Η ταλαντούχα εικαστικός Ιριάνα Κονδύλη έκανε ένα  εντυπωσιακό ξεκίνημα στο χώρο της ποιοτικής τέχνης με την ατομική έκθεσή της με τον τίτλο «Υφές και Μεταλλάξεις».

Η ταλαντούχα εικαστικός Ιριάνα Κονδύλη με την μητέρα της Χάρις Κονδύλη

Ηρθε στο χώρο της τέχνης για να μην περάσει απαρατήρητη και για να αφήσει τα λαμπρά αποτυπώματά της σε αυτό τον απαιτητικό χώρο, η νεαρή εικαστικός Ιριάνα Κονδύλη, για την οποία εικάζω πως όλοι θα μιλάμε σε λίγο καιρό και η οποία εγκαινίασε πρόσφατα στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, την πρώτη αναδρομική της έκθεση με δημιουργίες ζωγραφικής και γλυπτικών εγκαταστάσεων με τον τίτλο «Υφές και Μεταλλάξεις».


Χάρις Κονδύλη, Φάνυ Πάλλη Πετραλιά, Ιριάνα Κονδύλη, Ντόρα Πάλλη Πετραλιά


Η Ιριάνα Κονδύλη  μας ξενάγησε στα έργα της, εκ των οποίων τα πρώτα είχαν  το μουντό αποτύπωμα του θανάτου του πατέρα της Μανώλη Κονδύλη, ενώ στη συνέχεια όταν ο χρόνος απάλυνε τον πόνο, τα έργα της έγιναν ολοένα και πιο φωτεινά, πιο χαρούμενα, με μια παιχνιδιάρικη διάθεση που έβρισκε την έκφρασης της στην ευρηματική και ευφάνταστη μίξη ετερόκλητων υλικών, τα οποία στην τελική τους μορφή συνυπήρξαν σε απόλυτη αρμονία!


Χάρις Κονδύλη, Ασπασία Λεβέντη, Αννίτα Πατσουράκη

Η εμπνευσμένη εικαστικός εγκαινίασε  εγκαινίασε την πρώτη αναδρομική της έκθεση, με την μέγιστη ανταπόκριση του φιλότεχνου κοινού και διακεκριμένων προσωπικοτήτων της πολιτικής, της διπλωματίας, της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της τέχνης και των γραμμάτων!

 

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Φωτεινή Ουραουλίδου, Αννίτα Πατσουράκη

Η Αννίτα Πατσουράκη – ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, αναφέρει μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της έκθεσης (Εκδόσεις Νηρέας): «Η Ιριάνα Κονδύλη, δραστήρια, ευφάνταστη και πολυσχιδής, έχοντας ακολουθήσει εξαιρετικές σπουδές στην Αμερική, υιοθετεί αφειδώς μοντερνιστικές πρακτικές και έκδηλες επιρροές του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού…Αποτυπώνει με σύγχρονη ματιά γλυπτικές εγκαταστάσεις, γεωμετρικές φόρμες, τρισδιάστατες μορφές από χρηστικά υλικά και με ιδιότυπη περιγραφική δεξιότητα δημιουργεί ασυνήθιστες προσεγγίσεις και βρίσκει νέους μορφολογικούς δρόμους επεκτείνοντας τη δημιουργική της φαντασία»

Χάρις Κονδύλη, Αγγελική Αγγελίδη, Ιριάνα Κονδύλη, Αννίτα Πατσουράκη


Ρούλα Ντημπ, Χριστίνα Καρακίτσου, Μαρία Μάτσα, Νένια Βαμβακούρα

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΙΑΝΑ  ΚΟΝΔΥΛΗ:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Εικαστικός που εστιάζει κυρίως στη δημιουργία ανάγλυφων έργων και γλυπτών μιας συμβιωτικής σχέσης από ανακυκλώσιμα αντικείμενα, χρηστικά και συνηθισμένα υλικά. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της στο Mount Holyoke College συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις. To 2017 παρουσίασε την Ατομική της έκθεση με τίτλο «Υφή». Έχοντας αποφοιτήσει της απονεμήθηκε η Υποτροφία Dorothy M. Cogswell καθώς και το Βραβείο Leonard DeLonga. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της εκπαίδευσης (OPT) μαθήτευσε στον καταξιωμένο καλλιτέχνη Raymond Pettibon στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα παρακολούθησε στον Οίκο Christie’s το Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στο Τμήμα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης. Από το 2020 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με Ιδρύματα, Φορείς και Γκαλερί, όπως το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα της βρίσκονται σε Ιδιωτικές Συλλογές στην Αμερική και Ελλάδα.

Σάντυ Μπήτρου, Ηλιάνα Στέγγου

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Γκαλερί Ζουμπουλάκη – Σαντορίνη (2022)

ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, «The Greek Gift» (2021)

Βοηθός εγκατάστασης, Blind Adam «THE END. AFTER BEFORE», (2021)

ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, Kostis Velonis «199» (2020)

Προαιρετική Πρακτική Εκπαίδευση (OPT), Artist Raymond Pettibon, NY (2018-2019)

Christie’s Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, Τμήμα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Christie’s Auction House, 20 Rockefeller Plaza, NY (2018)

Βοηθός διδασκαλίας, Στούντιο Γλυπτικής, Mount Holyoke College, South Hadley, MA(2015-2018) ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΣΤΕ – ΣΦΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, Kara Walker «Figa» (2017)

Hydra School Projects, NEON, Δημήτριος Αντωνίτσης, «Poetry» (2013)

«Uber Bodies» (2014)

«Genuine Fake» (2015)

«Bibelot» (2016)


Ντέμυ Βερνίκου, Μαριάννα Βαλυράκη, Αρετή Στασινοπούλου, Μαρία Ορφανουδάκη

Έμυ Γκέκα, Μαρία Μάτσα

Άννα Αγγελοπούλου, Ηρώ Μουστάκα


Γεωργία Σιακαβάρα, Ρένα Φλεβαράκη, Μαρία Μάτσα

 

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Μάγια Γάκη

Βίκυ Παλαιολόγου, Ιριάνα Κονδύλη 

Μαρία Ορφανουδάκη

Ρούλα Ντημπ, Χριστίνα Καρακίτσου, Νερίνα Κιοσέογλου

Αννίτα Πατσουράκη, Λέμυ Κοντονή, Μέρω Κεσεσίογλου

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Φωτεινή Ουραουλίδου, Νίκος Ουραουλίδης

Έλενα Κουλαουζίδου, Χάρις Κονδύλη

Γεωργία Σιακαβάρα, Ρίτα Μωραϊτάκη, Αρετή Αγγελίδου Στασινοπούλου

Μέρω Κεσεσίογλου, Νίκη Παξιμαδάκη

Ασπασία Λεβέντη, Χάρις Κονδύλη

Ντόρα Πάλλη, Φάνυ Πάλλη Πετραλιά

Φωτεινή Ξυράφη, Ρένα Φλεβαράκη

Αγγελική Αγγελίδη, Αννίτα Πατσουράκη

Χάρης Χατζής, Έμυ Γκέκα


Ντέμυ Βερνίκου, Ηρώ Μουστάκα

Ιριάνα Κονδύλη, Ασπασία Λεβέντη

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Χάρις Κονδύλη

 

Χάρις Κονδύλη, Αννίτα Πατσουράκη  Ρένα Φλεβαράκη, Ιριάνα Κονδύλη, Έλενα Κουλαουζίδου

Η ταλαντούχα εικαστικός Ιριάνα Κονδύλη 

ΠΗΓΗ: Papadakis press, sissysworld