Η Συλλογική Έκθεση «Ιστορίες ανθεκτικότητας: Γυναικείες φωνές της Μέσης Ανατολής» παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά.

CHRISTIANA JABARA, RANIA KHOURY 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΜΑΪΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΡΟΖΜΑΡΙ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΕΤΗ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

Η έκθεση αποτέλεσε μια μοναδική συνεργασία της Christiana Jabara, επιμελήτριας και ιδρύτριας της μη κερδοσκοπικής ένωσης με έδρα το Λίβανο “FEMALE ARTISTS OF MIDDLE EAST” (FAME) και της κυρίας Dona Barakat, πρέσβειρας του Λιβάνου στην Αθήνα.
Στόχος της ήταν να παρουσιάσει και να διερευνήσει σε βάθος το εξαιρετικό έργο των σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής. Το εύρος των έργων της έκθεσης κάλυψε όλα τα είδη τέχνης: τη ζωγραφική, το κέντημα, το φιλμ, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Τα έργα άντλησαν τη θεματολογία τους από το φύλο, τη γυναικεία χειραφέτηση, τη μετανάστευση και τον πόλεμο.

ΡΟΖΜΑΡΙ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΡΟΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

MARIA CHERFAN, CECILIA HALLAK 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΒΡΙΔΗ, MARCIA PAPPOPOUDOS, RANIA KHOURY

Οι καλλιτέχνιδες, αρνούμενες στερεότυπα και περιορισμούς, εξέφρασαν ελεύθερα τις απόψεις τους για τη Μέση Ανατολή από μία απελευθερωμένη, θηλυκή σκοπιά, η οποία αποτέλεσε και τη δύναμή τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές αναδύθηκαν από μέρη που έχουν βιώσει συγκρούσεις με τις ετικέτες της πολιτικής, της θρησκείας, της φυλής και του φύλου τους και επιδίωξαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους μέσα από την τέχνη.

ΕΤΑ ΣΑΜΑΡΑ, CHRISTIANA JABARA, HALA KHOURY, ΖΕΤΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΝΔΡΗ, ΜΑΙΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΙΦΑ, ΛΑΝΑ ΔΑΥΙΔ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Κάθε καλλιτέχνιδα που είχε επιλεχθεί, αρνούμενη να ακολουθήσει τη συνηθισμένη πεπατημένη, παρουσίασε με το δικό της μοναδικό και ποιητικό τρόπο, έργα εντυπωσιακά όμορφα που είπαν τη ιστορία της κι αποκάλυψαν την προοπτική της, κάνοντας το αόρατο ορατό και ξαναγράφοντας την ιστορία από την αρχή.

Πώς διαμορφώθηκε η ταυτότητα από τα συνεχώς μεταβαλλόμενα μοτίβα μετανάστευσης και εκτοπισμού που μαστίζουν ολοένα και πιο συχνά τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής; Τόσο η παλιά όσο και η σημερινή κουλτούρα των καλλιτεχνών αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία έργων τέχνης,που παρά τη σκληρή τους ιστορία και προέλευση, δεν ήταν σκοτεινά και καταθλιπτικά. Παρουσίασαν τη σοβαρότητα του θέματός τους προσπερνώντας την απαισιοδοξία και την απόγνωση, εστιάζοντας στην ελπίδα και τη δημιουργικότητα. Ήταν το ταξίδι μια επιλεγμένη ελευθερία ή μια πράξη επιβίωσης για αυτές τις καλλιτέχνιδες; Η απάντηση βρίσκεται και στα δύο. Για ορισμένες ήταν μια επιβαλλόμενη επιλογή, για άλλες μια πράξη επιθυμίας. Ανεξάρτητα από αυτή τη διχοτομημένη πραγματικότητα, η συγκεκριμένη έκθεση αποτέλεσε μια ενωμένη απόδειξη ανθεκτικότητας εν μέσω μετακινήσεων και αντιξοοτήτων. Οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης προσαρμόστηκαν και άλλαξαν επηρεασμένες από το νέο περιβάλλον και πολιτισμό ή ενσωμάτωσαν το δικό τους σε αυτό, ώστε να συνυπάρχει στα έργα τέχνης που δημιουργούν; Πώς μπόρεσαν οι καλλιτέχνες να προκαλέσουν τις ήδη υπάρχουσες έννοιες της ταυτότητας ως πράξη αντίστασης; Πώς γίνεται κάποιος αυτό που είναι;


