Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και θέτοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δράσεών του, το International Foundation for Greece (IFG) προβαίνει σε μία καλλιτεχνική κίνηση προώθησης μίας σειράς φωτογραφικών έργων του Επίτιμου Προέδρου του Ιδρύματος, Νίκου Αλιάγα, εμπνευσμένα από την Ελλάδα. Τα έργα διατίθενται κατά αποκλειστικότητα από τον ίδιο για τους κοινωφελείς σκοπούς του Ιδρύματος μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας – γκαλερί του οίκου Τέχνης |’n Art| www.n-art.org .  


Πρόκειται για μία από κοινού πρωτοβουλία της Ιδρύτριας και Προέδρου του International Foundation for Greece (IFG), Ασπασίας Λεβέντη, και του Επίτιμου Προέδρου του Ιδρύματος, Νίκου Αλιάγα.


Η Πρόεδρος του International Foundation for Greece (IFG), Ασπασία Λεβέντη και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκος Αλιάγας.

 

Γεννημένος στο Παρίσι από Έλληνες γονείς με καταγωγή από το Μεσολόγγι και τη Λευκάδα, ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος, πολυτάλαντος και πολυσχιδής Νίκος Αλιάγας, πέραν της επιτυχημένης καριέρας του ως καταξιωμένου δημοσιογράφου και τηλεοπτικού – ραδιοφωνικού παρουσιαστή, χαράζει μία εξίσου διεθνή λαμπρή καλλιτεχνική πορεία και δράση ως καλλιτέχνης-φωτογράφος.

Το αυθεντικό πάθος του για τη φωτογραφία αναπτύχθηκε από την πολύ νεανική του ηλικία, ενώ στις αρχές του 2000 επήλθε η επανασύνδεση του με αυτήν την οικεία για τον ίδιο καλλιτεχνική έκφραση με την οποία, μέχρι και σήμερα, καταπιάνεται με ιδιαίτερο ζήλο και διεθνή αναγνώριση, για ακόμη μία φορά.

Όπως στις εκπομπές του έχουν φιλοξενηθεί πλήθος ηγετικών προσωπικοτήτων, τηλεοπτικών, κινηματογραφικών και μουσικών ειδώλων, συγγραφέων, σκηνοθετών και πολιτικών (αναφέρονται ενδεικτικά τα ονόματα των: Angelina Jolie, Meryl Streep, Sting, Dustin Hoffman, Paulo Coelho, Pedro Almodóvar, Brad Pitt, Robert Redford, Jean Reno, Carla Bruni, Nicole Kidman, Robert De Niro, John Travolta, Valéry Giscard d’Estaing, Konstantinos Stephanopoulos, Nicolas Sarkozy, Yasser Arafat, Madeleine Albright, Μελίνα Μερκούρη, κ.ά.) αντίστοιχα, για τον φακό του έχουν ποζάρει τα πιο διάσημα αστέρια της showbiz, μεταξύ των οποίων οι Dustin Hoffman, Claudia Cardinale, Jane Fonda, Robert Redford, Shakira, Monica Belucci, κ.ά.

Μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα ενώ συμμετέχει σε πολυάριθμες σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις.

Ορόσημο αποτελεί η ανακήρυξή του, πρόσφατα, ως Πρέσβη της 10ης κατά σειρά καμπάνιας ‘All patrons!’ που διοργάνωσε το Μουσείο του Λούβρου με απώτερο σκοπό την απόκτηση του Ρωμαϊκού αγάλματος του Απόλλωνα του Κιθαρωδού (Πομπηία, 1ος αιώνας μ.Χ.) και η επιλογή του Νίκου Αλιάγα ως αποκλειστικού καλλιτέχνη-φωτογράφου για την απεικόνιση του γλυπτού, με τις μοναδικές λήψεις του να ενισχύουν εντυπωσιακά την καμπάνια του Μουσείου.
 Επιπλέον, αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε η διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας του στον οίκο Christie’s στο Παρίσι, με τίτλο Kalos kagathos, όπου και πραγματοποιήθηκε, σε ειδική εκδήλωση, δημοπρασία με τα φωτογραφικά έργα του, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στην Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και περιχώρων.


 

 

