Με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε  η ψηφιακή ημερίδα  με τίτλο «Η Γυναικεία Ηγεσία για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα – Η νέα Ψηφιακή Εποχή» που διοργάνωσε το ICC WOMEN HELLAS, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021 και ταυτόχρονα 1 χρόνο μάχης για τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας και την υγεία μας!



Στην ψηφιακή ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και πολιτικού χώρου, γυναίκες – πρότυπα δύναμης και εξέλιξης μέσα από σκληρούς αγώνες που μας έδωσαν μιά ολοκληρωμένη εικόνα με όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς γιά την ενδυνάμωση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή μας!

H Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS Μαρίνα Οφλούδη -Γιαβρόγλου στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε:

«Μόνο εμείς οι γυναίκες μπορούμε την έννοια της ευημερίας, εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας και κάνοντας τρόπο ζωής την οικονομία των πόρων, την οικολογία, δημιουργώντας νέες, καινοτόμες θεωρίες ευημερίας, καθώς είμαστε η 1η γενιά που το έχει αντιληφθεί και ίσως, η τελευταία που έχει την πραγματική ευκαιρία να το αντιστρέψει.»

Ο Πρόεδρος του ICC Ηellas Πέτρος Δούκας χαιρέτισε την ψηφιακή συνάντηση Ελληνίδων και Ευρωπαίων γυναικών , αναφερόμενος στην μακρά ιστορία του International Chamber of Commerce.(www.iccwbo.gr)
Ο κ Δούκας υπενθύμισε το moto του ICC WOMEN   HELLAS “more women more growth more prosperity” & δεσμεύτηκε να συνεπιδιώξουμε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων γιά την στήριξη γυναικών επιχειρηματιών και πρωτοβουλιών .

 

Στo Α’ μέρος του virtual event γνωρίσαμε πρότυπα δύναμης και εξέλιξης με πρώτη την Tζούλια Χαϊδά Αντιπρόεδρο της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας μαρμάρων ΙΚΤΙΝΟΣ & με εξαγωγές σε 90 χώρες , η οποία υπογράμμισε : «Επιχειρώ με γνώση τόλμη & αρχές , πειθαρχία & ρίσκο ,αποφεύγω την «ζώνη της άνεσης», επιλέγω το σωστό timing ενώ συνεχίζω τις σπουδές μου ακόμη και σήμερα , 34 χρόνια μετά το ξεκίνημα μου.. .»

Η Ζήνα Μαυροειδή , CEO του e-fresh του online σούπερ μάρκετ εκθέτοντας την προσωπική της ιστορία γιά την σύλληψη, την εφαρμογή & εν τέλει την μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος της , εντυπωσίασε , όταν τόνισε:»παρά την επίπονη προσπάθεια εδραίωσης του e-fresh όταν επέστρεψα στην Ελλάδα απο το Λονδίνο , πίστευα βαθιά μέσα μου ότι παράλληλα έπρεπε να κυνηγήσω το όνειρο μου και για την δημιουργία οικογένειας …»

Η Δέσποινα Πορτοκάλη , ιδρύτρια της διαφημιστικής Orange & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΛΑΥΡΗΣ ΑΕ , μίλησε με συγκίνηση γιά τις ρίζες της απο την Ιμβρο , τον αγώνα ζωής γιά να επικρατήσει στον χώρο της διαφήμισης και ταυτόχρονα να μεγαλώσει ως single mother τον γιό της.»Οταν θέλουμε οι γυναίκες , όλα τα καταφέρνουμε , δεν αντιμετώπισα διακρίσεις λόγω του φύλου μου ….»

 

Το Α μέρος του διαδικτυακού event έκλεισε με την Ελληνο- Καναδέζα Μελίσσα Καργιαννάκη, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της skritswap Inc. & μία απο 100 ισχυρότερες γυναίκες του Καναδά.
Η Μελίσσα «απεικόνισε» την δική της πορεία με πρώτο σταθμό το βραβείο της απο την Βασίλισσα Ελισάβετ δεύτερο , το πως κατόρθωσε να φτάσει στον επενδυτή της start up της , οδηγώντας 8 ώρες εν μέσω χιονοθύελλας & ολοκλήρωσε με χρήσιμα tips γιά μελλοντικές επιχειρηματίες.

Το Β´ Μέρος εκκίνησε με την Mariya Gabriel, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  , που επεσήμανε την σημασία των γυναικών-προτύπων στην έρευνα, την καινοτομία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, , ώστε με τα αξιόλογα επιτεύγματα τους να ενθαρρύνουμε περισσότερα κορίτσια και νέες γυναίκες να επιδιώκουν ηγετικούς ρόλους.

