H Γκαλερί Ζουμπουλάκη σας προσκαλεί στη νέα ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Ηλιοτρόπια» την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022.

 

Ηλιοτρόπια που μοιάζουν να μιλούν δυνατά, απλωμένα χωράφια, φως ακόμα και μέσα στη βουβή, βαθιά νύχτα.

 

Ο Μίλτος Γκολέμας στην πέμπτη του ατομική έκθεση επιστρέφει στη φύση. Στα δύο χρόνια της περιόδου καραντίνας επιδίωξε και την έφερε μέσα στο εργαστήριό του. Η ευεργετική, καθολική επίδρασή της στο έργο του γίνεται απολύτως εμφανής. Τα ηλιοτρόπια αναπνέουν και μέσω αυτών και ο άνθρωπος. Με την χαρακτηριστική του τεχνοτροπία μετατρέπει τον καμβά σε σκηνικό όπου η ανθρώπινη παρουσία φανερώνεται μόνο μέσω του θεατή που παρατηρεί και συμμετέχει μυσταγωγικά.

 

Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη γράφει στο κείμενο καταλόγου: «Περίεργο να μην υπάρχει στο αχανές στερέωμα αστερισμός του Ηλιοτρόπιου. Να μην υπάρχει επίσης, εξ όσων γνωρίζουμε, κάποιος μύθος στις παραδόσεις των λαών για ένα φυτό τόσο εμβληματικά συνδεδεμένο με την πορεία του ήλιου: ηλιοστρόφι, ηλιόχορτο, ηλιόδρομο… Εκτός κι αν είναι τόσο “κρυφός” ένας τέτοιος μύθος όσο και ο μυχός του ηλιοτρόπιου, το φυλλοκάρδι του.
Στα ηλιοτρόπια του Γκολέμα, από την πρώτη στιγμή που τα είδα στο εργαστήρι του, μια παγερή μέρα του Μάρτη, αυτό που διέκρινα ή συναισθάνθηκα ήταν ακριβώς το παραμέσα και αθέατο μιας ενόργανης ύλης, που συνήθως την παίρνουμε είδηση μόνο κατά την εποχή της δοξαστικής ανθοφορίας της: εκείνη η εκθαμβωτική, σχεδόν αβάσταχτη ομορφιά που μας γονατίζει στη θέα, λόγου χάριν, ενός απέραντου αγρού με ηλιοτρόπια.
Δοξαστικά είναι κι εδώ, και με το παραπάνω, “φυτεμένα” σε αυτούς τους πίνακες με μαστοριά ανυπολόγιστη, μόνο που εδώ μοιάζει να τα συνέχει μια μελαγχολική διάθεση πέραν πάσης εποχής και ώρας, είτε μεσουρανούντος του ηλίου είτε δύοντος. Το γαρ της τέχνης, θα λέγαμε, η μετουσίωση του πραγματικού σε μια απεικόνιση παγιωμένη μεν αλλά βαθιά αισθαντική, “ζωντανεμένη” αφ’ εαυτής και ιριδίζουσα».

Θα παρουσιαστούν καμβάδες μεγάλων κυρίως και ορισμένοι πολύ μικρών διαστάσεων, με λάδια και άμμο.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα καλλιτέχνη: 

Ο Μίλτος Γκολέμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Έκανε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ν. Στέφου και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Π. Τέτση. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, στη συλλογή Εμφιετζόγλου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Η έκθεση “Ηλιοτρόπια” στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη είναι η πέμπτη ατομική του (2017- “Υπό Κατασκευήν” Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα,, 2011-“Κάτω από τον ουρανό”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα, 2008- ”Τόποι Σκουριάς και Αλμύρας”, Αίθουσα Τέχνης Μεταμόρφωση, Θεσσαλονίκη, 2006- “Πλωτές Δεξαμενές”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα).

 Μίλτος Γκολέμας

«Ηλιοτρόπια»
Ατομική Έκθεση

Διάρκεια έκθεσης 12 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2022

Εγκαίνια: Πέμπτη, 12 Μαΐου 17.00-21.00

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00

Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00

Κυριακή & Δευτέρα κλειστά