Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως γνωρίζουμε όλοι ο εχθρός είναι ύπουλος και χτυπάει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένους και ανθρώπους με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Άρα η μόνη ασπίδα που έχουμε για να προφυλαχθούμε από τον κορονοιό, εκτός από την καραντίνα και την πιστή τήρηση κανόνων υγιεινής, είναι και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με άφθονη ξεκούραση, ψυχική ηρεμία, ήπια γυμναστική και το κυριότερο μια σωστή διατροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνες, επισημαίνει η δρ. Οδύσσεια Κωνσταντούρα ιδρύτρια και Πρόεδρος του Odyc Haelth & beauty Medical Clinic


Η δρ. Οδύσσεια Κωνσταντούρα ιδρύτρια και Πρόεδρος του Odyc Haelth & beauty Medical Clinic

Θρεπτικά συστατικά ως ασπίδα του ανοσοποιητικού μας είναι:

1) Βιταμίνη C: Συμβολή στην ενεργοποίηση ιντερφερονών, μακροφάγων + λεμφοκυττάρων που αντιμετωπίζουν ξένους εισβολείς (λοιμωξιογόνα βακτήρια και ιούς).

Διατροφική  πηγή:

Πορτοκάλια, λεμόνια, πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες.

2) Σελήνιο: Ενσωμάτωση σε σεληνιοπρωτεΐνες (σημαντικά αντιοξειδωτικά ένζυμα), λειτουργώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής και ενισχύοντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Διατροφική Πηγή: Καρύδια Βραζιλίας, ζωικά προϊόντα (κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά).

3) Βιταμίνη D: Eυεργετική δράση σε καταστάσεις λοίμωξης.

Διατροφική πηγή: Λιπαρά ψάρια, αυγά, μανιτάρια

4) Κουρκουμίνη (σε συνδυασμό με πιπερίνη): Ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, έχοντας αντιβακτηριακή και αντιική δράση.

Διατροφική πηγή: Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι.

5) Συνένζυμο Q10: Αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και διεγείρει άμεσα το σχηματισμό αντισωμάτων + λευκών αιμοσφαιρίων.

Διατροφική πηγή: Κρέας, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί.

6) Πολυφαινόλες
Διατροφική πηγή: Πράσινο τσάι, μάτσα, κακάο, καφές, cranberries, raspberries, acai berries, μύρτιλα, σταφίδες.

7) Βιταμίνη Ε
Διατροφική πηγή: Ξηροί καρποί, σπόροι (chia, λιναρόσπορος)

8)Β-καροτένιο
Διατροφική πηγή: Καρότα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα.