“Το Μοντέρνο είναι ταυτόσηµο µε το σύγχρονο. Το κλασσικό είναι διαχρονικό. Ενώ ένα σύγχρονο έργο µπορεί να είναι και διαχρονικό.” —Αλέξανδρος Κ. Σαµαράς

“Μια αρχιτεκτονική καταλληλότητας µε τη βέλτιστη και την πιο ανόθευτη έννοια” —Peter G. Rowe

PETER G. ROWE, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Η Αρχιτεκτονική ως Γέφυρα των Παραδόσεων, αναδεικνύεται μέσα από το έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά στο νέο βιβλίο «Bridging Traditions”, που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Architectural Editions. Στην προσέγγιση του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Σαμαρά δεν υπάρχει ο εγκλεισμός σε μια μόνο παράδοση, ένα μοναδικό τρόπο σκέψης, ένα αποκλειστικό ρεπερτόριο αρχιτεκτονικών επιλογών. Ποικίλες παραδόσεις αξιολογούνται και συνδυάζονται. Εντοπίζονται και αναδεικνύονται οι συστατικές τους αξίες και τα σημαντικά τους επιτεύγματα.

PETER G. ROWE, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΟΥΣΚΑ ΡΑΦΑΗΛ, LOULOU ZEIN, RANA ZEIN

ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ, ΜΑΙΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΜΠΟΥΜΠΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

«Γεφυρώνονται», όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου «Bridging Traditions”, συνδέοντας τη φύση με την τέχνη και την τεχνολογία, το κλασικό με το μοντέρνο, την ιστορία με την επικαιρότητα, τον παλιό με το άμεσα μελλοντικό. Καθεμιά απ’ αυτές τις παραδόσεις μεταφέρει το δικό της φορτίο αρχών και νοημάτων. Η γεφύρωσή τους δημιουργεί το νέο, την ελπίδα.

«Μια αρχιτεκτονική που αποκλείει, αντί να συνδυάζει, είναι βαθύτατα απαισιόδοξη», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

RANDA GHANDOUR, HALA KHOURY

RANIA KHOURY, RANDA KHOURY, ΚΟΡΙΝΑ ΓΡΑΦΑΝΑΚΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΙΦΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΛΗΝ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΛΑΟΥΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

ΣΤΕΛΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΣΕΛΕΚΟΥ

Ο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο Κολλέγιο Amherst και στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην αρχιτεκτονική. Εργάσθηκε σε διακεκριμένα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και στη συνέχεια ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς και Συνεργάτες», που ήδη μετρά μια δημιουργική διαδρομή σαράντα τριών ετών. Το γραφείο, με έδρα την Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό γνωστών κτιρίων διαφόρων χρήσεων και μεγεθών, σχεδιασμένων για ποικίλες τοποθεσίες, υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, σε συνεπή ανταπόκριση προς το περιβάλλον και τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και τις επιταγές της τεχνολογίας και της οικολογίας.


LOULOU ZEIN, RANA ZEIN, RIAND ZEIN

ΡΟΥΛΑ ΛΙΝΑΤΣΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ

ΖΑΙΡΑ ΠΕΤΡΑΚΗ ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΕΤΡΑΚΗ

ΑΝΟΥΣΚΑ ΡΑΦΑΗΛ, CHRISTIANA JABARA

Χαρακτηριστικό των έργων του είναι η πρόσθετη ανταπόκριση προς ένα ευρύτερο πλαίσιο αρχών, των αρχών που πάγια διέπουν την καλή αρχιτεκτονική ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο. Στο βιβλίο “Bridging Traditions” (Γεφυρώνοντας παραδόσεις), που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο, από τις εκδόσεις Architectural Editions, παρουσιάζεται μια επιλογή των έργων αυτών, μέσα από σύντομα και περιεκτικά κείμενα, φωτογραφίες τραβηγμένες από κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους σε διαφορετικές εποχές και με τα απαραίτητα σχέδια να τεκμηριώνουν την ποιότητά του καθενός.

ΜΑΚΗΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ, ΜΠΙΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ΜΕΛΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΛΗΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΒΛΙΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ, Δ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΒΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΗΡΩ ΚΟΒΑ

ΤΖΕΜΠ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΤΕΤΗ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΑΤΣΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

 Το βιβλίο ξεκινά με ένα διαφορετικού χαρακτήρα κείμενο, στο οποίο ο Αλέξανδρος Σαμαράς περιγράφει τη δημιουργική του διαδρομή και την συνολική αντίληψή του για την αρχιτεκτονική. Συσχετίζει έννοιες και στοιχεία, που προέρχονται από ποικίλα πεδία και συγκεκριμένες «παραδόσεις», δηλαδή τρόπους σκέψης και δράσης, των οποίων μέχρι σήμερα τη μεταξύ τους σχέση ή τη σχέση τους με την αρχιτεκτονική δεν θεωρούσαμε προφανείς.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΓΚΑ, RIAD ZEIN, ΝΙΝΕΤΑ ΒΑΦΕΙΑ, RANA ZEIN 

ΡΑΝΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΛΕΑΝΑ ΜΑΚΡΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, RANDA GHANDOUR

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΜΑΙΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

ΛΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΕΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΦΑΗΛ

ΕΤΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΙΣΑΡΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΣΤΑ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ

Προλογίζεται από τον Καθηγητή και πρώην Κοσμήτορα της Μεταπτυχιακής Σχολής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Peter G. Rowe και τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιο Α. Πανέτσο. Το βιβλίο “Bridging Traditions”, έκδοση των Architectural Editions, παρουσιάστηκε την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019, στις 6.30 μμ, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Πτέρυγα “Ιωάννης Μακρυγιάννης” Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΓΚΑ, LOULOU ZEIN


ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΝΟΤΗΣ ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ

ΜΗΝΑΣ ΤΑΝΝΕΣ, ΛΙΖΑ ΤΑΝΝΕΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΙΜΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΕΤΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ, ΑΛΚΗΣΤΗ ΡΟΔΗ

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΒΑΝΑ ΔΕΛΟΥΔΗ

ΙΛΕΑΝΑ ΜΑΚΡΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ, ΜΥΡΤΩ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΙΔΩΡΑ ΚΑΝΑΡΗ, ΦΑΝΗ ΒΟΥΓΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

DAVID BERGER, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, SAMER KHOURY


ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΛΙΝΚΑ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΜΙΜΙΚΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΑΦΑΡΙΚΑΣ ΣΟΦΙΑ ΣΙΑΦΑΡΙΚΑΣ

ΠΗΓΗ: studio panoulis