 

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου  η Γαλλίδα – Ευρωβουλευτής ανέπτυξε το θέμα : «10 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου COPE -ZIMMERMANN στη Γαλλία» , λέγοντας οτι με το νόμο αυτό αυξήθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ των μεγάλων εταιριών & επιχειρήσεων της Γαλλίας , επιβάλλοντας στην πραγματικότητα πολύ σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ετσι θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσει ενα ΔΣ αν δεν σεβόταν την ποσόστωση . Σήμερα θεωρείται αυτονόητο ….»

 

Η Μαρία Συρεγγέλα – Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων,έλαβε τον λόγο και και επεσήμανε οτι παραμένει αγωνιώδες ζητούμενο , τα ισα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα παρά το επαρκές νομικό μας οπλοστάσιο . Η κα Συρεγγέλα είπε οτι προγραμματίζει δράσεις γιά την ενδυνάμωση των γυναικών στους επαγγελματικούς χώρους , με δεδομένο οτι επλήγησαν περισσότερο τόσο απο την οικονομική κρίση οσο και απο την πανδημία .

 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη – Βουλευτής – Πρώην Υπουργός, Πρέσβειρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο «Women Political Leaders» στην ομιλία της υπογράμμισε : Η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα είναι, σήμερα, το κλειδί για την πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, ανέτρεξε σε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι, εταιρείες ή οργανισμοί με περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία, έχουν ισχυρότερες ηγεσίες,  περισσότερο καινοτόμες ιδέες, μεγαλύτερη διείσδυση σε νέες αγορές και είναι πιο επικερδείς. 

 

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ , Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος του «FEMM» της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών& Ισότητας των Φύλων αναφέρθηκε σε αριθμούς :» το 40% των Ευρωβουλευτών είναι γυναίκες ενώ κάποτε ήταν μόλις το 3% , 8 απο τις 12 Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλέον , είναι γυναίκες & 12 απο τους 22 Προέδρους επίσης γυναίκες.Είπε ακόμη ότι το αριθμός των εκλεγμένων γυναικών στο ΕΚ ξεπερνάει κατά 11 μονάδες εκείνον των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρώπης και 15 μονάδες πάνω από τα κοινοβούλια όλου του πλανήτη.»

 

Η Δρ Ζέφη Δημαδάμα : Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λέκτορας Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πάντειο Πανεπιστήμιο μας ενημέρωσε ότι : κατά τη διαχείριση της πανδημίας σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την κρίση & θα πρέπει να αξιοποιηθούν στην αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, ενος νέου κόσμου που πρέπει να αναδυθεί.  

 Το Α Μέρος συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου -Υπευθυνη Επικοινωνίας του ICC WH& το Β Μέρος η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη – μέλος του cluster media του ICCWH & υπεύθυνη ενημερωτικού τομέα του καναλιού της Βουλής

 


Μπορείτε να δείτε ολόκληρες τις ομιλίες  στο κανάλι μας στο You tube , πατώντας εδώ:

 https://www.youtube.com/watch?v=jCu1uddKM0M&feature=youtu.be 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα παρουσιαστεί ανοιχτή επιστολή με τα συμπεράσματα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.


Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό λόγω πανδημίας κλίμα, το ICC WOMEN HELLAS άνοιξε τα φτερά του εδώ και 1 χρόνο, επιβιβάστηκε στην ψηφιακή εποχή, μεταδίδοντας το μήνυμα “MORE WOMEN MORE GROWTH” στις Ελληνίδες εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Στο ζητούμενο της ενδυνάμωσης των γυναικών και της υλοποίησης του οράματος  για μία Ελλάδα όπου οι γυναίκες και οι άνδρες θα επιχειρούν ισότιμα , όλο αυτό τον χρόνο ανταποκρίθηκαν δεκάδες σπουδαίες Ελληνίδες απο όλους τους τομείς και έγιναν μέλη του σωματείου .
Μέσω πληθώρας διαδικτυακών συζητήσεων και αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων, το ICC WOMEN HELLAS έστειλε το μήνυμα «η ισχύς εν τη ενώσει» , ανέπτυξε ενα δίκτυο αξιολογότατων γυναικών – μελών του στην Ελλάδα, τον Καναδά, την Βόρεια Αμερική, τα ΗΑΕ -Dubai & στην υπόλοιπη Ευρώπη .

