Με 500.000 ευρώ  βραβεύει ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου για ενδέκατη χρονιά  τους νικητές των Stelios Bi-Communal Awards, έχοντας ως στόχο την ενθάρρυνση της συνεργασίας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, καθώς και την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στο νησί. Από το 2009 μέχρι σήμερα, η συνολική αξία των βραβείων δικοινοτικής συνεργασίας, που έχουν καταστεί πλέον θεσμός ανέρχεται στα 3.750.000 ευρώ.

50 δικοινοτικές ομάδες, αποτελούμενες από 50 Ελληνοκύπριους και 50 Τουρκοκύπριους, κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ η κάθε μια, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται φέτος στις 500.000 ευρώ.

Περισσότεροι από 600 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ένωσαν δυνάμεις και δήλωσαν συμμετοχή στα Stelios Bi-Communal Awards 2019, διεκδικώντας ένα από τα 50 βραβεία που προσφέρει το Stelios Philanthropic Foundation.

Παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στο κυπριακό, εντούτοις ο αριθμός των συμμετοχών φέτος ήταν ελάχιστα χαμηλότερος από πέρυσι, σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Από τις 600 συμμετοχές, το ένα τρίτο είναι νέοι υποψήφιοι, το ένα τρίτο προηγούμενοι νικητές και το υπόλοιπο ποσοστό, άτομα που είχαν υποβάλει αίτηση στο παρελθόν, χωρίς να κερδίσουν. Όπως και πέρσι, περισσότερα από τα μισά βραβεία απονέμονται σε νέους αιτούντες, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατεί.

Οι νικητές, έχουν επιλεγεί από τους τομείς των επιχειρήσεων, των επιστημών, των τεχνών, του αθλητισμού, καθώς και από συνεργασίες μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Μεγάλος νικητής αυτή τη χρονιά αναδείχθηκε η «Τέχνη», με 12 συνολικά βραβεία. Πρόκειται για μια κατηγορία που ξεχωρίζει, παρουσιάζοντας ανοδική τάση χρόνο με το χρόνο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κοινή αγάπη για τον πολιτισμό, το θέατρο και τη μουσική, μπορεί να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες.

Επίσης οι «Εταίροι στη Ζωή» δηλώνουν εμφαντικά, για άλλη μια χρονιά, ότι η αγάπη όλα τα μπορεί και αυτό επιβεβαιώνεται από τη συνεχή αύξηση των συμμετοχών. Οι «Εταίροι στη Ζωή» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο διαγωνισμό το 2015, με μια μόνο συμμετοχή. Φέτος ο αριθμός των συμμετοχών ανήλθε στις 26, εκ των οποίων οι 6 θα βραβευθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τους εκατοντάδες αιτούντες, βρίσκεται και το όνομα της αδικοχαμένης αστροφυσικού Νάταλι Κρίστοφερ, η οποία υπέβαλε τρεις διαφορετικές προτάσεις στις κατηγορίες της επιστήμης και του αθλητισμού. Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, τιμώντας τη μνήμη της Νάταλι, η οποία αγωνιζόταν για την ειρηνική συνύπαρξη στην Κύπρο, αποφάσισε να βραβεύσει με το ποσό των 30.000 ευρώ τα τρία έργα που οραματίστηκε με τους Τουρκοκύπριους συνεργάτες της Yenal Ogmen, Evren Celal και Umay Yilmaz, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την υλοποίηση τους.

Η τελετή βράβευσης, στην οποία θα παρευρεθούν μόνο οι νικητές και οι σύντροφοι τους, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2019, στις 7μ.μ. στα Κεντρικά Γραφεία του Stelios Philanthropic Foundation στην Κύπρο, που βρίσκονται στην οδό Μάρκου Δράκου 5, στη Λευκωσία, σε μικρή απόσταση από το Λήδρα Πάλας.

