Με αφορμή την επέτειο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών και Θαλασσίων Ατυχημάτων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και του Προέδρου του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, Παναγιώτη Πασχαλάκη.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των κοινών πρωτοβουλιών της  εφετινής χρονιάς, όσον αφορά την αύξηση της ασφάλειας στη θάλασσα και τη μείωση των πνιγμών και των ατυχημάτων.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, Παναγιώτης Πασχαλάκηs

Πιο συγκεκριμένα  συζητήθηκαν τα εξής:

-Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του Πληροφοριακού Συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας, που έχει αναπτύξει και δωρίσει το SafeWaterSports, με την ευγενική χορηγία της AlphaBank. 
Με την αναβάθμιση αυτή, οι έλεγχοι θα γίνονται με την χρήση φορητής συσκευής (tablet) και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα έχουν online πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, ενώ τυχόν παραβάσεις θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. 
-Η προμήθεια περισσοτέρων από 100 tablets,μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
-Η ενημερωτική καμπάνια για την ασφάλεια στη θάλασσα των ανθρώπων της 3ης ηλικίας, που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας, της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος, του Υπουργείου Υγείας και του SafeWaterSports.

-Οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται από πλευράς ΥΝΑΝΠ με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.

-Η δημιουργία του γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης – Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα», εντός της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των ανωτέρω κοινών δράσεων.

Γιάννης Πλακιωτάκης

Η Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη:

«Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των πνιγμών και των θαλασσίων ατυχημάτων. Πρόκειται για μια σημαντική υπενθύμιση που αποκτά ξεχωριστή αξία καθώς η πατρίδα μας έχει 15.147 χιλιόμετρα ακτογραμμής και πολύ μεγάλο αριθμό νησιών.
Ως λαός, έχουμε στενή επαφή με το υγρό στοιχείο με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο. Είναι, συνεπώς, αναγκαίο να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται ώστε να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η συνεργασία μας με τη SafeWaterSports.Ασφαλέστερες παραλίες και θάλασσες για όλες και όλους. 

Στο πλαίσιο αυτό όραμα του υπουργείου και της SafeWatersSports είναι η δημιουργία των καλύτερων δυνατών πρακτικών, ικανών να καταστούν πιλότος τόσο για την Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα».

Παναγιώτης Πασχαλάκης

Η Δήλωση Προέδρου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «SafeWaterSports», κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη:

«Η θέσπιση της σημερινής Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών και Θαλασσίων Ατυχημάτων είναι μέρος μια μεγάλης σειράς πρωτοβουλιών που ο Οργανισμός έχει αναπτύξει από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την χώρα μας πρωτοπόρο σε θέματα ασφάλειας στο νερό και τη θάλασσα».
Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω την καθοριστικής σημασίας υιοθέτηση των πρωτοβουλιών μας από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την άμεση ανταπόκριση του στις προσπάθειες μας».

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 από τον Παναγιώτη Πασχαλάκη με αφορμή τον θάνατο του 10χρονου γιού του όταν έκανε θαλάσσιο σπορ και έχει τους εξής βασικούς στόχους:

• την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο και ξένων επισκεπτών) για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων • την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας • την εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο την διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή.