Λένε πως ο Αγιος Φανούριος είναι ο Αγιος που φανερώνει τα κλεμμένα και τα χαμένα πράγματα, την καλή τύχη στον άνθρωπο, τον δρόμο τον καλό και πολλά άλλα. Για να φτιάξουμε λοιπόν την περιβόητη φανουρόπιτα, με τις «μαγικές»ιδιότητες χρησιμοποιούμε τα εξής υλικά:

* 1 ποτήρι λάδι( μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο)

* 375 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι

* 1 κιλό αλεύρι σκληρό

* 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

* 1 κουτάλακι του γλυκού σόδα

* 1 κουτάλακι του γλυκου κανέλα

* 1/2 κουτάλακι του γλυκού γαρύφαλλο

* 2 ποτήρια ζάχαρη διαλυμένη σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό

* 1 πρέζα αλάτι

1503743869-8270-950087275263478-1180092325-n.jpg

Αν θέλουμε προσθέτουμε 75 γραμμάρια σταφίδας και για το σερβίρισμα στο τέλος άχνη ζάχαρηs. Διαδικασία: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Ανακατεύουμε σε 1 μπολ και χτυπάμε την ζάχαρη, το σπορέλαιο και 250 γραμμάρια απο τον χυμό πορτοκαλιού. Στα υπόλοιπα 125 γραμμάρια χυμού πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και μαζί με την κανέλα και τα καρύδια τα ρίχνουμε ολα στο μπολ και τα ανακατεύουμε . Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι, ( αν θέλουμε ρίχνουμε και τις σταφίδες), και το βάζουμε σιγα σιγα στο μείγμα μας ανακατεύοντας το. Αν το ταψί δεν ειναι αντικολλητικό, λαδώνουμε και αλεύρωνουμε ένα ταψί ( όρθογωνιο η στρογγυλό), και ψήνουμε το μείγμα μας για 45 λεπτα περιπου ,το πολύ για 1 ώρα,και στα 40 λεπτά ελέγχουμε με μαχαίρι,αν και πόσο έχει ψηθεί. Ψήνουμε στουs 180 βαθμούς με αέρα η στους 160-170 βαθμούς με αντιστάσεις. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο ποτέ πριν το μισάωρο για να μην ” κάτσει” η πίτα. Μολιs τελειώσει το ψήσιμο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.

 1503743870-3629-950087521930120-2057221743-n.jpg

 Η φανουρόπιτα διαβάζεται στην εκκλησία στιs 26 Αυγούστου το απόγευμα ή ανήμερα του Αγίου Φανουρίου δηλαδή 27 Αυγούστου το πρωί στη λειτουργία. Στον ιερέα μαζί με την πίτα δίνεται χαρτί που αναγράφει “υπέρ Υγείας” και κατάλογο με τα ονόματα των μελών οικογένειας, φίλων κλπ αυτού που την έφτιαξε, ο οποίος  ζητά ευλογία του Κυρίου και ο οποίος βγάζοντάς την από τον φούρνο ζητά συγχώρεση για τη μάνα του Αγίου Φανουρίου, η οποία σύμφωνα με την παράδοση ήταν πόρνη και αμαρτωλή, ενώ τάζει και κάτι που θέλει να πραγματοποιηθεί. Κατόπιν, η πίτα μοιράζεται ώστε να πραγματοποιηθει το τάμα, σε άγνωστους, γνωστούς και φίλους ή σύμφωνα με τις κατά τόπους παραδόσεις σε 7 σπίτια που έχουν κάποια Μαρία. Αυτός που την τρώει λέει: “Θεός συγχωρέσει του αγίου Φανουρίου την μάνα”. Ο μέγιστοs συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αναφέρει χαρακτηριστικά στο διήγημά του “Γουτού Γουπατού” – : “Όσοι επικαλούνται τον Άγιο Φανούριον οφείλουν να λέγουν: Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την.” Οπως ανέφερα και πριν ο Αγιος φανερώνει τα κλεμμένα και τα χαμένα πράγματα, την καλή τύχη, τον δρόμο τον καλό και πολλά άλλα. Αρκεί ο αριθμός των υλικών της να είναι μονός(συνήθως 7 η 9),γιατί τότε μόνο λέγεται ότι κρατάει τις ”μαγικές της” ιδιότητες… Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στις εικόνες ο Αγιος Φανούριος κρατάει κερί αναμμένο και φωτίζει.

21148400_1950088088596730_1911656290_n.jpg

Σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Κύπρο, στη Φλώρινα και αλλού υπάρχει έντονα η παράδοση ότι ο Άγιος μπορεί να φανερώσει τον υποψήφιο μελλοντικό σύζυγο! Στην Σκιάθο, από όπου κατάγομαι, φανουρόπιτα τάζουν οι μελλοντικές ”πεθερέs”, για να φανερωθεί ο γαμπρός για την κόρη τους.

Τελικά όμως μήπως η μαγική συνταγή να βρούμε το ταίρι των ονείρων μας, υπάρχει… μόνο στα όνειρά μας; Εγώ πάντως νομίζω ότι η μαγική συνταγή ευτυχίας είναι να είστε οι εαυτοί σας,να ερωτεύεστε και ας πληγώνεστε στο τέλος και να ζείτε την κάθε στιγμή χωρίς όρια, με ένταση , χαρά και πάθος και χωρίς να χανετε το παρόν ,επειδή προσβλέπετε στο μέλλον και σε ένα “αίσιο τέλος”. Γιατί ”ουδέν μόνιμοτερον του προσωρινού” και γιατί “αίσιο τέλος ” είναι η κάθε στιγμή με την μοναδικότητα και το ανεπανάληπτο της…Υπαρχουν πράγματα που η ευτυχία τους δεν κρίνεται εκ του αποτελέσματος,αλλά εκ της ευχάριστης διαδρομής, για όσο και αν αυτή διαρκέσει… Καλή επιτυχία λοιπόν στη φανουρόπιτα και σε όλα τα υπόλοιπα!