Ήξερα πως πηγαίνοντας πρόσφατα στην Κρήτη δεν θα ήταν μόνο η εκδήλωση του παραρτήματος του ιστορικού σωματείου «Καλλιπάτειρα»που θα με ενθουσίαζε. Μόλις πάτησα το πόδι μου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» μια άλλη αύρα ζεστή και θετική με τύλιξε, λίγο πριν με τυλίξουν με τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία τους οι Κρητικοί! Παρ όλο που οι Κρητικοί είναι Ελληνάρες, η Κρήτη έχει ένα δικό της καθεστώς, μια δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα, το δικό της χρώμα! Αυτή η ζεστή ατμόσφαιρα και η θετική ενέργεια του κρητικού λαού, μπολιάζουν το αίμα σου και σε μεταφέρουν τόσο αλλού, ώστε να θέλεις αντί να μιλάς, να λες μαντινάδες, να θέλεις αντί για νερό να πίνεις ρακές και αντί να περπατάς να χορεύεις πεντοζάλη!
 
Με την Πρόεδρο της « Καλλιπάτειρας» Κατερίνα Παναγοπούλου και την δημοσιογράφο Εμυ Λιβανίου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου « Νίκος Καζαντζάκης»
 
Η ζεστή κρητική φιλοξενία ξεκίνησε με ένα πλούσιο γεύμα στο εστιατόριο « Κυριάκος», στο κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο περιελάμβανε μεγάλη ποικιλία από πεντανόστιμα φαγητά! Διάφορα είδη υπέροχων κρεάτων μαγειρεμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σταμναγκάθι τσιγαριστό σε ελαιόλαδο, μαραθόπιτα με μαλακό φύλλο, που εκτός από μάραθο είχε και φρέσκο κρεμμυδάκι και λάπαθα, γαμοπίλαφο, μπουμπουριστοί χοχλιοί στο τηγάνι, με αρκετό αλάτι και δεντρολίβανο, μια τρομερή κολοκυθο-πατατόπιτα από τα Χανιά, το γνωστό χανιώτικο μπουρέκι, με κολοκυθάκια, πατάτες και ξινομυζήθρα, διαφόρων ειδών λαχταριστές σαλάτες έδειχναν πως η ομορφιά των φαγητών της Κρήτης οφείλεται όχι μόνο στις μαγικές Κρητικές συνταγές, αλλά και στην αγνότητα των προϊόντων της, μια που η λεβεντομάνα Κρήτη βγάζει εκτός από λεβέντες, και τα πιο εκλεκτά, αγνά και εύγευστα προϊόντα!
Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση! Το 5άστερο Galaxy hotel Iraklio στο πιο κομβικό σημείο του Ηρακλείου, στη καρδιά της πόλης, εκτός από τα άνετα, πεντακάθαρα και καλόγουστα δωμάτιά του, το γρήγορο σερβις του και τη ζεστή φιλοξενία του φημίζεται και για την μεγάλη πισίνα του, μια που εντός του ξενοδοχείου βρίσκεται μια όαση στην καρδιά του Ηρακλείου, δηλαδή η μεγαλύτερη πισίνα στο Ηράκλειο 225m2, που περιβάλλεται από ξύλινο deck και από έναν εξωτικό και ειδυλλιακό περιβάλλοντα χώρο με κήπους, παρτέρια και εντυπωσιακούς φοίνικες!
 
Το 5στερο Galaxy hotel Iraklio με την εντυπωσιακή πισίνα !
 
Ίσα ίσα που πρόλαβα λίγο να αναπαυθώ στο δωμάτιο μου, πράγμα που ήταν αναγκαίο μετά το « Λουκούλειο» γεύμα και αμέσως μετά ξεκίνησα για το κτήμα Καλαθάκη, όπου είχε το Χριστουγεννιάτικο Δείπνο του το ΠΑΣΓ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ (παράρτημα Κρήτης), γεγονός που αποτελούσε άλλωστε και τον λόγο της επίσκεψης στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δοθούν τα χρήματα στο Σύλλογο Δικαίωμα στην ζωή, ενώ κατά την διάρκεια της βραδιάς βραβεύθηκαν η Τατιάνα Καββαδία ολυμπιονίκης Καλαθοσφαίρισης και η Εύα Σαβοιδάκη επιχειρηματίας.
 
Με την Ολυμπιονίκη Τατιάνα Καββαδία που βραβεύτηκε και την Πρόεδρο της « Καλλιπάτειρας» Κατερίνα Παναγοπούλου
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το «Ευ Αγωνίζεσθαι» και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με τον μεστό και ουσιαστικό της λόγο!
 
 Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η δραστήρια συντονίστρια του παραρτήματος « Καλλιπάτειρα» της Κρήτης Μαρία Αντωνακάκη, η οποία είχε μεριμνήσει τόσο για την άψογη διεξαγωγή της εκδήλωσης, όσο και της φιλοξενίας μας γενικότερα στο Ηρακλειο Κρήτης!
Την Κατερίνα Παναγοπούλου συνόδευαν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Καλλιπάτειρας» εκτός από εμένα, η Ιωάννα Καρυοφίλη, η Εμυ Λιβανίου και η Εβελίνα Δασκάλη.
 
 
 
Με την Κατερίνα Παναγοπούλου και τις Εβελίνα Δασκάλη, Τατιάνα Καββαδία, Μελανθία Καναβάκη, Μαρία Αντωνακάκη και Εμυ Λιβανίου
 
Με την Πρόεδρο των « Αμαρυλλίδων» Νίκη Παξιμαδάκη, το έτερο μέλος του ΔΣ Ιωάννα Καρυοφίλη και την σύζυγο του Δημάρχου Νέας Σμύρνης
 
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Δήμου Γόρτυνα, παρευρέθησαν φορείς από την τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καθώς και επιχειρηματίες του Ηρακλείου όπου και υποστήριξαν τον σκοπό της εκδήλωσης για να δοθούν τα χρήματα στο Σύλλογο Δικαίωμα στην ζωή. Η βραδιά περιείχε πλούσιο πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις.
 
Με τις Δήμητρα Φιλίππου, Εβελίνα Δασκάλη, Τατιάνα Καββαδία, Μαρία Μανουσακάκη , Κατερίνα Παναγοπούλου, Εμυ Λιβανίου
  
Η Κατερίνα Παναγοπούλου με την Μαρία Αντωνακάκη
 
Η Μαρία Αντωνακάκη με την συντονίστρια του παραρτήματος της « Καλλιπάτειρας» Πάτρας Μαρία Μανουσάκη
 
 
Ήταν πράγματι μια βραδιά αυθεντική, καθόλου στημένη, κεφάτη, ειλικρινής και αυθόρμητη, και αρκετά διαφορετική σε σχέση με την εκδήλωση που είχε κάνει πρόσφατα η Καλλιπάτειρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία με επίδειξη ρούχων του οίκου Oscar de la renta και υπό την μουσική υπόκρουση των υπέροχων Deevibes.
Έτσι αυτή την φορά αντί να παρελαύνουν μοντέλα με ρούχα του Oscar de la renta, παρήλασαν Κρητικοί χορευτές και χορεύτριες, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και χορεύοντας παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και ξεσήκωσαν στη κυριολεξία τον κόσμο που ανέβηκε στη πίστα και έσυρε τον χορό!
 
Και αντί να τραγουδούν οι ταλαντούχοι Deevibes, τα παλικάρια της Κρήτης απήγγειλαν υπέροχες μαντινάδες! Το πιο συγκινητικό δε από όλα, ήταν ότι διασκέδασαν, εκφράστηκαν αλλά και τραγούδησαν και τα παιδιά του Συλλόγου Δικαίωμα στην ζωή.
 
 
 Η Εβελίνα Δασκάλη με τον Ζάχο Κυριακάκη και τον χαμογελαστό Βαλάντη, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, ένα παιδί που έχει «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ».
 
