Με 100.000 Ευρώ βράβευσε χθες ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου τους 3 νικητές των βραβείων «Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece», έχοντας  ενισχύσει  τις νέες επιχειρήσεις της χώρας με το συνολικό ποσό των €1.130.000, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του ιστορικού Ciné Paris στην Πλάκα, του οποίου τα έσοδα από τα ενοίκια θα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece,  που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύει την εθνική οικονομία της Ελλάδας, που έλαβε χώρα στο κτίριο  του Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου, επί της οδού Κυδαθηναίων 22 στην  Πλάκα, διοργανώθηκε  για 14η χρονιά από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου, δημιουργό και ιδιοκτήτη των εμπορικών σημάτων easy και το  Stelios Philanthropic Foundation, που επιβράβευσε τις πιο αξιόλογες προσπάθειες στον χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με έπαθλα συνολικής αξίας €100.000!
Το έπαθλο των 100.000 Ευρώ μοιράστηκε σε 3 νικητές που διακρίθηκαν για τις ιδέες τους και των οποίων οι εταιρείες προέρχονται από το χώρο της “νέας οικονομίας” και αποτελούν εταιρείες που προσαρμόζονται  στην μεταβαλλόμενη τεχνολογία και τη χρησιμοποιούν για την επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων:

Το πρώτο βραβείο των 50.000 Ε πήρε η Dafni Bechtsi με την εταιρεία της « Cinobo »(μια νέα ελληνική συνδρομητική streaming πλατφόρμα που αναμένεται να συναγωνιστεί με το Netflix), το δεύτερο βραβείο των 30.000 Ευρώ πήρε ο Chris Tspunis  με την εταιρεία του «Financial Greeks» και το τρίτο βραβείο των 20.000 Ευρώ πήρε ο Giannis Xoxolis  με την εταιρεία του «Aithrio».

Οι 2 από τους 3 νικητές φέτος είχαν ξανακερδίσει τα συγκεκριμένα βραβεία.


Η νικήτρια Δάφνη Μπεχτσή  με την « Cinobo »
δίνει στο κοινό τη δυνατότητα πρόσβασης σε επιλεγμένες σινεφίλ ταινίες, βραβευμένες από μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Εξάλλου το Cinobo εγκαινίασε τμήμα διανομής που χορηγεί δικαιώματα ταινιών, παρέχοντας αποκλειστικό περιεχόμενο σε κινηματογράφους, τηλεόραση, εκδηλώσεις κλπ. Στόχος της Cinobo είναι να επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Εξάλλου, η Δάφνη Μπεχτσή,  της οποίας η οικογένεια που ασχολείται εδώ και χρόνια με τον κινηματογράφο έδωσε πρόσφατα πνοή στα θερινά Cine Αλεξάνδρα και Σινέ Φλερύ και στο χειμερινό Αλεξάνδρα Europa Cinemas, ήρθε σε συμφωνία με τον Στέλιο Χατζηιωάννου να επαναλειτουργήσει ανακαινισμένο από τον Μάιο του 2024, σε διαχείριση της οικογένειας Μπεχτσή και υπό την επιμέλεια του Cinobo, το ιστορικό θερινό σινεμά της Πλάκας, το Ciné Paris που ανήκει πλέον στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου και βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων 22 στην ταράτσα του Stelios Foundation Conference Hall! 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα έσοδα δε από τα ενοίκια του συγκεκριμένου εμβληματικού σινεμά θα διατίθενται σε φιλανθρωπικά σωματεία, όπως δήλωσε ο Στέλιος Χατζηιωάννου χθες κατά την απονομή των βραβείων!
Επιπρόσθετα κατά την απονομή των βραβείων ανακοινώθηκε και μία ακόμη affiliate συνεργασία μεταξύ του easycinema.gr/com.cy, μέλους του easygroup και του cinobo.com με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο με το easyCinema.com.cy.

