Σαν να είχε δανειστεί κάτι από την αρχοντιά της οικοδέσποινας του, της Κλέλιας Χατζηιωάννου, ο πύργος στην Κηφισσιά, που αποτέλεσε τόπο κατοικίας προσωπικοτήτων υψηλού διαμετρήματος, όπως του Χαρίλαου Τρικούπη και κατόπιν της «πριγκίπισσας των τάνκερ», στεκόταν μεγαλοπρεπής, επιβλητικός  και αγέρωχος , ντυμένος στα γιορτινά του, δείχνοντας σαν να έχει ξαναβρεί την παλιά του αίγλη και τον τον σφυγμό που είχε, όταν γέμιζε πριν μια 10ετία από  χαρές  και γέλια της Κλέλιας και των στενών της φίλων!

Τα τελευταία χρόνια  ο απαράμιλλης αισθητικής  Πύργος της οδού Εμμανουηπλ Μπενάκη, που φέρει την υπογραφή του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ και του Δανού Χάνσεν,   έχει μετατραπεί από κατοικία  σε έδρα του Ιδρύματος  Κλέλιας Χατζηιωάννου και σε αξιοθέατο κτίριο, που επισκέπτονται μέσω του Δήμου Κηφισσιάς οι πολίτες της Αθήνας, που θέλουν να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του και τα σπάνια έργα τέχνης, που η γενναιόδωρη οικοδέσποινα άφησε εκεί προς τέρψιν του φιλότεχνου κοινού!

 

Με την Κλέλια Χατζηιωάννου

Με αφορμή μια πρόσκληση  για χριστουγεννιάτικο τσάι, επισκέφτηκα το εμβληματικό κτίριο πρόσφατα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Η εμφάνιση της οικοδέσποινας είχε δώσει το αναγκαίο «φιλί της ζωής» στα ντουβάρια, που απέκτησαν παλμό και ανάσα!
Αλήθεια, πόσα γεγονότα  και πόσες αγαθοεργίες της οικοδέσποινας δεν είχαν γίνει στο παρελθόν ανάμεσα σ αυτά τα ντουβάρια;


Φάνυ Πάλλη Πετραλιά, Κλέλια Χατζηιωάννου, Σίσσυ Παπαγεωργίου, Ντόρα Πάλλη

 

Διασχίζοντας τον μεγαλοπρεπή και φροντισμένο κήπο του  ξύπνησαν στο μυαλό μου μνήμες, που φώτισαν την ψυχή μου, πιο λαμπερές  και από τα εκατοντάδες λαμπάκια που  φώτιζαν τις φυλλωσιές των δέντρων!
Σαν μια σταγόνα νερού πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια! Είναι  σαν χθες που  το μεγάλο στενόμακρο τραπέζι της τραπεζαρίας φιλοξενούσε τακτικά στενούς και συγκεκριμένους φίλους της Κλέλιας, χαρίζοντας μας μαγικές βραδιές!
Και τι δεν έχουμε να θυμηθούμε! Πόσες αναμνήσεις, πόσα γεγονότα, χαρές, πίκρες, προσμονές, όνειρα,  κρύβουν αυτοί οι σιωπηλοί τοίχοι, αυτή η αρχοντική τραπεζαρία, αυτά τα μεγαλοπρεπή σκαλοπάτια που μας υποδέχονταν κάποτε για να τραβήξουμε ανεξίτηλες στο χρόνο φωτογραφίες, που μας θυμίζουν ακόμα το «χθες»…

Τάνια Παπακωνσταντίνου, Σίσσυ Παπαγεωργίου, Κλέλια Χατζηιωάννου

Είναι σαν χθες που αμέριμνες μοιραζόμαστε μοναδικές  στιγμές και συναισθήματα, αλλά από την άλλη είναι σαν να έχει περάσει ένας  αιώνας από τότε… Γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν στη ζωή μας τόσα πολλά και σημαντικά, τόσες ανατροπές ευτυχώς ευχάριστες, που είναι σαν να ζούμε τώρα μια άλλη ζωή, που μικρή σχέση έχει με την προηγούμενη. Αποκορύφωμα των ευχάριστων ανατροπών είναι η απόκτηση των παιδιών μας και η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή της Κλέλιας με τον σύζυγό της και τα δυό τους παιδιά!