Όλο αυτό τον χρόνο οι γυναίκες του ICC WOMEN Hellas δούλεψαν για το «εμείς»και όχι για το εγώ, δούλεψαν για το καλό των γυναικών και κυρίως για το καλό της χώρας, γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι χωρίς τις γυναίκες δεν υπάρχει ανάλογη ανάπτυξη !  

 

Την χρονιά που πέρασε έγιναν πολλές δράσεις, συζητήσεις, brainstormings, εισδοχή πολλών νέων μελών, ενεργοποίηση σε clusters & συμβολή των Ambassadors του περασμένου χρόνου κ.α. 


Πιο συγκεκριμένα το 2020  στο ICC WOMEN Hellas, έγινε μια ομαδική συνάντηση στο Ξενοδοχείο Athens Plaza για να ανακοινωθούν τα επιτίμια μέλη, έγινε  στο Ηρώδειο ξενάγηση σε έκθεση γλυπτικής, έγιναν live meetings στο Instagram, έγιναν διαδικτυακές συναντήσεις με φίλες από την Αμερική τον Καναδά , τις Βρυξέλλες. Εξάλλου το ICC ανακήρυξε σπουδαίες Ελληνίδες πρέσβεις για τον Τουρισμό την Ισότητα & την Ψηφιακή Ελλάδα, έκανε γιορτή όλων των μελών του τα Χριστούγεννα μέσω Διαδικτύου, δημιούργησε το α’ πιλοτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας των γυναικών της Λακωνίας και πολλά άλλα.








Αξίζει να σημειωθεί, ότι
για το έτος 2021, εκτός από την στήριξη και την ανάδειξη των Ελληνικών Startups με ιδρυτικά μέλη (και) γυναίκες το ICC Women Hellas, με γνώμονα την επιχειρηματικότητα, και με  κοινό σκοπό την ισότητα των φύλων,  μεθοδεύονται και τα παρακάτω projects :

-Υλοποίηση του πολύ σημαντικού «Sparta Project», το οποίο είναι πιλοτικό, με στόχο να αρχισει από την Σπάρτη και να προχωρήσει σιγά σιγά σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα !
Στο Sparta project
επικεφαλής είναι η Αιμιλία Ρηγάκου και η Μαριλένα Κουτσούκου-Καλλιτσάντση .
Το ICC WOMEN HELLAS έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο στάδιο προετοιμασίας μιάς εκτεταμένης παρέμβασης στην Λακωνία γιά την ενθάρρυνση γυναικών στο τομέα του επιχειρείν σε όλο το νομό αυτό της Πελοποννήσου και με έμφαση στον Τουρισμό, το εμπόριο, την ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων , την γαστρονομία .
Ανάπτυξη και αξιοποίηση των τις εν εξελίξει σε επίπεδο θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων πολιτικών για την ψηφιακή επιμόρφωση γυναικών που επιχειρούν, μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις της Digital Ambassador Εύας Καϊλή.

Συγκεκριμένες προτάσεις με την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων UAE, μετά από σειρά συζητήσεων με την επιτετραμμένη και το νέο Πρέσβη για την συμμετοχή μελών του ICC WOMEN HELLAS αλλά και στον συντονισμό δράσεων στην EXPO DUBAI UAE 1/10/2021-31/3/2021 https://www.expo2020dubai.com 
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι
μεγάλη η συμβολή της Tourism Ambassador Άντζελας Γκερέκου.

Δημιουργία του cluster στην Washington όπως ανακοινώθηκε στο Christmas Zoom Gala με  επικεφαλής την Μαρία Κοντού.
-Όσον αφορά το
cluster του Καναδά, ήδη προχώρησε σε προτάσεις για να αξιοποιηθεί το know how ανάπτυξης γυναικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα με βάση τις καλές πρακτικές που ακολουθεί ο Καναδάς δηλαδή μία από τις χώρες που ανήκει στους G8, των πλουσιότερων και πιο ανεπτυγμένων στον πλανήτη .Τα μέλη του ICC εκεί είναι στη διάθεσή του ICC γυναικών Ελλάδας, για μεμονωμένο networking ή συμβολή σε προτάσεις με στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας των Ελληνίδων

