Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, που τιμάται την 21η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Κώστα Μπακογιάννη και την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Δέντρο της Ειρήνης» στο πάρκο Ριζάρη.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, HEDVA SER

Το γλυπτό αποτελεί προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην πόλη των Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του. Η εγκατάσταση του «Δέντρου της Ειρήνης» έγινε με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων «Athens Culture Net».

Παρούσα ήταν η δημιουργός του έργου, γλύπτρια Πρέσβυς Καλής Θελήσεως και Ειδική Εκπρόσωπος της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία κυρία Hedva Ser.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ HEDVA SER ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στα αποκαλυπτήρια του «Δέντρου της Ειρήνης» που δώρισε η «ΕΛΠΙΔΑ» και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην πόλη των Αθηνών. Μαριάννα για ακόμα μια φορά σε ευχαριστούμε για την προσφορά και την ευαισθησία σου, αλλά πάνω από όλα σε ευχαριστούμε για το συμβολισμό που εκπέμπουν όλα όσα κάνεις. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο αυτό που προσφέρεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνεις με αυτήν την προσφορά. Το «Δέντρο της Ειρήνης» έχει θέση σε αυτή την πόλη, σε αυτόν τον τόπο που ιστορικά έδωσε νόημα στην έννοια της ειρήνης. Η Hedva Ser αφήνει και εκείνη με αυτό το γλυπτό τη σφραγίδα της στην πόλη και την ευχαριστούμε θερμά» είπε, ανάμεσα σε άλλα, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι: «Το έργο αυτό το έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, μετά από 10 δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα. Το έργο αυτό θυμίζει την ανάγκη του «μαζί». Πραγματικά νιώθουμε ευγνωμοσύνη απέναντι στην οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ», όχι μόνο για την προσφορά αυτού του έργου, αλλά για όλα όσα έχουν κάνει. Εύχομαι το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» να εμπνεύσει και άλλους να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο».

ΜΑΙΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΑΤΣΑΚΗ

Ιδιαίτερα συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γλυπτού: «Πριν από 30 χρόνια, εδώ στην Πόλη των Αθηνών, ο Σύλλογός μας φύτεψε ένα μικρό κλαδί ελπίδας. Ελπίδας για τα παιδιά της χώρας μας που έπασχαν από καρκίνο και τις οικογένειές τους. Σήμερα, το κλαδί αυτό έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο δέντρο που καρποφόρησε και έδωσε ζωή σε χιλιάδες παιδιά τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, έχοντας χτίσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς με όχημα την υγεία. Με βαθειά τιμή και συγκίνηση και με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ προσφέρει ένα συμβολικό δώρο ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Αθηναίους και τις Αθηναίες και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό που αγκάλιασε το έργο μας. Αυτό το ξεχωριστό έργο τέχνης, που μιλά σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, το «Δέντρο της Ειρήνης», της διακεκριμένης γλύπτριας και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Hedva Ser, γίνεται από σήμερα σύμβολο του οράματος της ΕΛΠΙΔΑΣ για ένα κόσμο ειρήνης και συναδέλφωσης, έναν κόσμο αγάπης για τα παιδιά, διαλόγου και συνεργασίας των λαών. Ιδανικών που γεννήθηκαν στην Αθήνα και παραμένουν για τη χώρα μας αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς της.»

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΕΛΛΗΝΑ

Η δημιουργός του έργου ανέφερε πως: « Καθώς ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος θα πρέπει να επιστρέψουμε και να ενισχύσουμε κάποιες αξίες για να επικοινωνούμε καλύτερα, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να σεβόμαστε την ιστορία, τις ελπίδες και τα όνειρα του διπλανού μας. Ως καλλιτέχνης χρησιμοποιώ την τέχνη μου για να το επιτύχω αυτό. Η φιλοσοφία μου είναι ότι η τέχνη είναι ένα εργαλείο για να επιτύχουμε την ειρήνη. Το να προσπαθώ να φτιάξω έναν καλύτερο κόσμο υπήρξε πάντοτε κίνητρο για εμένα, και το γλυπτό αυτό συμβολίζει ακριβώς αυτό: την προσπάθεια για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».

ΙΝΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΔΕΛΛΑΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

Η κυρία Βαρδινογιάννη και κυρία Ser ανακοίνωσαν μάλιστα ότι προτίθενται να ξεκινήσουν μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία του «Δρόμου της Ειρήνης» σε ολόκληρο τον κόσμο, υπό την αιγίδα της UNESCO.

ΡΙΤΑ ΠΙΚΡΟΥ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, ΣΟΦΗ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΓΚΑ

Αμέσως μετά ακολούθησε γεύμα στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

ΑΛΙΝΑ ΜΙΝΕΤΤΑ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, η σύζυγός του κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, η Νάνα Μούσχουρη, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Θάνος Πλεύρης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Λιάνα Κανέλλη, o Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης καθώς και μέλη των ΔΣ των Συλλόγων ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΙΛΙΑΓΚΟΥΡΙΔΟΥ, ΕΜΙΛΥ ΒΑΦΕΙΑ, ΛΩΡΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΛΑΙΡΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

Στο πλαίσιο του γεύματος παρουσιάστηκε μάλιστα, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, ο Ύμνος του «Δέντρου της Ειρήνης», τον οποίο συνέθεσε ο Pierre Sebaoun και ερμήνευσε η διεθνής σοπράνο κυρία Αναστασία Ζαννή. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί, πως το γλυπτό «Το Δέντρο της Ειρήνης» κοσμεί κεντρικά σημεία πολλών πόλεων του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί σε πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους σε: Βερολίνο, Στρασβούργο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Μάλτα, Ανδόρρα, Μπακού. Το «Δέντρο της Ειρήνης» είναι παγκόσμιο σύμβολο κατανόησης μεταξύ των εθνών για την επίλυση συγκρούσεων και αποτελεί ένα από τα εμβλήματα ειρήνης για την UNESCO, το οποίο σε μικρογραφία, προσφέρεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και της ειρήνης παγκοσμίως.

ΛΟΛΑ ΝΤΑΪΦΑ, ΚΕΤΤΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΟΠΗ ΔΟΜΑΖΟΥ

Εμπνεόμενη από τα θαύματα της φύσης, η Hedva Ser δημιούργησε το μπρούντζινο γλυπτό, που ορθώνει τα κλαδιά του στο ουρανό, σαν ικεσία, για την αλληλοκατανόηση και ειρήνη.

ΣΟΦΙΑ ΧΗΝΙΑΔΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΓΑΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

HEDVA SER, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ, ΣΙΣΣΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΤΟΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ 

ΜΑΙΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΝΙΝΕΤΤΑ ΒΑΦΕΙΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΕΛΛΗΝΑ, ΣΟΦΗ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ, ΛΙΖΑ ΕΒΕΡΤ

ΑΣΠΑ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

ΝΙΝΕΤΤΑ ΒΑΦΕΙΑ, ΝΤΙΝΑ ΠΡΙΤΣΙΒΕΛΗ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ

ΜΙΝΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΛΥΡΑΚΗ

ΕΜΙΛΥ ΒΑΦΕΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΚΛΑΙΡΗ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΝΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΩΡΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, ΕΛΙΝΑ ΣΜΠΩΚΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΙΛΙΑΓΚΟΥΡΙΔΟΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ ΒΙΒΙΑΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΒΕΤΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

ΗΡΩ ΚΟΒΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΓΓΑ

ΠΗΓΗ: studio panoulis