Awards Stelios Philanthropic Foundation

Awards

Stelios Philanthropic Foundation

12

Art

8

NGO

7

Business

6

Life

6

Science

6

Other

5

Sport

50

Total


Η λίστα με τις 50 νικήτριες Δικοινοτικές Ομάδες είναι:

ΤΕΧΝΗ – 12 ΟΜΑΔΕΣ

1. Neocleous – Gazioglu (Organizing art exhibitions)

2. Achilleos – Aydi (Crafts makers-Traditional chairs)

3. Pantelides – Balcioglu (Book recipes of Karpasia foods)

4. Αlexandrou – Oztek (Jewellery making Art-Craft)

5. Papageorghiou – Shukri (Film makers / Workshops)

6. Avraam – Sadrazam (Musicians)

7. Theodorou – Albayrak (Musicians)

8. Petrodas – Saldun («Hunt» Film about homophobia)

9. Kramvi – Yakula (Bi Communal Music Team)

10. Hajipetrou – Gökbörü (Pangea Festival)

11. Melanidou – Tilki (Bi-communal Choir)

12. Argyrou – Kozal (DJs / releasing an album)

ΜΚΟ – 8 ΟΜΑΔΕΣ

13. Agapiou – Mesutoglu (Woman mediator network)

14. Diakou – Sonmez (Alzheimer’s)

15. Zanettou – Azgin (Living and speaking peace workshops)

16. Trimikliniotis – Korkmazel (Othello writing team)

17. Christou – Karapaşaoğlu (Walking tours)

18. CYMEPA – KTZMO (Increasing Awareness of Fish Consumption)

19. Missirlis – Imge (Promoting bi-communal activities)

20. Nicolaides – Rasimoglu (Limassol Municipality Bicommunal Events)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – 7 ΟΜΑΔΕΣ

21. Karageorgis – Tombul (Fish Traders)

22. Kyriakou – Bastug (PR – Collaboration on bi-communal projects)

23. Fylaktou – Erk (Social Campaign)

24. Georgiadou – Inal (Wibus educates woman)

25. Kyriakou – Berk (Roof gardens of old city-food)

26. Patatini – Vurgun (Promoting Online Jewellery Sale)

27. Vassiliou – Agit (Ice cream makers)

ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ – 6 ΟΜΑΔΕΣ

28. Melodias – Yashin (Couple)

29. Mylonas – Bayhanli (Couple)

30. Özateş – Ioannou (Married)

31. Sea – Doluay (Married)

32. Avgousti – Akdogu (Same sex couple)

33. Louca – Ozkarsiyaali (Partners in life)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ – 6 ΟΜΑΔΕΣ

34. Hadjipanayis – Ozdogac (Research on children with special needs)

35. Christoforou – Karahasan (Shoemakers)

36. Nicolaou – Göçkün (Scientific Journal)

37. Armostis – Silay (Shared Words Science Project)

38. Christopher – Umay (Astronomy & Art project)

39. Christopher – Ogmen (Astronomy Camps)

ΑΛΛΟΙ – 6 ΟΜΑΔΕΣ

40. Michael – Tanova (Book translation)

41. Panayiotou – Beyoglu (Parenting skills in families)

42. Neofytou – Mutluyakali (Haravgi and Yeni Duzen newspapers)

43. Birinci – Economidou (Collaborative support to raise the bicommunal child)

44. Vasiliou – Kanay(Oral history project)

45. Katsiaris – Altunoglu (Cyprus traditional chair makers)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – 5 ΟΜΑΔΕΣ

46. Christopher – Celal (Cyprus Girls Can)

47. Episkopi FC – Yalova FC (Football Game)

48. Gavriel – Kibrit (Wheelchair Sport)

49. Nicolas – Canlibalik (Bicommunal Basketball)

50. Anastasiou – Aranir (Sport for Kids)

O Sir Στέλιος Χατζηιωάννου , Ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation , είναι γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση σε Ελλάδα και Κύπρο, έχοντας κληρονομήσει μαζί με τα αδέρφια του Πόλυ και Κλέλια Χατζηιωάννου, την αγάπη που είχε για προσφορά ο Πατριάρχης της Οικογένειας Λουκάς Χατζηιωάννου, αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν και έφτιαξε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, συστήνοντας παράλληλα και το Φιλανθρωπικό «Ίδρυμα Λουκά Χατζηιωάννου», στο οποίο προεδρεύει η Κλέλια Χατζηιωάννου.