Σχέδια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, υπό την καθοδήγηση της «Tourism Ambassador» Άντζελας Γκερέκου, που συμμετέχει επίσης και στις συζητήσεις με τα ΗΑΕ, ενώ δηλώνει και ενεργή παρουσία στο Σπάρτα project
Ολοκλήρωση της πρότασης για την διεύρυνση της υιοθέτησης των πολιτικών ισότητας σε όλη την ελληνική από τούδε και στο εξής νομοθεσία, από την βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη Πρέσβειρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Women Political Leaders, την Ambassador Ισότητας του ICC WOMEN Ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ Αντιπρόεδρο Ισότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου & την Ζέφη Δημαδάμα Αντιπρόεδρο των Γυναικών Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

–Επίσημη ανακοίνωση του cluster shipping, με ενδιαφέρουσες δράσεις που ήδη δρομολογούνται 10/ -Πραγματοποίηση 4 μεγάλων Συνεδρίων μέσα στο 2021, είτε live είτε διαδικτυακά και συμμετοχή τον ερχόμενο Μάιο στο Delphi Economic Forum
Σύγκληση διάσκεψης κορυφής πρώην ΓυναικώνΠρωθυπουργών από κοινού με το GFCC The Global Federation of Competitiveness Councils in Washington DC, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ICC HELLAS Πέτρου Δούκα.

  •  Εξάλλου το ICC WOMEN Hellas ήδη στις 16 Φεβρουαρίου φιλοξένησε την πρώην υπουργό και τέως Ευρωπαία Επίτροπο Άννα Διαμαντοπούλου, επίτιμο μέλος του, η οποία επελέγη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την θέση της Γενικής Γραμματέως στον ΟΟΣΑ (και μάλιστα μόλις πέρασε στους τελικούς 5 φιναλίστ). 
    Η κυρία Διαμαντοπούλου έκανε μια διαδραστική συζήτηση “Το διεθνές σύστημα μετά την πανδημία” με δημοσιογράφους και για την Παγκόσμια δικτύωση που πέτυχε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της και πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα και τις Ελληνίδες η κατάκτηση αυτής της θέσης
  • Μελλοντικά  το ICC WOMEN Hellas ετοιμάζει μεγάλες εκδηλώσεις για το τρέχον εξάμηνο, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι εξής: 

Την 8η Απριλίου το ICC WOMEN Hellas έχει  δρομολογήσει ένα μεγάλο webinar με το cluster των StartUps

Τον Μάιο το ICC WOMEN Hellas θα συμμετέχει στο Delphi Economic Forum με πάνελ διακεκριμένων Ελληνίδων από όλο τον κόσμο, ενώ

 Τον Ιούνιο θα διοργανωθούν οι πρώτες δράσεις του Sparta Project. 

  • ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙCC WOMEN:
    To  ICC  Women είναι η δυναμική & σύγχρονη ένωση γυναικών επαγγελματιών , διακεκριμένων ηγετικών στελεχών & επικεφαλής εταιρειών που επιδιώκουν την βελτίωση των συνθηκών & την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο της Ελλάδας με την συνδρομή του παγκόσμιου networking του ICC .
    Αξίζει να σημειωθεί ότι
    όραμα του ICC  Women είναι:
    -Να συμβάλλει καθοριστικά αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του γυναικείου φύλου στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας
    -Να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις & συνθήκες ώστε οι αυριανές γενιές της Ελλάδας να περάσουν επιτέλους σε μια υγιή ανάπτυξη
    -Η συμμαχία του καλού να κτίσει γερές βάσεις & ισχυρά θεμέλια αξιών
    -Για τις Ελληνίδες επιχειρηματίες των 5 Ηπείρων να καταστεί σημείο αναφοράς
    -Το με κάθε τρόπο διεκδικούμενο όραμα σε παγκόσμια κλίμακα για το empowerment of women να ενσωματωθεί στην στρατηγική του ICC  Women
    -Να αλλάξει  η νοοτροπία των Ελλήνων & Ελληνίδων ώστε να επιχειρούν σε ισότιμο περιβάλλον μέχρι το 2030
  •  Η ιδρυτική Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS είναι η Μαρίνα Γιαβρόγλου, η «σιδηρά κυρία» του επιχειρείν, γνωστή και  ως Mrs Soya Mills Group, που εκτός από την έντονη φιλανθρωπική δράση, αποτελεί σύμβολο της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας, έχοντας τεράστια εμπειρία-πάνω από 30 χρόνια– στις εξαγωγές, μιας κι ο Όμιλος της εξάγει 100 εκατομ. ευρώ σε 30 χώρες. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) , Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Γυναικών WorldBusinessWomenInitiative (WBW).,κ.α