Θα πλημμυρίσει από χρώματα, ζωή, χαρά και αισιοδοξία η Θεσσαλονίκη, μια που ένας από τους καλύτερους ζωγράφους της σύγχρονης εποχής, ο Απόστολος Λάβδα, εγκαινιάζει την νέα του ατομική έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο «Μνήμες Χρώματα», στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου 2023 (18:00-22:00) παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη.

 

Έχω την χαρά να έχω αποκτήσει έργα του γνωστού ζωγράφου!
Τα μπαλόνια του με απογειώνουν, οι πεταλούδες του φτερουγίζουν στην ψυχή μου, τα χρώματα ξεχειλίζουν από τους πίνακες και πλημμυρίζουν την ψυχή μου με χαρά και αισιοδοξία, τα ποδήλατά του με περιμένουν για να αποδράσω από τα προβλήματα,  να με οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια, σε μια αέναη φυγή, στην απόλυτη ελευθερια!

 

 

 

Στην ατομική του έκθεση στη Θεσσαλονίκη, ο ταλαντούχος ζωγράφος ανασκάπτει τις μνήμες του, αντλεί χρώματα και τα κάνει πρώτη ύλη των έργων του. Μοιάζει να κάνει τα σχέδια του, μόνο και μόνο για να κλείσει μέσα τους τα χρώματα που εκρήγνυνται στον εγκέφαλο του.

Τα μπαλόνια του και οι πεταλούδες που ζωγραφίζει γίνονται δυναμικοί φορείς του χρώματος, σε μοναδικούς συνδυασμούς. Τα ποδήλατα του, που προσφέρουν αιτία απόδρασης σε έναν άλλο κόσμο, ονειρικό, ουτοπικό, συνυπάρχουν και περιμένουν τον άνθρωπο, που ενώ λείπει είναι απίστευτα παρών.

Η αέναη φυγή ορίζει το έργο του Απόστολου Λάβδα και γίνεται σφραγίδα του. Τα θέματα του ασφυκτιούν ακόμα και σε αυτούς τους ίδιους τους καμβάδες του, γι αυτό και ζωγραφίζει ως και το τελευταίο χιλιοστό, αν μπορούσε θα συνέχιζε και έξω από το όριο του καμβά, θέλοντας να απλώσει τη ζωγραφική του στο σύμπαν.

Ακόμα και όταν ζωγραφίζει το υγρό στοιχείο το νερό του, ήρεμο, αλλά γεμάτο ζωή και ελευθερία, πλημμυρίζει το έργο του και μοιάζει να θέλει να ξεχυθεί έξω στο περιβάλλον.

Μια ήρεμη δύναμη, αυτό είναι ο Απόστολος Λάβδας, που προσεγγίζει πάντα τη ζωγραφική με εφηβική λαχτάρα.  


Ο Απόστολος Λάβδας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, αγαπημένη του πόλη, ύστερα από έξι χρόνια από την προηγούμενη έκθεση του που είχε κάνει επίσης στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, με την οποία συνεργάζεται μόνιμα. Τα νέα του έργα δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και αντανακλούν την πορεία και την εξέλιξη του καλλιτέχνη, στον τρόπο που προσεγγίζει τα αγαπημένα του θέματα.

Εγκαίνια έκθεσης: 25 Μαΐου 2023, ώρα 18:00-22:00.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου -6 Ιουνίου 2023.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00
Δευτέρα, Τετάρτη 10.00-15:00, Σάββατο 10:00-16:00


Kapopoulos Fine Arts: Μοργκεντάου 6, 54622, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 278144.
[email protected] www.kapopoulosfinearts.com

Απόστολος Λάβδας:

O Απόστολος Λάβδας (1940 – ) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1940.  Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole des Beaux-Arts (1962-1965) στις Βρυξέλλες, και στην Ecole des Beaux-Arts (1965-1966) στο Παρίσι. Το έργο του αποτελείται κυρίως από ανθρώπινες μορφές, τις οποίες αποδίδει μ’ εξπρεσιονιστική διάθεση. Χρησιμοποιεί πλούσια χρωματική κλίμακα, που τη χειρίζεται με αμεσότητα και αυθορμητισμό. Εργάζεται με θεματικές ενότητες και έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε δυναμικά θέματα, που περιλαμβάνουν την ανθρώπινη μορφή σε κίνηση (συνθέσεις με αθλητές, δρομείς, ιππείς κ.ά.). Δημιουργεί επάλληλα χρωματικά επίπεδα με κοφτές και πλατιές πινελιές, προσδίδοντας τους συγκεκριμένη κατεύθυνση και χρωματική ροή. Αποφεύγει το σχεδιαστικό περίγραμμα και οδηγεί το βλέμμα του θεατή στην ανάγνωση του θέματος μέσω των χρωματικών συσχετισμών. Η κίνηση και ο χρόνος είναι συνυφασμένη με τα έργα του Απόστολου Λάβδα. Ο ζωγράφος μοιάζει να αιχμαλωτίζει στιγμές του χρόνου τις οποίες αναδεικνύει με την έμπνευση του δίνοντας τους πρωταγωνιστικό ρόλο. «Τα θέματα των τζόκεϊ και των δρομέων με απασχολούν εδώ και τριάντα χρόνια» λέει ο ίδιος ο Απόστολος Λάβδας. «Όταν ζούσα στο Παρίσι, έβλεπα από το παράθυρό μου ένα ιπποφορβείο από όπου ξεκινούσαν και τελείωναν την πορεία τους οι ιππείς. Αυτή η ζωτική εικόνα που επαναλαμβανόταν καθημερινά εντυπώθηκε στη μνήμη μου και αποτέλεσε για μένα, από τότε, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης». Τους πρώτους τζόκεϊ ο Απόστολος Λάβδας τους παρουσίασε στην Αμβέρσα το 1965, σε έκθεση που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της πόλης, όπου και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Δώδεκα χρόνια αργότερα το 1977 στη Διεθνή Έκθεση Συγχρόνου Τέχνης της Φλωρεντίας αποσπά επίσης το Α’ βραβείο. Μια νέα δημιουργική περίοδος σηματοδοτεί τη ζωγραφική εξέλιξη του Απόστολου Λάβδα. Είναι η εποχή που ο καλλιτέχνης αποδεσμεύει τη δουλειά του από τις εξαρτήσεις του παρελθόντος. Η επιστροφή του στην Ελλάδα γίνεται δυναμικά από το 1978 με ατομικές εκθέσεις που σηματοδοτούν την πορεία του. Το 1985 οι τζόκεϊ του Απόστολου Λάβδα προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση σε μια ατομική έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αλέξανδρου Ιόλα, του διεθνούς μαικήνα της τέχνης ο οποίος υποστήριξε τη ζωγραφική του Λάβδα ειδικά τη δεκαετία του 1980 και ως το θάνατο του. Τα έργα του Λάβδα στη συνέχεια πήραν πολύ πιο ενδιαφέρουσες μορφές αποκαλύπτοντας ένα καινούριο κόσμο ισορροπιών, περισσότερο εύπλαστο  κατασκευαστικά, ακμαιότερο εικαστικά και ανοιχτό σε ποικίλους ανανεωτικούς μετασχηματισμούς. Όσο όμως και αν προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη ζωγραφική του Απόστολου Λάβδα, ο ίδιος ο ζωγράφος έχει φροντίσει ώστε να αφήνει το θεατή να ξετυλίξει το νήμα της προσωπικής του σκέψης. Εμμένει στη θέση ότι είναι «καλλιτέχνης του δρόμου», ζωγράφος με την παραδοσιακή έννοια του όρου, ένας «ρομαντικός καταραμένος» που έχει ξεφύγει από τις εναλλασσόμενες μόδες του συστήματος και χαίρεται ακόμα την ηδονή της καθαρής ζωγραφικής.