 Προτιμά, ως επί το πλείστον, τον δυναμισμό που εκπέμπει το ασπρόμαυρο φωτογραφικό αποτέλεσμα και αποτυπώνει με έμφαση το πέρασμα και τη δοκιμασία του χρόνου, L’épreuve du temps, όπως καταγράφονται στο ανθρώπινο σώμα (χέρια, πρόσωπο) αλλά και τη φύση. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα θέματά του από το οποίο προέκυψε και το ομότιτλο βιβλίο του από τις εκδόσεις  La Martinière, το 2018.
Περαιτέρω, είναι ευρέως γνωστή η μεγάλη περηφάνεια που διακατέχει τον Νίκο Αλιάγα για την ελληνική καταγωγή του. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του προβάλλει ανελλιπώς την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό στον γαλλόφωνο αλλά και διεθνή κόσμο μέσα από τις εκπομπές του και το δυναμικό προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί μοιράζεται πια με το κοινό του και το πλούσιο φωτογραφικό του έργο, μεγάλο μέρος του οποίου αποπνέει έντονα το ελληνικό στοιχείο σε όλες του τις εκφάνσεις, εισπράττοντας τον θαυμασμό και την αποδοχή του.
Με γνώμονα, λοιπόν, τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική προσφορά, και με αφετηρία τον κοινωφελή σκοπό, σε συνδυασμό με τους επιμέρους πολιτιστικούς στόχους του International Foundation for Greece (IFG), η ιδιαίτερη αυτή κίνηση διάθεσης των έργων με ελληνικά θέματα του Νίκου Αλιάγα προσβλέπει σε μία γόνιμη σύγκλιση ανάμεσα στην καλλιτεχνική έκφραση και τη βιούμενη πραγματικότητα μία κίνηση εφορμώμενη από την πίστη σε ανθρωπιστικά ιδεώδη και ιδανικά, και αξίες κοινωνικής προσφοράς …εκείνες που θέτουν την ανθρώπινη ευτυχία στο κέντρο των σκέψεων και των στόχων μας…”, όπως αναφέρει η ίδια η Πρόεδρός του, Ασπασία Λεβέντη.  


Η Πρόεδρος του International Foundation for Greece (IFG), Ασπασία Λεβέντη

 

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος  ο ίδιος σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και με προσωπική έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, ο Νίκος Αλιάγας προσφέρει μαζί με το IFG όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων του, στους σκοπούς του Ιδρύματος συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, την αγορά ειδικού ιατρικού εξοπλισμού και ασθενοφόρων, την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για σχολεία και ευαγή ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, την κάλυψη του κόστους για τη διάγνωση και θεραπεία γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, τη χορήγηση υποτροφιών, καθώς και την υλοποίηση του πολιτιστικού στόχου και μεγαλειώδους οράματος του International Foundation for Greece (IFG) αναφορικά με την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Δήλου.

Το International Foundation for Greece (IFG) ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη με κοινωφελή χαρακτήρα. Βασικοί στόχοι του είναι η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, οι συνέργειες με διεθνείς προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών και η κοινωνική προσφορά.
Παράλληλα έχει θεσπίσει τα βραβεία IFG AWARDS τα οποία αφορούν στην αναγνώριση και βράβευση διακεκριμένων εν ζωή Ελλήνων του εξωτερικού και σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) συνοδεύονται από έκδοση γραμματοσήμου με την απεικόνισή τους. Το 2013, ο Νίκος Αλιάγας τιμήθηκε με το IFG AWARD, στην κατηγορία Media, και εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ γραμματόσημο με τη μορφή του. Η απεικόνιση σε γραμματόσημο εν ζωή προσωπικοτήτων έγινε για πρώτη φορά το 2013 και συνεχίζεται έκτοτε αποκλειστικά για τους βραβευμένους με τα IFG AWARDS.

Συνεργός και αρωγός πάντα στη δράση του Ιδρύματος o διεθνούς εμβέλειας οίκος |’n Art|, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα τέχνης και λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ομίλου εταιρειών AFRICOΝ, επίσημου χορηγού του Ιδρύματος. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων της άρτια επιμελημένης συλλογής του οίκου |’n Art| ενισχύει τους σκοπούς του International Foundation for Greece (IFG).
Ο Οίκος Τέχνης |’n Art| προέβη συνειδητά, από την ίδρυσή του, σε ψηφιακή παρουσία και υπόσταση. Εντοπίζει και επενδύει στη συσχετιστική δυναμική μεταξύ Τέχνης και Διαδικτύου, οργανώνοντας ένα παράπλευρο πεδίο εποικοδομητικής διάδρασης, με τελικό αποδέκτη τον εκάστοτε επισκέπτη του κυβερνοχώρου, από τον απλό θεατή ως τον πιο απαιτητικό συλλέκτη, προάγοντας ένα διαπολιτισμικό διάλογο σε διεθνές επίπεδο.  
 Για το Ίδρυμα International Foundation for Greece (IFG) και τον οίκο |’n Art| την επιμέλεια των έργων του Νίκου Αλιάγα έχει αναλάβει η ιδρύτρια του οίκου, αρχαιολόγος, μουσειολόγος και επιμελήτρια, Νέλλη Φίλη, Υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος του IFG, σημείωμα της οποίας επισυνάπτεται.

 Πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση των φωτογραφικών έργων του Νίκου Αλιάγα, στα γραφεία του International Foundation for Greece (IFG) καθώς και την ιστοσελίδα του Ιδρύματος:

W: www.if-gr.org

Τ: +30 2111 987538

E: [email protected]

Ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας – γκαλερί του οίκου|’n Art|:

W: www.n-art.org

Τ: +30 2111981243

E: [email protected]