ΑΛΙΚΗ ΔΡΑΚΟΥΛΗ, ΝΤΙΝΑ ΚΟΜΗ, ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΙΟΥΛΙΑ ΟΡΑΤΙ, ΜΠΙΛΗ ΤΖΩΡΤΖΗ ΟΛΟΣΩΜΗ


ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΑΛΕΞΙΑ ΤΑΣΟΥΛΗ


ΖΑΝΕΤ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Αυτά τα ερωτήματα αποτέλεσαν το επίκεντρο του κινήτρου της έκθεσης: Παρείχαν αναγνώριση σε όσους αντιμετώπισαν τέτοια διλλήματα και επέλεξαν να επαναπροσδιορίσουν την ύπαρξή τους με αποφασιστικότητα και σθένος, ενεργώντας ως καθρέφτης της διασποράς σε όλο τον κόσμο.

Μέσω των έργων τους οι καλλιτέχνιδες προσκάλεσαν τον θεατή να εξετάσει όλες τις νέες προοπτικές στον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε αυτό το κοινωνικοπολιτικό κλίμα. Εξέτασαν το πώς μπορούμε να κερδίσουμε από τις ιστορίες τους, να τις μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και να αλλάξουμε τα υπάρχοντα στερεότυπα της ταυτότητας της Μέσης Ανατολής.


ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΙ ΜΠΙΛΥ ΣΤΡΑΓΑΛΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΡΑΤΣΟΥ, ΡΙΤΑ ΠΙΚΡΟΥ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΒΑΛΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΙΡΑΡΑΚΗ, ΣΙΣΣΥ ΦΕΙΔΑ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΣ

 

Σχετικά με την επιμελήτρια:

Η Christiana Jabara είναι μία ανεξάρτητη επιμελήτρια η οποία εκπαιδεύτηκε στο Sotheby’s του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει ως έδρα το Λονδίνο, τη Βηρυτό και την Αθήνα. Γεννημένη στο Λονδίνο από ιταλικής και ινδο-περσικής καταγωγής γονείς, εστιάζει στο θέμα της διατομεακής Ανατολικής και Δυτικής κουλτούρας και τον τρόπο που αντικατοπτρίζεται στον κόσμο της τέχνης. Στόχος της είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα στις γυναίκες καλλιτέχνες, οι οποίες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, και παράλληλα να εξετάσει τον αντίκτυπο της Μεσανατολικής τους ταυτότητας βάση επιλεγμένων συλλογών και εκθέσεων σε διεθνές επίπεδο. Η Jabara επιμένει και υποστηρίζει πως μέσα από την επιμέλεια και τη διαχείριση των έργων τέχνης, θα ακουστούν οι φωνές τους.

ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΡΟΖΜΑΡΙ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

CHRISTIANA JABARA, LARA JABARA


ΜΑΡΙΝΑ, ΑΝΟΥΣΚΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΦΑΗΛ

ΕΤΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΝΙΝΕΤΑ ΒΑΦΕΙΑ

JALLAD, MRS. KHAWLY, CHRISTIANA JABARA, MARY TUMA, HELEN ZUGHAIB


RANIA KHOURY, DONA BARAKAT, HELEN ZUGHAIB 

ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΙΦΑ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΝΔΡΗ

GUY MANOUKIAN, CHRISTIANA JABARA, MOUJALLY JABARA, RICHARD JABARA 

ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΛΑΝΑ ΔΑΥΙΔ, DONA BARAKAT

ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΛΛΙΤΣΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΦΕΤΣΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΒΡΙΔΗ


ΖΕΤΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ


ΣΙΣΣΥ ΦΕΙΔΑ, ΡΟΖΜΑΡΙ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΕΤΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΤΟΥ


ΟΛΓΑ ΚΑΡΑΒΕΡΒΕΡΗ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΔΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, ΡΟΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

MITRA ABEDI, MASSI NEDJAT, ΓΙΑΣΜΙΝ NEDJAT ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ, MASSU NEDJAT 

ΑΣΠΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΛΕΑΝΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΑΝΤΡΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, ΝΤΟΡΑ ΚΑΛΛΙΤΣΑΝΤΣΗ

 ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΟΥΞΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

 ΕΛΖΑ ΠΑΤΣΑΔΕΛΗ 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΒΑΝΑ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ


ΝΑΝΤΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΒΛΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΛΑΟΥΣ, ΦΑΝΗ ΒΟΥΓΑ

ΘΕΑΝΩ ΣΚΟΥΡΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΟΝΕΟΥ



ΠΗΓΗ: studio panoulis