Η επέτειος των 100 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα βιολιστή Νίκου Δικαίου (1919-1988) αποτέλεσε την αφορμή για μια αφιερωματική βραδιά στη μνήμη, έλαβε χώρα  πρόσφατα στον φιλόξενο χώρο του Μερόπειου Ιδρύματος, κάτω από το βράχο της Ακρόπολης.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ ΕΛΙΑ ΘΑΝΟΓΙΑΝΝΗ ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

Ο Νίκος Δικαίος (1919 – 1988) απόφοιτος του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με Άριστα, ακολούθησε ως υπότροφος ανώτερες σπουδές στο Παρίσι. Πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της διάσημης ορχήστρας Lamoureux, καθώς και επίσημος καλεσμένος στο ετήσιο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, με την Orchestre Nationale de Paris υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jean Martinon. Με τα αναρίθμητα ρεσιτάλ του στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αμερική, τον Καναδά, γοήτευε το φιλόμουσο κοινό και έδωσε ζωντανά μαθήματα μουσικής παιδείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΒΡΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

H εκδήλωση άνοιξε με τον φλαουτίστα Πέτρο Στεργιόπουλο, ο οποίος απήγγειλε ένα ποίημα του Charles Baudelaire, ενός ποιητή που αγαπούσε πολύ ο Νίκος Δικαίος και έπαιξε το Pièce romantique, ένα μικρό έργο της Γαλλίδας συνθέτριας Cécile Chaminade για φλάουτο σόλο.

DAVID ANDREWS ΑΤΖΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ANDREWS

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Μερόπειου Ιδρύματος, Έλια Θανογιάννη, επιβράβευσε την πρωτοβουλία της κόρης του μεγάλου μουσικού, Αλίς Δικαίου, να τιμήσει το έργο του πατέρα της.

ΙΡΕΝ ΧΟΜΣΗ ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Ακολούθησε η σύντομη παρέμβαση της Εφόρου του Αρχείου του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Στέλλας Κουρμπανά, η οποία επεσήμανε την σημασία και την αξία της προσφοράς του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, του ιδρύματος στο οποίο σπούδασε ο Νίκος Δικαίος μουσική, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως όλοι οι μεγάλοι Έλληνες μουσικοί πέρασαν από αυτό: Σπύρος Σαμάρας, Ευρυσθένης Γκίζας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας και η Μαρία Κάλλας, η οποία ήταν συμμαθήτρια και φίλη του Νίκου Δικαίου. Στα Αρχεία του Ωδείου Αθηναίων, ανάμεσα στα αμέτρητα προγράμματα του σολίστα Νίκου Δικαίου, βρέθηκαν τα προγράμματα συναυλιών του με την Μαρία Κάλλας. Το κουαρτέτο του FlexEnsemble ερμήνευσε ένα κομμάτι του Joseph Haydn πριν την ομιλία του Στέφανου Κορκολή, ο οποίος ύστερα από την απόκτηση του διπλώματος πιάνου στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και με υποτροφία του Γαλλικού κρατους ,ταξίδεψε στο Παρίσι, υπό την καθοδήγηση των Yvonne Lefébure, Vladimir Horowitz, Pierre Bulez και άλλων μεγάλων, για να συνεχίσει τις σπουδές του. Παρακολούθησε ταυτόχρονα μαθήματα σύνθεσης, ενορχήστρωσης, διεύθυνσης ορχήστρας και μουσικής κινηματογράφου. Αμέσως διακρίθηκε στη Γαλλία αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου.

ΕΥΗ ΣΑΝΤΑ, ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΣΑΝΤΑΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΙΧΤΑΡΙΑΝ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ο Στέφανος Κορκολής επεσήμανε την σημασία που έχει να θυμόμαστε και να τιμούμε όλους τους μεγάλους ερμηνευτές μας. Στην ομιλία του ανέφερε με συγκίνηση τις ιστορίες που είχε ακούσει από την καθηγήτρια του Μαρία Χαιρογιώργου, η οποία συνόδευε στο πιάνο τον Νίκο Δικαίο στα κονσέρτα στο εξωτερικό. Με μοναδικό κειμήλιο κάποιες διασωθείσες ηχογραφήσεις του Νίκου Δικαίου, ο Στέφανος Κορκολής εξέφρασε τον θαυμασμό του μιλώντας για την απίστευτη virtuosité , τον μοναδικό και συνάμα τόσο προσωπικό ήχο του, την μοναδική δεξιότητα στο Pianissimo αλλά και τον όγκο του ήχου του στα forte. Ο Στέφανος Κορκολής δήλωσε πως όλα αυτά τα στοιχεία κατατάσσουν τον Νίκο Δικαίο στο παγκόσμιο πάνθεον της μουσικής, σαν έναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες όλων των εποχών.

ΝΤΑΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΘΗ

Η βραδιά έκλεισε με την κόρη του, Αλίς Δικαίου, η οποία αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν, εξομολογήθηκε στο κοινό ότι η αιτία που την έκανε να εγκαταλείψει το Παρίσι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, ήταν αποκλειστικά το φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο. Γι’ αυτό και επιλεχθεί η τιμητική αυτή βραδιά, να λάβει χώρα στην ΄΄αυλή΄΄ του Ηρωδείου, στο νεοκλασικό κτίριο του Μεροπείου Ιδρύματος.

Η Αλις Δικαίου ευχαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο που στηρίζει την προσπάθειά της να αναδείξει το έργο του πατέρα της.

  • ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΛΑΓΙΑΝΝΗ, ΖΕΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΦΗ ΒΑΣΑΛΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΛΑΟΥΖΙΔΟΥ ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
  • Ακολούθησε δεξίωση στον κήπο του Μεροπείου, με «μελωδικές» αλμυρές και γλυκές γεύσεις που επιμελήθηκε ο βραβευμένος chef Μιλτιάδης Κιούκας του ART Catering, που αντιμετωπίζει την σύνθεση των πρώτων υλών και την γαστρονομία ως εικαστικό φαινόμενο. Μια βραδιά συγκινητική αλλά και άκρως ενδιαφέρουσα, όπως εξάλλου επιβεβαίωσε το ένθερμο και εγκάρδιο χειροκρότημα των ανθρώπων που τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα βιολιστή.

  • ΕΛΙΑ ΘΑΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΩΝ), ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΝΤΖΗ ΑΝΤΡΙΟΥΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ, ΛΙΑ ΜΕΡΤΖΑΝΗ, ΤΖΕΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ALICEMODE ΠΡΟΣΩΠΟ
  • Εκλεκτοί καλεσμένοι παραβρέθηκαν στην αφιερωματική βραδιά, τα εγγόνια του Χριστίνα και Αλεξία Βράκα, ο Ελευθέριος Σκιαδάς, αντιδήμαρχός Αθηνών, η Μαρία Παναγιωτοπούλου από το Φεστιβάλ Αθηνών, η Άντζυ ‘Αντριους με τον σύζυγο της David, η κ Τατιάνα Χομένκο από την Ρώσικη Πρεσβεία, η Πασχαράν από την τούρκική Πρεσβεία , η Αλίκη Ντεβεντζή, οι ζωγράφοι Γεώργος Ξένος, Νεκτάριος Κοντοβράκης, η Σμαράγδα Βαριά, κ.α

  • ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΑΛΕΞΙΑ ΒΡΑΚΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΚΑ
  • ΛΙΛΑ ΜΕΡΤΖΑΝΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΧΟΜΕΝΚΟ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ)

ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΜΕΡΤΖΑΝΗ ΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΑΛΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ

ΠΗΓΗ: studio panoulis