Δύο βιβλία που θα συζητηθούν έχουν συγγράψει 2 επίτιμα μέλη του ICC WOMEN HELLAS, 2 σημαντικές γυναίκες, η Λούκα Κατσέλη και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Λούκα Κατσέλη

Το επίτιμο μέλος του ICC WOMEN HELLAS Λούκα Κατσέλη στο νέο της βιβλίο «Δίνες & Ευθύνες» Βιώματα & Εμπειρίες στην εποχή των μνημονίων , από τις εκδόσεις Πατάκη, το οποίο είναι ήδη bestseller, καταθέτει τις δικές της απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

“Ήταν η κρίση προβλέψιμη; Μπορούσε να είχε αποφευχθεί; Πόσο εφικτή ήταν η αναχαίτιση της επίθεσης των αγορών και η αποφυγή της ένταξής μας στο μνημόνιο; Αποτελούσαν οι πολιτικές λιτότητας και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων μονόδρομο; Ποια είναι τα χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον”. Στα βασανιστικά αυτά ερωτήματα η Λούκα Τ. Κατσέλη καταθέτει απαντήσεις ως ελάχιστη συμβολή στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο.

Μέσα από την εξιστόρηση των προσωπικών εμπειριών της συγγραφέως προκύπτουν τρία συμπεράσματα:

Η αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας υπήρξε η κύρια αιτία της κρίσης. Η αναδιάρθωσή της αποτελεί και σήμερα το μεγάλο ζητούμενο. Η υλοποίηση της Ατζέντας 2030, που υιοθετήθηκε το 2015 από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αποτελεί πυξίδα για μια μακρόπνοη, προοδευτική και βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική.

Αννα Διαμαντοπούλου

 

«Από το Ντεσεβό στο Drone» -Πρόοδος και ειρήνη για τον 21ο αιώνα- είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Αννας Διαμαντοπούλου , πρώην επιτρόπου της Ευρωπαικής Ενωσης & επιτίμου μέλους του ICC WOMEN HELLAS .Πρόκειται γιά  μιά αποκαλυπτική συνέντευξη στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Μάκη Προβατά με τις ιδέες , τα επιτεύγματα & τα βιώματα μιας Ελληνίδας με  αποτύπωμα στη μεταδικτατορική πολιτική σκηνή.

Οι άνθρωποι δεν είναι πιόνια μιας σκακιέρας όπου, αν ξαφνικά ο ίππος κάνει κινήσεις αξιωματικού, ακυρώνονται όλα. Ο άνθρωπος εμπεριέχει πάντοτε και αυτονομία και ατομική ευθύνη.

ΗΠΑ. Κίνα. Ευρώπη. Ελλάδα.Τέταρτη  Βιομηχανική Επανάσταση. Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Ανατροπές της πολιτικής όπως την ξέρουμε. Απρόβλεπτος 21ος αιώνας…

Αυτό είναι ένα βιβλίο που στην πραγματικότητα απευθύνεται στον αναγνώστη σε μια εποχή όπου όσο ποτέ άλλοτε είναι σημαντικό ο άνθρωπος να εκπαιδεύσει και ο ίδιος τον εαυτό του…

Αξίζει να σημειωθεί  ότι οι Εκδόσεις Πατάκη  προχώρησαν ήδη στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου .

 

Βιογραφικό Λούκας Κατσέλη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Απριλίου 1952[1] και μητέρα της ήταν η ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη, πατέρας της ο σκηνοθέτης Πέλος Κατσέλης και αδελφή της η πρώην βουλευτής και ηθοποιός Νόρα Κατσέλη. Ήταν παντρεμένη με τον Γεράσιμο Αρσένη και έχει 2 παιδιά.[2] Σήμερα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο, Αντιπρόεδρος του διεθνούς Οργανισμού African Capacity Building Foundation (ACBF) και σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Διεθνούς Οικονομικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πρίνστον (1978, με διάκριση) και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης του ιδίου Πανεπιστημίου στη Διεθνή Οικονομική (MA, 1976) και στην Οικονομική Πολιτική (MPA, 1974). Έλαβε το πτυχίο της στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Σμιθ των ΗΠΑ με διάκριση το 1972. Στη συνέχεια εξελέγη επίκουρη και αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και στη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ τη περίοδο 1977-1985.[1] Το 2017 ανακηρύχθηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπηρέτησε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ του Λονδίνου το 1986 και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ 1986 και 1987. Το 1987 εξελέγη καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) από το 1982 έως το 1986, Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μεταξύ 1996 και 1997 και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κατά τις περιόδους 1993-1996 και 1982-1984.[2][1]

Στις εκλογές του 2007, εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2009 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2012. Στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που σχηματίσθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2009 ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, οπότε μετακινείται ως Υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο Υπουργείο Εργασίας παραμένει έως τις 17 Ιουνίου 2011.

Σε διεθνές επίπεδο, έχει διατλέσει Διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ, 2003-2007), μέλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1996-1999) και σύμβουλος σε πολλούς έγκριτους διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Τράπεζα, o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και ο ΟΗΕ.[2]

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1983-1986), μέλος της επταμελούς «Επιτροπής Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης (1995-1997), μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνική Συνοχή στην Ευρύτερη Ηπειρωτική Ευρώπη» (1991-1992) και Σύμβουλος σε διάφορες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, έχει υπηρετήσει στη Μολδαβία ως Ειδική Οικονομική Εμπειρογνώμων του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Support to the DCFTA Process in the Republic of Moldova”  και υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας της 5ης Ευρωπαϊκής Έκθεσης για την Ανάπτυξη (ERD) με θέμα τις προοπτικές  χρηματοδότησης της αναπτυξιακής διαδικασίας μετά το 2015.

Έχει συγγράψει βιβλία και δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα γνωστικά αντικείμενα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, επενδυτικής και εμπορικής πολιτικής, αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις και βραβεία.

 

Βιογραφικό Άννας Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1959 ,  είναι πολιτικός Μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Πρόεδρος του ελληνικού “think tank” ΔΙΚΤΥΟ (2013) για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.Βουλευτής του  ΠΑΣΟΚ γιά 11 χρόνια , διετέλεσε Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1999 – 2004. Υπουργός Παιδείας 2009-2012 &  έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, υπουργός Ανάπτυξης.

Tο 2012 δίδαξε ευρωπαϊκά θέματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Τιμήθηκε με το παράσημο της «Λεγεώνας της Τιμής» από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2003 για την προσφορά της στην κοινωνική πολιτική της ΕΕ.

Έχει σημαντικό συγγραφικό έργο.

Η Πρόεδρος του ΙCC WOMEN HELLAS Μαρίνα Οφλούδη Γιαβρόγλου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙCC WOMEN

To  ICC  Women είναι η δυναμική & σύγχρονη ένωση γυναικών επαγγελματιών , διακεκριμένων ηγετικών στελεχών & επικεφαλής εταιρειών που επιδιώκουν την βελτίωση των συνθηκών & την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο της Ελλάδας με την συνδρομή του παγκόσμιου networking του ICC .

Στο  ICC  Women Hellas προεδρεύει η «σιδηρά κυρία» του επιχειρείν Μαρίνα Γιαβρόγλου, σύμβολο της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας, γνωστή και ως Mrs Soya Mills Group, μια που διαχειρίζεται με μεγάλη ικανότητα την “Μύλοι Σόγιας Α.Ε.”.

Όραμα του ICC  Women είναι:

-Να συμβάλλει καθοριστικά αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του γυναικείου φύλου στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας

-Να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις & συνθήκες ώστε οι αυριανές γενιές της Ελλάδας να περάσουν επιτέλους σε μια υγιή ανάπτυξη

-Η συμμαχία του καλού να κτίσει γερές βάσεις & ισχυρά θεμέλια αξιών

-Για τις Ελληνίδες επιχειρηματίες των 5 Ηπείρων να καταστεί σημείο αναφοράς

-Το με κάθε τρόπο διεκδικούμενο όραμα σε παγκόσμια κλίμακα για το empowerment of women να ενσωματωθεί στην στρατηγική του ICC  Women

-Να αλλάξει  η νοοτροπία των Ελλήνων & Ελληνίδων ώστε να επιχειρούν σε ισότιμο περιβάλλον μέχρι το 2030

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Πρόεδρος του ICC  Ηellas είναι ο Πέτρος Δούκας.