Ο Στέλιος, ο Πόλυ και η Κλέλια Χατζηιωάννου κατά τη πρόσφατη βράβευσή τους στη Κύπρο με τα βραβεία διεθνούς αριστείας  διακεκριμμένων Κυπρίων για τη δράση τους στο εξωτερικό και στον ελλάδικό χώρο.

Ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου ιδρυτικός πρόεδρος από το 1992 της Cymepa, μιας κυπριακής, μη κερδοσκοπικής ένωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Πριγκιπάτο του Μονακό από το 2009, στα 39 του χρόνια (το 2006) έλαβε τον τίτλο του ιππότη (sir) από την Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα και έχει ιδρύσει τα τελευταία χρόνια το μη κερδοσκοπικό  «Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου» («Stelios Philanthropic Foundation»), ένα αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα τόσο στο Μονακό όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναλαμβάνει μια σειρά  από φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εκτός από το Stelios Bi-Communal Awards που διοργάνωσε φέτος για 11η χρονιά  ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου, όπου 50 δικοινοτικές ομάδες μοιράζονται το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, το ίδρυμα του προσφέρει αποτελεσματικά στην κοινωνία και με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Βοηθά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζει δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσω τις πρωτοβουλίας «Φαγητό από Καρδιάς». Το πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε το 2013, προσφέρει κάθε εργάσιμη ημέρα -χωρίς καμία διάκριση- σνακ σε ανθρώπους που εγγράφονται στο πρόγραμμα και προσέρχονται στα Κέντρα Διανομής. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι προσφέρεται φαγητό σε 200.000 άτομα το μήνα.

2. Φέτος διοργάνωσε για 12η συνεχόμενη χρονιά το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς», με το οποίο βραβεύτηκαν με 120.000 Ευρώ συνολικά  νέοι αξιόλογοι και πρωτοπόροι επιχειρηματίες.

Προσφέρει οικονομική στήριξη σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, με έμφαση σε ιδρύματα που εδρεύουν στις τέσσερις χώρες που αναφέρονται παραπάνω.

Σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών, το Ίδρυμα προσφέρει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πληγέντων. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2018, το ίδρυμα προσέφερε €505.000 στους συγγενείς των θανόντων από τις φονικές πυρκαγιές της ίδιας χρονιάς στο Μάτι Αττικής.

3. Υποστηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα των ατόμων με αναπηρία, προσφέροντας χρηματικά έπαθλα και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη κοινότητα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βραβείο λειτουργεί σε συνεργασία με το Leonard Cheshire, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στη βοήθεια των Ατόμων με Αναπηρία. Τα βραβεία απονέμονται σε άτομα με αναπηρία που έχουν ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση.

4. Χρηματοδοτεί υποτροφίες, βοηθώντας νέους να φοιτήσουν σε σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου έχει φοιτήσει και ο ιδρυτής του Stelios Philanthropic Foundation, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, (Γυμνάσιο Δούκα στην Αθήνα, London School of Economics και Cass City University of London στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Πρόσφατα εξάλλου το «Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου» έδωσε 70.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του «Ορέστη»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για να έχει διάρκεια και πόρους το Ίδρυμα « Stelios Philanthropic Foundation», πριν 2 περίπου χρόνια ο «Mr easyJet» ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να διατεθεί η μισή περιουσία του μέσω της διαθήκης του μετά θάνατον για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμμετέχοντας έτσι στη διεθνή πρωτοβουλία «Giving Pledge» που ξεκίνησε από τις HΠA και εμπνευστής για τον ίδιο ήταν ο Mπιλ Γκέιτς.

Καλοκαίρι του 2018 στο Μονακό, η οικογένεια Χατζηιωάννου με τον Bill Gates, ο οποίος απετέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Στέλιο Χατζηιωάννου για να συμμετέχει και αυτός στη σημαντική διεθνή πρωτοβουλία «Giving Pledge»