Η  «Financial Greeks» του Chris Tspunis  είναι μια πρωτότυπη πλατφόρμα digital marketing για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής κουλτούρας στην Ελλάδα. Η εταιρεία εμφανίζεται σε όλα τα κορυφαία μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως YouTube, Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, κλπ, και μετρά περισσότερες από 3,5 εκατ. προβολές το μήνα. Η εταιρεία είναι η δεύτερη φορά που βραβεύεται,  αφού εκπροσωπεί περισσότερους από 250 χρηματοοικονομικούς δημιουργούς, έχει 40 διαφορετικούς συνεργάτες και χορηγούς, ενώ σταδιακά εισέρχεται  και σε άλλες αγορές!

Ο τρίτος βραθευθείς Γιάννης Χοχώλης βραβεύθηκε με το e-shop Aithrio.com, ένα διαδικτυακό κατάστημα (e-shop) ειδών σπιτιού, που προσφέρει ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις,  για τη διακόσμηση και τη λειτουργικότητα του σπιτιού.

Ο Στέλιος Χατζηϊωάννου στη σύντομη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα είναι πάντα στο πλευρό νέων επιχειρηματιών που θέλουν να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα, ότι φέτος έγιναν 46 αιτήσεις,  και ότι καμμιά από τις τρεις αυτές επιχειρήσεις δεν θα ήταν εφικτή πριν 10 χρόνια, καθώς όλες αποτελούν επιχειρήσεις “νέας οικονομίας” ενώ οι 2 από αυτές δεν θα ήταν υπαρκτές ούτε πριν από 3-4 χρόνια.

Στην απονομή των βραβείων ήταν στο πλευρό του, όπως πάντα, και η αδερφή του Στέλιου Χατζηιωάννου, η Κλέλια, γνωστή για την σημαντική φιλανθρωπική της δράση, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει χορηγήσει πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στο Ελληνικό Κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού καθώς και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως παλαιότερες πλημμύρες και πυρκαγιές και έχει κάνει πολλές άλλες πράξεις φιλανθρωπίας γενικότερα, συχνά αθόρυβες

Στην απονομή παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι και στενοί φίλοι και μέλη των οικογενειών των βραβευθέντων, καθώς και της οικογένειας του Στέλιου Χατζηιωάννου που είχε στο πλευρό του την σύζυγό του Όρλα, όπως η γνωστή για την σημαντική φιλανθρωπική της δράση Κλέλια Χατζηιωάννου με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Σκορίλα, η Ροζμαρί Χατζηιωάννου,  η Ντόρα Πάλλη Πετραλιά, η Ναλίτα Καρρέρ, η Γεωργία Σαμαρά, η Σίσσυ Παπαγεωργίου κ.ά


Σίσσυ Παπαγεωργίου, Στέλιος Χατζηιωάννου, Ναλίτα Καρρέρ

Ντόρα Πάλλη Πετραλιά, Εριέττα και Ροζμαρί Χατζηιωάννου

Ντόρα Πάλλη Πετραλιά, Κλέλια και Λουκάς Χατζηιωάννου, Κωνσταντίνος Σκορίλας


Σίσσυ Παπαγεωργίου, Γεωργία Σαμαρά, Κλέλια Χατζηιωάννου, Ντόρα Πάλλη Πετραλιά

 


