ΕΡΩΣ-ΗΡΩΣ Ρήματα κι Επιρρήματα στη Ρίμα των Ερώτων Συναυλία-αφιέρωμα στο βερισμό: Mascagni, Puccini, Giordano, Catalani, Cilea στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την Πέμπτη 17 Μαίου 2018.
Βερισμός στη μουσική… Η αισθητική η οποία, από το τέλος του 19ου αιώνα, προβάλλει θέματα της καθημερινής κοινωνικής ζωής, με έμφαση στον ρεαλισμό και τα πάθη απλών ανθρώπων. Ο όρος προέρχεται από την ιταλική λέξη verismo (ωμός ρεαλισμός, λατινικά: ‘veritas’) που σταδιακά πήρε την έννοια του ρεαλισμού/πραγματισμού. Από την άποψη των θεμάτων οι βεριστικές όπερες δεν επικεντρώνονται σε θεούς, μυθολογικές μορφές ή σε βασιλιάδες και βασίλισσες αλλά γενικότερα, στο σύγχρονο άνδρα και τη γυναίκα και στα προβλήματά τους, φυλετικής, ρομαντικής ή και βίαιης φύσης.
 
 
 
Δημήτρης Γιάκας
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη της Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του μουσικού διευθυντού της Kent Nagano. Παράλληλα, εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
 
Δημήτρης Σιγαλός (τενόρος)
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο (τάξη B. Γιαννουλάκου) και Masterclass με την υψίφωνο, Μάρθα Αράπη. Από το 1995 συνεργάζεται με την ΕΛΣ. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε όπερες όπως, μάσκα του κόκκινου, Μαχαγκόνι, Πολιορκία της Κορίνθου, Αριάδνη στη Νάξο, Αντρέα Σενιέ, Μάκβεθ
 
 
Τζίνα Φωτεινοπούλου (υψίφωνος)
 
Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί, τάξη κ. Κικής Μορφονιού) και παραστατικές τέχνες (μουσική-υποκριτική-χορό/ΒΑ Honors in Performing Arts) σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του Λονδίνου. Επίσης είναι πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες και μικρότερα μουσικά σύνολα παρουσιάζοντας ρεσιτάλ σε θέατρα και μουσικές σκηνές εντός και εκτός Ελλάδας (ΜΜΑ, ΜΜΘ, Ηρώδειο, Επίδαυρο, Kennedy Center Ουάσιγκτον κ.α.). Από το 2002 ως σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών. Το Μάιο 2017 πρωταγωνίστησε ως Μουζέττα (Boheme, G.Puccini) στην όπερα της πόλης Πέρμ (Ρωσία) υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή και σε σκηνοθεσία Philipp Himmelmann. Ερμήνευσε τον ύμνο των Special Olympics στην τελετή έναρξης των αγώνων (2004) και ηχογράφησε το CD «Χρώματα του ανέμου» για τους σκοπούς των Special Olympics Hellas. Πρωταγωνίστησε στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου (2006), στα εγκαίνια του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά (2013), στην τελετή λήξης της έκθεσης «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» (2014), στην τελετή αναβίωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2013) και στην ιστορικής σημασίας συναυλία «Όλη η Ελλάδα για το Μίκη» που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν και παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος διηύθυνε μέρος της συναυλίας(Παναθηναϊκό Στάδιο, Ιούνιος 2017). Το 2008 ίδρυσε το «Στέκι μελέτης-μόρφωσης-πολιτισμού» στη Νέα Σμύρνη και την παιδική χορωδία «Ευμέλεια».
 
 
Τιμές εισιτηρίων: 20,15, 10 € Ώρα: 20:30 Πληροφορίες: ‪210-3611206‬ ΙΔΡΥΜΑ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 106 71 Αθήνα