόκληρη περίοδο του εφοπλισμού, είχε καταγωγή από τις Οινούσσες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ζούσε συνεχώς τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο, δεδομένου ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει, ενώ υπήρχε η βούληση να επιστρέψει στο Λονδίνο αν και όταν βελτιωνόταν η υγεία του, πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη…

Η οικογένεια Λαιμού είναι μία από τις πλέον πολυπληθείς του ελληνικού εφοπλισμού. Η ενασχόλησή της με τη ναυτιλία ξεκινάει το 1905 με την απόκτηση του ατμόπλοιου «Μαριέττα Ράλλη» από κοινού με τις οικογένειες Πατέρα και Χατζηπατέρα. Στη συνέχεια η οικογένεια χωρίστηκε σε τέσσερις κλάδους: του Κωνσταντή Μιχαήλ Λαιμού, του Χρήστου Μιχαήλ Λαιμού, του Αντωνίου Γ. Λαιμού (Παπαλαιμού) και του Ιωάννη Κωνσταντή Λαιμού.

Ο επιφανής άνδρας της ναυτιλίας ήταν προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, του πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ και άλλων εστεμμένων. Αξίζει να αναφερθεί πως το ζεύγος Λαιμού   είχε φιλοξενήσει  την πριγκίπισσα Νταϊάνα  πολλές φορές στο σπίτι του στην αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου Belgravia. Ακόμη, με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ο Παναγιώτης και η Χρυσάνθη Λαιμού είχαν έρθει και μαζί στην Ελλάδα και είχαν κάνει διακοπές στο Αιγαίο με τη θαλαμηγό «Στροβίλη».

Ο Κάρολος μάλιστα θέλοντας να  βοηθήσει την Χρυσάνθη σε ένα φιλανθρωπικό gala που είχε οργανώσει κατά το παρελθόν, της είχε παραχωρήσει το παλάτι «St James Palace», στο οποίο παρευρέθηκε όλη η αφρόκρεμα του Λονδίνου και της Ελλάδας. Σε εκείνο το γκαλά, μάλιστα, το οποίο είχε τον τίτλο «Βραδιά όπερας», είχαν τραγουδήσει ο Μάριος Φραγκούλης και η Μαρινέλλα.

Ο Παναγιώτης Λαιμός με την σύζυγό του, Χρυσάνθη, ήταν άλλωστε ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες προσκεκλημένους στον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον το 2011.

Στην κατοικία του ζεύγους Λαιμού στο Knightsbridge του Λονδίνου, δίνονταν συχνά επίσημα δείπνα και δεξιώσεις.


Ο Παναγιώτης και η Χρυσάνθη Λαιμού βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο όσους ομογενείς είχαν την ανάγκη τους στο Λονδίνο, γεγονός που όλοι στην ελληνική κοινότητα το γνωρίζουν και το εκτιμούν.

Μάλιστα για την επίτευξη των φιλανθρωπικών της στόχων το 1993 η Χρυσάνθη Λαιμού,  η οποία ήταν ήδη ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή για την δράση της τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και στον κόσμο των ευγενών, ίδρυσε τον σύλλογο «Life Action Trust», στον οποίο προεδρεύει, ο οποίος  απευθύνεται στην αφρόκρεμα του Λονδίνου και την παροτρύνει να προσφέρει εμπράκτως για να στηρίξει τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, προσέφεροντας υποτροφίες σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες, σπουδαστές της κλασικής μουσικής στο Λονδίνο, καθώς και σε νέους που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Η κα Λαιμού, διοργάνωνε φιλανθρωπικά γκαλά για τον σκοπό αυτό, όπως και για τα προγράμματα του Ιδρύματος του πρίγκιπα Καρόλου, με καλεσμένες δημοφιλείς Ελληνίδες τραγουδίστριες όπως η Μαρινέλλα και η Αννα Βίσση.

Χαρακτηριστικό είναι το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο αείμνηστος Παναγιώτης Λαιμός  στη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε η σύζυγός του Χρυσάνθη στο Royal Opera House του Κόβεντ Γκάρντεν  στον ρυθμό του τραγουδιού που τραγουδούσε η Αννα Βίσση!

Ο Παναγιώτης Λαιμός που χαρακτηριζόταν  για το ήθος του, το θάρρος του, την ευγένεια και την αισιοδοξία του, μετά από πρόσφατες «τρικυμίες» που τον βρήκαν στη ζωή του, βρέθηκε αντιμέτωπος την περασμένη Τρίτη με την πιο μεγάλη «φουρτούνα», που δεν κατάφερε δυστυχώς να αντιμετωπίσει, αφήνοντας τεράστια θλίψη και ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο της ναυτιλίας, στα παιδιά του και στη γυναίκα της ζωής του που στάθηκε δίπλα του, όπως κοινώς ομολογείται «κερί αναμμένο» σε όλη του τη ζωή…

Μετά την φουρτούνα όμως έρχεται η γαλήνη και η ανάπαυση…

Καλό ταξίδι στο φως και καλό Παράδεισο να έχει…