Ήταν μια μέρα γεμάτη ψυχικές, ακουστικές, οπτικές και γαστρονομικές απολαύσεις! Την επόμενη μέρα μας την είχε αναλάβει ο φιλόξενος Δήμαρχος του Δήμου Γόρτινος Νίκος Σχοιναράκης, ο οποίος μας ξενάγησε στη Χαρουπιά στο χωριό Πρινια του Δήμου Γόρτυνας, ένα μέρος εντελώς παραδοσιακό, ατμοσφαιρικό και με πολλαπλούς γαστρονομικούς πειρασμούς! Η διαδρομή μέσα από την φύση ήταν πολύ ευχάριστη, και ακόμα πιο ευχάριστη ήταν η επίσκεψη στο πετρόχτιστο ζεστό ταβερνάκι, που φιλοξενούσε στα σπλάχνα του τον μεγάλο κορμό ενός δέντρου, ο οποίος στήριζε εν μέρει την στέγη του!Μια που γινόταν το « καζάνεμα», μια διαδικασία απόσταξης για την παραγωγή της ρακής του Δημάρχου υπήρχε σε πλήρη λειτουργία ένα ρακοκάζανο! Το ειδικό καζάνι που για αιώνες παράγει παραδοσιακά το ποτό σύμβολο του νησιού, την τσικουδιά ή αλλιώς και ρακή. Το ποτό που συνοδεύει καθημερινά αμέτρητες στιγμές χαράς, στεναχώριας και φυσικά όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις σε κάθε περιοχή της Κρήτης. Τα στράφυλλα ή τσίκουδα, δηλαδή τα πατημένα σταφύλια (φλούδια και σπόροι) που προορίζονται για την τσικουδιά, μετά το πάτημα φυλάσσονται για περίπου 40 μέρες σε βαρέλια όπου «βράζουν» και εκεί γίνεται η απαραίτητη φυσική ζύμωση. Όταν έρθει η ώρα της παραγωγής τσικουδιάς, μπαίνουν στο καζάνι μαζί με νερό. Από κάτω ανάβουν την φωτιά με ξύλα, όπου τα στράφυλλα αρχίζουν να ψιλοβράζουν. Η απόσταξη λοιπόν γινόταν μπροστά στα μάτια μας. Το καζάνι αρχισε να βράζει, το οινόπνευμα που έχουν τα στράφυλλα λόγω των υψηλών σακχάρων εξατμιζόταν και ο ατμός κυκλοφορούσε στο σωλήνα που ξεκινούσε από το καζάνι. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες. Ο ιδιοκτήτης της άδειας κατέχει και τον χώρο που φιλοξενείται το καζάνι. Παραδοσιακά οι άδειες μεταβιβάζονται από πατέρα σε γιο. Αν κάποιος βέβαια θέλει μπορεί να «πωλήσει» την άδεια καζανιού σε κάποιον χωριανό του καθώς στις μέρες μας η έκδοση άδειας καζανιού είναι περιορισμένη. «Προίκα» λοιπόν το ρακοκάζανο για τους Κρητικούς…
 
 
Το τραπέζι στα ρακοκάζανα μπορεί να ναι λιτό ή υπερβολικό! Στη δική μας περίπτωση ήταν (ευχάριστα) υπερβολικό!Τα κάρβουνα και η χόβολη της φωτιάς του καζανιού έδιναν την λύση είτε ως θέρμανση, είτε ως εστίες μαγειρέματος, όταν δεν χρησιμοποιείται ο ξυλόφουρνος. Πατάτες οφτές, δηλαδή ολόκληρες πατάτες με την φλούδα ψημένες στην καυτή στάχτη, απάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, άφθονο αντικρυστό (ψημένο αντίκρυ της φωτιάς) ντόπιο κατσίκι, γαμοπίλαφο με το ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό από γίδα, διάφορες παραδοσιακές, ξεχωριστες σαλάτες, ντάκος με τη ντομάτα και το παξιμάδι, πάνω από 20 λαχταριστά πιάτα πέρασαν από μπροστά μου και ο πειρασμός να δοκιμάσω τις λαχταριστές όλες αυτές τις ιδιαίτερες γεύσεις έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις μου …
Τις γευστικές απολαύσεις συνόδευσαν οι ακουστικές, όταν 3-4 Κρητικοί, ερασιτέχνες ταλαντούχοι μουσικοί, είπαν μαντινάδες και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, που κάλυπταν τους ήχους από τις μπαλωθιες κάποιων Κρητικών που εξασκούσαν έξω από το ταβερνάκι το παραδοσιακό, πατροπαράδοτο κρητικό «χόμπυ».
 
Ο Δήμαρχος Γόρτινος Νίκος Σχοιναράκης, την ώρα που μας περιποιείται.
 
 Είχαν περάσει στην ουσία μόνο 30 ώρες από τότε που φτάσαμε στο Ηράκλειο, όταν πήραμε το δρόμο της επιστροφής και όμως νόμιζα πως είχα μείνει στην Κρήτη αιώνες! Τόσες πολλές παραστάσεις, εμπειρίες, γεύσεις έντονες και ξεχωριστες, στο μυαλό, στη ψυχή και στον ουρανίσκο, στιγμές που τόσο με «μπόλιασαν», που θα κλείσω με μια αυτοσχέδια μαντινάδα: «Κρητικοπούλα θα γεννώ, Θα φύγω απ την Αθήνα Και όσοι με αναζητήσετε, θα ξαναέρθω σ´ ένα μήνα»!