Είναι η 14η χρονιά που, από το 2008 
και με μια μικρή παύση το 2020 και το 2021, διοργανώνεται αυτός ο σημαντικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που ενισχύει ουσιαστικά την εθνική οικονομία της Ελλάδας!
Τα 14α «ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2023» απευθύνονται αποκλειστικά σε νέες και νέους επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών (γεννηθέντες και γεννηθείσες το 1983 ή μετέπειτα). Οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν ιδρύσει ελληνική εταιρεία και ξεκινήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα τελευταία 5 χρόνια, συγκεντρώνοντας συνολικό τζίρο τουλάχιστον €20.000 το χρόνο. Η επιχείρησή τους πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 3 άτομα και ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 50% αυτής. Εάν οι ιδιοκτήτες είναι δύο, θα πρέπει να κατέχουν πάνω από το 80% της εταιρείας μεταξύ τους.
Νικητές και υποψήφιοι προηγούμενων ετών είναι ευπρόσδεκτοι και μπορούν να υποβάλουν εκ νέου συμμετοχή, ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία και εφόσον πληρούν όλα τα κριτήρια.
Με τη φετινή διοργάνωση, τα Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece έχουν ενισχύσει  τις νέες επιχειρήσεις της χώρας με το συνολικό ποσό των €1.130.000.
Στο πλαίσιο του θεσμού, έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί συνολικά 46 επιχειρήσεις.
Το 2022,  το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μάριος Κωνσταντινίδης ιδιοκτήτης του Paketto (https://www.pakketo.com), μία εταιρεία με είδη σπιτιού.
Τo 2019, το πρώτο βραβείο κέρδισε η HEMPOILSHOP (https://hempoilshop.gr/), εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα κλωστικής και βιομηχανικής κάνναβης, η οποία επιλέχθηκε από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου ώστε να δημιουργήσει, μαζί με την easyGroup, την online πλατφόρμα https://easyhemp.gr/.
Επίσης, το 2018 μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Ferryhopper (https://www.ferryhopper.com/), η πρωτοποριακή πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που μέσα από διάφορες λειτουργίες μετατρέπει τη διαδικασία online κράτησης ακτοπλοϊκού εισιτηρίου σε μια απλή και ευχάριστη εμπειρία. Το Ferryhopper επιλέχθηκε επίσης από τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και εντάχθηκε στο δυναμικό της easyGroup, δημιουργώντας τη νέα πλατφόρμα http://www.easyferry.com.
Τις προηγούμενες χρονιές, νικήτριες ανακηρύχθηκαν οι εταιρείες: insert websites ____ Melira Greek Honey https://www.melira.com.gr/ (2017), Sun of a Beach https://sunofabeach.com (2016), Sede https://sede.gr/ (2015), Ancient Greek Sandals https://www.ancient-greek-sandals.com (2014), Nanobionic https://nanobionic.com/ (2013), People for Business https://pfb-group.com/ (2012), Fereikos Helix www.fereikos.com (2011), Fasmetrics www.fasmetrics.com (2010), Zoo.gr www.zoo.gr(2009) και Simply Burgers www.simplyburgers.gr (2008).

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου υπήρξε ιδρυτικός πρόεδρος από το 1992 της Cymepa, μιας κυπριακής, μη κερδοσκοπικής ένωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Στα 39 του χρόνια (το 2006) έλαβε τον τίτλο του ιππότη (sir) από την Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα, ενώ έχει διατελέσει και Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πριγκιπάτο του Μονακό από το 2009!        
 O Sir Στέλιος  Χατζηιωάννου είναι Ιδρυτής της easyJet, στην οποία ακόμα αυτός και η οικογένειά του κρατούν ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών, δημιουργός και ιδιοκτήτης των εμπορικών σημάτων easy (easy family of brands – www.easygroup.com.gr, που συμπεριλαμβάνει και τις easyJet.com, easyHotel.com, easyCar.com, easyBoat.com and easyFerry.com κ.α.) και του μη κερδοσκοπικού «Stelios Philanthropic Foundation»,(«Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου»)!
Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου αποτελεί ένα αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό ίδρυμα που στοχεύει στη διοχέτευση πόρων, στην ενίσχυση και στην κινητοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μέχρι στιγμής η φιλανθρωπική δραστηριότητα του Στελιου Χατζηιωάννου έχει κινηθεί κυριως στους εξής άξονες:
– Το ετήσιο βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου για το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία και το Μονακό, το οποίο συνίσταται στην χορήγηση ενός σημαντικού ποσού που μοιραζονται νέες επιχειρησεις με ευρηματικοτητα, καινοτομίες και προοπτικές, που πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
-Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα «Φαγητό από καρδιάς», οπου μοιράζονται περισσότερα από 25.000 σνακ, σε 12 διαφορετικά σημεία σε Αθήνα και Κύπρο, σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, βοηθώντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζει δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί οτι σνακ έχει μοιράσει και ο Στέλιος Χατζηιωάννου προσωπικά ο ίδιος.
Το πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε το 2013, προσφέρει κάθε εργάσιμη ημέρα -χωρίς καμία διάκριση- σνακ σε ανθρώπους που εγγράφονται στο πρόγραμμα και προσέρχονται στα Κέντρα Διανομής. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι προσφέρεται φαγητό σε 200.000 άτομα το μήνα.
-Την χορήγηση υποτροφιών σε 3 άριστους μαθητές να φοιτήσουν σε σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου έχει φοιτήσει και ο ίδιος ο Στέλιος Χατζηιωάννου, (Γυμνάσιο Δούκα στην Αθήνα, London School of Economics και Cass City University of London στο Ηνωμένο Βασίλειο). 
-Την ενίσχυση της WWF μέσω του Stelios Environmental Centre in Pedoulas, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.               –Σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών, το Ίδρυμα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πληγέντων. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2018, το ίδρυμα προσέφερε €505.000 στους συγγενείς των θανόντων από τις φονικές πυρκαγιές της ίδιας χρονιάς στο Μάτι Αττικής.    
 
Υποστηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα των ατόμων με αναπηρία, προσφέροντας χρηματικά έπαθλα και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη κοινότητα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βραβείο λειτουργεί σε συνεργασία με το Leonard Cheshire, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στη βοήθεια των Ατόμων με Αναπηρία. Τα βραβεία απονέμονται σε άτομα με αναπηρία που έχουν ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση.
-Προωθεί την ειρήνη στο νησί της Κύπρου. Κάθε χρόνο το Ίδρυμα προσφέρει πολλά βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας ( τα «Stelios Bi-Communal Awards») σε δικοινοτικές ομάδες, αποτελούμενες από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που συνεργάζονται στο νησί, με στόχοτην ενθάρρυνση της συνεργασίας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, καθώς και την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί. Σε κάθε νικητήρια ομάδα απονέμεται χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000. 
-Χορήγησε άμεσα προσωπικά επιδόματα ύψους 70.000 Ευρώ στους κοντινότερους συγγενείς των των δολοφονηθεισών γυναικών στην Κύπρο θυμάτων του Ίλαρχου! 
-Προσφέρει οικονομική στήριξη σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα,
με έμφαση σε ιδρύματα που εδρεύουν στις τέσσερις χώρες που αναφέρονται παραπάνω.  
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι , πριν κάποια χρόνια χρόνια ο «Mr easyJet» χάρισε μετά θάνατον  τη μισή περιουσία του, για να έχει διάρκεια και πόρους το Ίδρυμα « Stelios Philanthropic Foundation», ώστε να αξιοποιηθεί η περιουσία του Ιδρύματος για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμμετέχοντας έτσι στη διεθνή πρωτοβουλία «Giving Pledge» που ξεκίνησε από τις HΠA και εμπνευστής για τον ίδιο ήταν ο Mπιλ Γκέιτς

Έχοντας  βαθιά στο DNA τους την φιλανθρωπία, ο Πόλυ, η Κλέλια και ο Στέλιος Χατζηιωάννου συνεχίζουν την πλούσια φιλανθρωπική δράση του πατέρα τους Λουκά Χατζηιωάννου και μετέχουν με έργα κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ίδρυμα Λουκάς Χατζηιωάννου,
Γι αυτό άλλωστε και πριν λίγα χρόνια βραβεύτηκαν στην Κύπρο με τα βραβεία αριστείας και τα 3 αδέρφια, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου και πλήθους σημαντικών προσωπικοτήτων, στην τελετή βράβευσης διακεκριμμένων Κυπρίων για τη δράση τους στο εξωτερικό και στον ελλάδικό χώρο.

Σε εποχές που ο,τι καλύτερο υπάρχει στη χώρα μας απο ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρήσεις μεταναστεύει εκτός συνόρων, είναι πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων τέτοιοι Έλληνες, που ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και βοηθούν την επιβίωση και εξέλιξη νεοσύστατων υγιών και καινοτόμων επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να ενισχύεται η εθνική μας οικονομία και να μην γίνεται διαρροή των πιο υγιών και αξιόλογων κυττάρων της κοινωνίας μας σε άλλες χώρες!