Η Ελληνίδα εικαστικός Νίκη Μιχαηλίδουσυμμετέχει με 3 έργα της στη φετινή BIENNALE της Φλωρεντίαςπου πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 27 Οκτωβρίου 2019 στην περιοχή Fortezza da Basso της Φλωρεντίας.

Η Νίκη Μιχαηλίδου έχει ήδη διαγράψει πορεία στο εξωτερικό με πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και μια ξεχωριστή πρόταση των Γάλλων να είναι μόνιμο μέλος των Artistes indépendants στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων – Salon des indépendants που παρουσιάζεται στο GRAND PALAIS. Φέτος έργα της θα παρουσιαστούν, όχι μόνο στη BIENNALE της Φλωρεντίας αλλά και στη gallery VITTORIA της Ρώμης.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας.

  • Λίγα λόγια για τη BIENNALE της Φλωρεντίας:

    Η BIENNALE της Φλωρεντίαςείναι η σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στη Φλωρεντία (Ιταλία) και θεωρείται εξαιρετική βιτρίνα της διεθνούς παραγωγής σύγχρονης τέχνης.

    Κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιείται με ένα πρόγραμμα συνεργατικών εκδηλώσεων όπως συνέδρια, εκθέσεις, παραστάσεις, εργαστήρια και διαλέξεις. Όλα αυτά με σκοπό να προσφέρει στους καλλιτέχνες και στο κοινό της την ευκαιρία να ασχοληθούν με την τέχνη και τον πολιτισμό.

    Από την ίδρυσή της, η BIENNALE της Φλωρεντίας υπήρξε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και καινοτόμος «πλατφόρμα» για τη σύγχρονη τέχνη. Με τα χρόνια χιλιάδες καλλιτέχνες από περισσότερες από εκατό χώρες έχουν παρουσιάσει τα έργα τους.

    Σε κάθε έκδοση της BIENNALE της Φλωρεντίας, μια διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους μελετητές, ιστορικούς τέχνης και κριτικούς από διάφορες χώρες απονέμει το Βραβείο Lorenzo il Magnifico στους καλύτερους εκθέτες καλλιτέχνες ή νικητές που θα επιλεγούν μεταξύ των φιναλίστ για τα έργα τους, αντίστοιχα.

    Οι εκθέτες καλλιτέχνες συναγωνίζονται σε μια σειρά από κατηγορίες τέχνης, οι οποίες, στη XII έκδοση της Μπιενάλε της Φλωρεντίας, περιλαμβάνουν τη ζωγραφική, τα μικτά μέσα, τη γλυπτική, την κεραμική τέχνη, την τέχνη κλωστοϋφαντουργίας και ινών, τη ζωγραφική, την τέχνη κοσμημάτων, τη φωτογραφία, , Τέχνη βίντεο, Τέχνη εγκατάστασης και Τέχνη.

    Επιπλέον, τα βραβεία “Lifetime Achievement Lorenzo il Magnifico” απονέμονται σε άτομα και ιδρύματα που έχουν φτάσει σε κορυφαία καλλιτεχνικά επιτεύγματα ή έχουν διακριθεί για τη συμβολή τους στον πολιτισμό.

    Ο διαπολιτισμικός διάλογος μέσω της τέχνης είναι μία από τις βασικές αρχές που έχουν εμπνεύσει τη Μπιενάλε της Φλωρεντίας από την ίδρυσή της.

    Εξαιτίας αυτού, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας γίνονται ουσιαστικά πρεσβευτές της ανεκτικότητας και της ειρήνης καθώς μοιράζονται αυτές τις αξίες, καθώς και σεβασμό προς την ποικιλομορφία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτό ένα τέτοιο διαπολιτισμικό και διεπιστημονικό γεγονός.

    Η Μπιενάλε της Φλωρεντίας δεσμεύεται να συνειδητοποιήσει τη σημασία της τέχνης και του ρόλου των καλλιτεχνών στις κοινωνίες, αναβιώνοντας την ιστορία κι εξετάζοντας το παρόν για ένα βιώσιμο μέλλον δημιουργικότητας.