H World Academy of Sport(WAoS) και η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες(ΕΣΟΑ), σε ειδική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) στο Μαρούσι,υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης, βάσει του οποίου Έλληνες και Ελληνίδες Συμμετάσχοντες σε Ολυμπιακούς Αγώνες (‘Olympians’) θα εκπαιδευτούν και πιστοποιηθούν από την WAoS, ώστε να υλοποιούν στην Ελλάδα εκπαιδευτικά προγράμματα για νεαρούς αθλητές/αθλήτριες και αθλητικά στελέχη.

Η υπερδραστήρια Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες(ΕΣΟΑ) Βούλα Κοζομπόλη την ώρα που υπογράφει το Μνημόνιο Συναντίληψης με την World Academy of Sport(WAoS).

 

Η συνεργασία αυτή βασίζεται στην υφιστάμενη συνεργασία της WAoSμε την Παγκόσμια Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες(WorldOlympians Association – WOA), βάσει της οποίας οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται εδώ και χρόνια σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο, μέσω των αξιών που προάγονται από τον αθλητισμό. Η ΕΣΟΑ είναι μέλος της WOA και ο αναγνωρισμένος από αυτήν οργανισμός που εκπροσωπεί τους Έλληνες και Ελληνίδες Olympians.
Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από την WAoS μέσω των Ελλήνων / Ελληνίδων Olympians / Paralympians, είναι το «Πιστοποιητικό ΑθλητήWAoS» (‘WAoS Athlete Certificate’).
Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων που έχει αναπτυχθεί με τη βοήθεια ειδικών από πολλές Διεθνείς ΑθλητικέςΟμοσπονδίες και έχει εγκριθεί από το Διεθνές Συμβουλευτικό Σώμα (International Advisory Board)της WAoS.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα στους νεαρούς αθλητές / αθλήτριες να αποκτήσουν μια σταθερή και διεθνώς αναγνωριζόμενη βάση γνώσης και κατανόησης σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κανείς αθλητής/ αθλήτρια που συμμετέχει στον αγωνιστικό αθλητισμό, η οποία θα τους βοηθήσει, καθώς αναπτύσσονται ως αθλητές, να αποφύγουν κινδύνους, να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους αλλά και να επιτύχουν μια ομαλή μετάβαση στην ζωή, μετά το τέλος της αθλητικής τους σταδιοδρομίας.
Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, προσφέρεται πλήρως διαδικτυακά , και συνοδεύεται από διά ζώσης εκπαιδευτική συνάντηση από πιστοποιημένο Εκπαιδευτή/ Olympian, που έχει στόχο να συμβάλλει στην εμπέδωση των κρίσιμων σημείων του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και να εμπνεύσει και παρακινήσει τους νεαρούς αθλητές/ αθλήτριες.
Η επιλογή, εκπαίδευση και πιστοποίηση των Olympiansθα υλοποιηθεί κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου2023, ενώ οι δια ζώσης εκπαιδευτικές δράσεις θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2023. Σε αρχικό στάδιο, το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση 12.000 αθλητών/ αθλητριών κάθε χρόνο.

Το «Πιστοποιητικό ΑθλητήWAoS» αποτελεί το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα της δημιουργίας του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της WAoS (WAoS Study Centre for South-eastern Europe –‘WAoS SESC’), με έδρα την Αθήνα, που έχει σαν σκοπό να σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για αθλητές και για διοικητικά στελέχη του αθλητισμού στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.

Επιπρόσθετα, το WAoS SESC, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα υποτροφιών προς όφελος του Ελληνικού αθλητισμού, ύψους 107.800 ευρώ, το οποίο επίσης θα ξεκινήσειμέσα στους προσεχείς μήνες.
Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 62 υποτροφίες για Μεταπτυχιακό Δίπλωμαστο Αθλητικό Μάνατζμεντ (PostGraduate Certificate inInternational SportManagement). Ένα διεθνώς αναγνωρισμένοακαδημαϊκό πρόγραμμα, που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University of London) σε συνεργασία με την WAoS. Αφορά στελέχη που εργάζονται ή επιδιώκουν να εργαστούν στο χώρο του αθλητισμού, οι οποίοι είτε στοχεύουν σε μια καριέρα στον διεθνή χώρο ή στοχεύουν να κάνουν καριέρα και να ανέλθουν σε υψηλές θέσεις στον εγχώριο αθλητισμό. Περιλαμβάνει πρόσβαση και συμμετοχή σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο παγκόσμιο δίκτυο στελεχών και ενεργητική διασύνδεση με συνεργαζόμενους αθλητικούς φορείς.

Δύο (2) από τις υποτροφίες του προγράμματος με πλήρη κάλυψη διδάκτρων έχουν δεσμευτεί για Olympians, μέλη της ΕΣΟΑ. Λεπτομέρειες επί της διαδικασίας επιλογής των υποτρόφων θα ανακοινωθούν αργότερα, πιο κοντά στον χρόνο υλοποίησης του προγράμματος.

Σε μήνυμα του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Olympiansκ. Joël Bouzou OLY, μίλησε με θερμά λόγια για το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια η ΕΣΟΑ υπό την ηγεσία της προέδρου κας Βούλας Κοζομπόλη, καιμεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η υπογραφή της επίσημης συμφωνίας μεταξύ της ΕΣΟΑ και του περιφερειακού Κέντρου Σπουδών της World Academyof Sport για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σηματοδοτεί την έναρξη ενός εθνικής εμβέλειας προγράμματος με την προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο. Η πρώτη αυτή συνεργασία θα χρησιμοποιήσει την γνώση και την εμπειρία των Ελλήνων/ Ελληνίδων Olympians για να εμπνεύσει τους νεαρούς αθλητές μέσα από ένα δομημένο μαθησιακό περιβάλλον.»

Σε δικό του μήνυμα, ο διευθύνων σύμβουλος της WorldAcademy of Sportκ. Chris Solly, αναφέρει: «Η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Ένωση Olympians είναι σημαντική ώστε να βοηθηθούν οι αθλητές να συνδυάζουν τις αθλητικές και τις ακαδημαϊκές τους προσπάθειες. Η δουλειά που κάνουμε, έχει την δυναμική όχι μόνο να βοηθήσει τους αθλητές στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι η αρχή ενός σπουδαίου «ταξιδιού» και για τους δυο οργανισμούς».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ οι κκ. Κώστας Λιαρομάτης, Νίκος Ξυλούρης OLY και ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΕ κος Μανώλης Κολυμπάδης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του δήλωσε την βεβαιότητά του για την επιτυχία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, εξάροντας παράλληλα τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΕΣΟΑ,που όπως ο ίδιος σημείωσε, επιδεικνύει εξαιρετική δραστηριότητα σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Η κ. Βούλα Κοζομπόλη, Πρόεδρος της ΕΣΟΑ δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί τη δυνατότητα για τους Έλληνες και Ελληνίδες Olympians και Paralympians να έχουν ακόμα πιο μεγάλη και ουσιαστική επίδραση στον Ελληνικό αθλητισμό παρέχοντας τη δυνατότητα στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες να έρθουν σε επαφή, να αντλήσουν έμπνευση και να παρακινηθούν από τους Olympiansγια να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση τις προσπάθειες τους στον αθλητισμό. Ως Olympians είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που για ακόμα μια φορά μια σημαντική διεθνής πρωτοβουλία που αφορά τον αθλητισμό ξεκινά από την Ελλάδακαι θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί αναγνώριση της δράσης και λειτουργίας της ΕΣΟΑ

Ο κ. Απόστολος Ρήγας, υπεύθυνος Μαθησιακής Καινοτομίας της WorldAcademyofSport, ανέφερε τα εξής: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Πιστοποιητικό Αθλητή» ξεκινά σήμερα από την Ελλάδα! Για πρώτη φορά, οι φορείς του αθλητισμού, αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες θα μπορούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη ενημέρωση και κατανόηση για το τι σημαίνει, τι προϋποθέτει και τι συνεπάγεται να είναι κανείς αθλητής. Το πρόγραμμα στοχεύει στο ναδιαφυλάξει και προωθήσει την πνευματική και ηθική υγεία νέων αθλητών σε όλο τον κόσμο και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Olympians και Paralympians θα εργαστούν για το σκοπό αυτό με πάθος και ενθουσιασμό.»