Μας τιμά ιδιαίτερα να υπάρχουν Έλληνες που με τη δράση τους μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.


Ο κορυφαίος Έλληνας εταιρικός, τραπεζικός, κυβερνητικός,  νομικός, Δημήτρης Παρασκευάς

Μια τέτοια περίπτωση  είναι ο κορυφαίος Έλληνας εταιρικός, τραπεζικός, κυβερνητικός,  νομικός, Δημήτρης Παρασκευάς, για τον οποίο έγραψε πλέκοντας του το εγκώμιο πριν λίγες μέρες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης και ομολογώ πως βρήκα τη δράση του  πράγματι εντυπωσιακή!

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης

Συγκεκριμένα ο κύριος Χρυσουλάκης έγραψε πριν λίγο καιρό στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Η σημερινή μας Κυριακή αφιερώνεται σε έναν κορυφαίο έλληνα εταιρικό, τραπεζικό και κυβερνητικό νομικό, με αξεπέραστο ιστορικό σε διεθνείς επιχειρήσεις, έργα δημόσιας πολιτικής σε επίπεδο ηγεσίας κρατών-μελών της ΕΕ και παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης διαφόρων υπερεθνικών οργανισμών. Αναφέρομαι στον μοναδικό Δημήτρη Παρασκευά, ο οποίος, εκτός των παραπάνω, είναι ένας έμπειρος συλλέκτης και χορηγός εκθέσεων που διακρίνεται για το βαθύ του ενδιαφέρον και τη γνώση του για τις τέχνες. Ο Δημήτρης Παρασκευάς είναι επίσης ιδιαίτερα έμπειρος στο κομμάτι της συγκέντρωσης κεφαλαίων για μη κερδοσκοπικούς και κοινωφελείς οργανισμούς, καθώς και ειδικός σχολιαστής του οργανισμού Tier One media (BBC, Bloomberg, Reuters, κ.λπ.).

 

Αν και ο κατάλογος των δραστηριοτήτων του μοιάζει ατελείωτος τόσο όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον δημόσιο, θα ξεχωρίσω ορισμένες πτυχές που είναι άκρως εντυπωσιακές, ιδίως αν σκεφτεί κανείς από πόσο νέος έχει αρχίσει να διακρίνεται στο ανώτατο επίπεδο του δημόσιου βίου.

Ο Δημήτρης Παρασκευάς κατείχε τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικοποιήσεων επί μία επταετία, κατακτώντας τον τίτλο του «Σούπερ Πωλητή» από τους Financial Times, μια και σε αυτό το διάστημα, μπόρεσε μέσα από το έργο του να συγκεντρώσει περί τα 10 δις δολάρια για τη χώρα. Όμως κατάφερε και κάτι ακόμα, σημαντικότατο και πρωτόγνωρο για την εποχή: ήταν ο πρώτος Έλληνας που υπηρέτησε στη θέση ενώ είχαν περάσει τρεις διαφορετικές και αντιπολιτευτικές μεταξύ τους κυβερνήσεις, από το 1993 έως το 1999. Κατά την ίδια περίοδο συμμετείχε και στη συμβουλευτική ομάδα του ΟΟΣΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Λίγο πριν, είχε υπηρετήσει ως διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Και λίγο αργότερα – τριαντάρης πια – υπήρξε σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (2002), αλλά και της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, το 2004.

 

Είναι μέλος του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου (ΙΒΑ – International Bar Association) και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως σε διάφορα όργανα του ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Από το 2007 διευθύνει τη διεθνή Δικηγορική Εταιρεία «Παρασκευάς» (Paraskevas Law Firm) με περισσότερους από 300 διακεκριμένους πελάτες από όλον τον κόσμο, με εμπειρία διεθνών συναλλαγών και επίλυσης διαφορών άνω των 400 δις δολαρίων και μεταξύ των 10 ευρωπαϊκών εταιρειών που συμπεριελήφθησαν στις 50 πιο καινοτόμες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο σύμφωνα με τους Financial Times.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να επιμείνω στο γεγονός πως ο Δημήτρης Παρασκευάς είναι και ένας σύγχρονος ευεργέτης. Έχει συνεισφέρει οικονομικά στους αποδήμους Έλληνες του Παρισιού όταν το χρειάστηκαν, στον Δήμο Κηφισιάς όταν προσπάθησε να αναδείξει μια πλατεία με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και να ανεγείρει μνημείο στην ελληνική αντίσταση του Β΄ΠΠ. Συνεισέφερε και στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου στην ίδια περιοχή. Έχει ακόμα ευεργετήσει το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ενισχύοντας οικονομικά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και, διαδεχόμενος την Εθνική Τράπεζα, ανέλαβε να συνεχίσει εκείνος τη χορηγία του βραβείου Runciman – το ετήσιο αγγλο-ελληνικό βραβείο υψηλού κύρους για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την Ελλάδα ή τον ελληνικό πολιτισμό, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα (2017-2019). Έχει επίσης διατελέσει Αντιπρόεδρος της Lifeline – Hellas από το 2005 ως το 2011. Το 2012 υποστήριξε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του διάσημου έλληνα γλύπτη Κώστα Κουλεντιανού που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και που περιλάμβανε πολλά κομμάτια από τη συλλογή της οικογένειάς του.

Διοργάνωσε δύο συναυλίες στη μνήμη του πατέρα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συγκεντρώνοντας κεφάλαια για το Ίδρυμα Thorax  (Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός») που είχε συνιδρυθεί από την οικογένειά του και τον βραβευμένο με Νόμπελ Οδυσσέα Ελύτη. Και υπάρχει και συνέχεια.
Ο Δημήτρης συμμετείχε ως νέος εταίρος της βρετανικής και αυστραλιανής κυβέρνησης, της γνωστής αεροπορικής Qantas και του Rio Tinto στη χρηματοδότηση του προγράμματος υποτροφιών Charlie Perkins, το οποίο επέτρεψε στους πρώτους Αυστραλούς Αβορίγινους ή/και τους νησιώτες του Torres Straits να σπουδάσουν στο το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δώρισε επίσης έναν ολόκληρο όροφο (έχει το όνομα «Ηλίας Παρασκευάς» από τον πατέρα του) στο νέο ακαδημαϊκό κτίριο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) που εγκαινιάστηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ το 2008. Από το 2001 και εξής άρχισε να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα υποτροφιών Fulbright Paraskevas.

 

Αυτά για αρχή, αλλά και πολλά ακόμα μπορεί κανείς να παραθέσει για το έργο του αεικίνητου πνεύματος που ακούει στο όνομα Δημήτρης Παρασκευάς. Σημειώνω για το τέλος της σύντομης αυτής παρουσίασης πως ο κ. Παρασκευάς είναι επίσης ένας οξυδερκής παρατηρητής της σύγχρονης παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας, κάτι που μαρτυρούν τα άρθρα με τις βαθιές τοποθετήσεις που κατά καιρούς έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

Έλληνες σαν τον Δημήτρη Παρασκευά, είτε δρουν μέσα από την Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, μας αναπτερώνουν με τη στάση ζωής τους και τις επιτυχίες τους και μας κρατούν σε εγρήγορση με τις πάντοτε επίκαιρες πρωτοβουλίες τους προς όφελος του Ανθρώπου, της Τέχνης και της Επιστήμης. Τους ευχαριστούμε. Τον ευχαριστούμε.»