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Πόπη Καλαιτζή, Αμάντα Ψυρή

Η ενδιαφέρουσα ομιλία της δρ.Πόπης Καλαιτζή, που ήταν και η αφορμή για το χριστουγεννιάτικο τσάι, με προσγείωσε απότομα από τα ονειροπόλα σύννεφα του μυαλού μου!

Με την Λίτσα Λάβδα

Η ιατρός  δρ. Πόπη Καλαιτζή , όσο διαρκούσε το τσάι, μας μίλησε για τη νέα προσέγγιση της ιατρικής τρόπου ζωής και πώς μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για την υγεία μας και την ευεξία μας.

Μας συγκίνησε όταν σε κάποιο σημείο της ομιλίας της  είπε:
«Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο λειτουργεί ένα τμήμα που θέλουμε να ειναι το πρώτο, αλλά όχι το μόνο, ένα δωμάτιο εφηρμοσμένης ιατρικής για γυναίκες που νοσούν από καρκίνο.
Είναι ένας μικρός  αλλά καλαίσθητος και ζεστός χώρος που τον φτιάξαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θυμίζει νοσοκομείο. 
Να μπορεί να κλάψει μια γυναίκα που νοσεί  με την ησυχία της, να δει τις φίλες της, να πιει ένα τσάι, να δει μια ταινία, να ακούσει μουσική και με αφορμή αυτό έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που τρέχει στο νοσοκομείο αλλά και στην ιατρική σχολή, σύμφωνα με το οποίο  οι γυναίκες αυτές που νοσούν λαμβάνουν ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη, βλέπουν τον διατροφολόγο του Νοσοκομείου, τους δίνουμε πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης σε συνεργασία με το εργαστήριο φυσιολογίας άσκησης της  Ιατρικής Σχολής ώστε να ασκούνται και επιδιώκουμε να εντάσσονται  σε ομάδες για να ενισχύουν η μια την άλλη.»

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Ιωάννα Σακελλαρίου

Last but not least ήταν και η ομιλία που έκανε η κορυφαία ογκολόγος δρ. Αμάντα Ψυρή, η οποία ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα.

Δόμνα Μπερνίτσα, Φάνυ Πάλλη Πετραλιά, Τάνια Παπακωνσταντίνου

Το απογευματινό τσάι απόλαυσαν  μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σύζυγος της ιατρού Πόπης Καλαιτζή, η πολιτευτής της ΝΔ στο νότιο τομέα, Πρόεδρος του μοντέρνου Πεντάθλου και υποδιευθύντρια του διεθνούς κέντρου ολυμπιακής εκεχειρίας Ντόρα Πάλλη με την μητέρα της π.Υπουργό Φάνυ Πάλλη Πετραλιά, ο Παναγιώτης Σιούτος, ο Θεόδωρος Φέσσας με την σύζυγό του. η Τάνια Παπακωνσταντίνου, η Λίτσα Λάβδα, η Ιωάννα Σακελλαρίου, η Ναλίτα Καρρέρ, η Δόμνα Μπερνίτσα κ.ά

Σίσσυ Παπαγεωργίου, Ναλίτα Καρρέρ

Η ατμόσφαιρα «μύριζε» γιορτή!
Η γιορτή της αγάπης, τα Χριστούγεννα, ήταν εκεί και έδεναν αρμονικά με το εορταστικό και αριστοκρατικό περιβάλλον, με τα αυθεντικά και ζεστά συναισθήματά μας και το κλίμα  ψυχικής ευφορίας, αγάπης, κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης που μας ένωνε αρμονικά όλους αναμεταξύ μας εκείνη τη βραδιά!